Mevcut dava hakkında bilgiye sahip olmak ya da mahkeme kararı sorgulama yapmak artık online olarak yapmak mümkün. E-devlet ve UYAP uygulaması sayesinde birçok vatandaş e devlet dava sonucunu öğrenme ve UYAP dosya sorgulama işlemini yapabilmektedir.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir. Her soruşturma gizli yürür. Bu sebeple bunu avukatınız dışında UYAP sisteminden görüntüleyemezsiniz.
Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor. Dava açma ve evrak gönderme işlemleri ise veri güvenliği açısından e-imza girişi olmadan yapılamıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
e-Devlet üzerinden birkaç tıkla adınıza açılmış davaları tamamen ücretsiz şekilde görüntüleyebileceğiniz gibi UYAP SMS Bilgi Sistemi'ne kayıt yaptırarak dava süreçlerinizle ilgili anlık olarak da bilgi alabilirsiniz.
Dosya, UYAP üzerinden erişime açıldıktan sonra dosyaya giren evraklar UYAP\'ta gözükmemektedir. Yani dosyanın size erişime açıldığı tarihe kadar dosyaya giren evrakları görebiliyorsunuz yalnızca. Bu nedenle yeni gelen evrakları görebilmek için dosyaya devamlı dosya inceleme talebi göndermek gerekiyor.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Avukatlık Kanunu m.2 ile aynı doğrultuda düzenlenen bu hükümde, avukatların ve hatta stajyerlerin vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebileceği ve ilgililerin bu incelemeye imkan tanıması gerektiği belirtilmiştir.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
Merhaba, Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden dosyalar yani soruşturma dosyaları e-devlet vatandaş portal üzerinden takip edilememektedir. Bu durumun sebebi savcılıkça yürütülen soruşturma evresinin gizli yürütülmesinin esas olmasıdır.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Savcı ya da polis, jandarma gibi kolluk kuvvetleri sorgu yapamazlar. Bu aşamada yapılan bilgi alma işlemi ifadedir. Sorgu ancak mahkeme aracılığı ile yapılabilir.
Verdiğiniz bilgilerden endişelenecek bir durumun olmadığı gözükmektedir. Ayrıca, hakkınızdaki davaları ve icra takiplerini UYAP (Ulusal Yargı Ağı Portalı) üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Bunun yanı sıra bizzat şahsınız veya avukatınız vasıtası ile Türkiye Adliyeleri Cumhuriyet Başsavcılığı Makamları kapsamında talebiniz halinde yapılacak bir sorgu işlemi neticesinde hakkınızda bir dava ya da soruşturma dosyası olup olmadığına ilişkin bilgiye her zaman ulaşabilirsiniz.
Dosya durumu kapalı takipsizlik: Dosyanın icra dosyası veya savcılık dosyası olmasına göre değişiklik gösterir. Yukarıda bu durumları açıkladık. Takipsizlik kararı sorgulama: Savcılık takipsizlik dosyası uyap üzerinden sorgulanamaz.
Ancak savcılık aşaması, suç olma ihtimali olan eylemleri de, hiçbir şekilde suçu olmayan karalama, iftira veya hatalı bildirimlerin engellendiği bir işlevi de sağladığından, savcılık dosyaları kayıtları, e-devlet üzerinde veya Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) portalı üzerinde gözükmez.
Sonuç olarak; hakkınızda dava açıldığını e-devlet üzerinden yahut vatandaş- Uyap sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. İkamet adresinize gelecek mahkeme tebligatı ile de hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.
Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.
Herhangi bir kişi hakkında dava açıldığında veya icra takibi başlatıldığında UYAP Bilgi Sistemi tarafından ilgili kişiye ücretsiz bir mesaj gönderilecek ve hakkında açılan dava hakkında bilgi verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri