Bilgisayarınız açma tuşuna bastığınız anda, işletim sistemi dosyaları RAM'e yüklenir. Eğer RAM olmaz ise yüklenemeyeceği için, sistem çalışır sonra geri kapanır.
Bilgisayarınızı açtığınız ilk dakika bilgisayarınız hızlı açılıyor fakat daha sonrasında bilgisayarınızda bir yavaşlama hissediyorsanız RAM den kaynaklanan bir arızadandır. Bilgisayarınızda hissettiğiniz performans düşüklüğü size bir arızanın varlığını gösteriyordur.
RAM testi ile RAM'in bozulup bozulmadığı anlaşılabilir. Bunu anlamak için yapılabilecek testlerden biri bellek testi, diğeri de RAM testidir. RAM'i test etmek için MemTest de kullanılır. Bu işlem için Windows'la gelen bellek tanılama aracından yararlanılabilir.
RAM genellikle yavaş yavaş verimliliğini kaybedip bozulmaya başlasa da darbe gibi etkenlerle RAM yuvasının ya da pimlerin zarar görmesi durumununda çalışamaz hale gelir. Ayrıca voltajdaki değişimler de RAM'in arızalanmasına neden olabilir. RAM'in arızalanması durumunda bilgisayarınız açılmaz.
RAM Ne İşe Yarar? Yukarıda da değindiğimiz gibi RAM'in asıl görevi bilgisayar sistemlerinin daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Direkt olarak RAM üzerine gelen veriler, bu süzgeçten geçerek ana belleğe ulaştırılır. Bu nedenle RAM ne kadar güçlü ise bilgisayar sistemi de o kadar hızlı olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer oyun oynarken ram kapasiteniz yetersiz kalırsa bilgisayarınızda bulunan sabit disk sanal bellek oluşturacaktır. Yalnız bu sabit diskin oluşturduğu sanal bellek genellikle RAM bellekleri kadar performanslı çalışamadığı için anlık FPS DROP dediğimiz anlık fps düşmeleri yaşanacaktır.
Bilgisayar parçaları içerisinde bilgisayarın performansını yükseltmek için tercih edebileceğiniz en pratik ve ekonomik çözümlerden biri elbette Ram yükseltmek olarak karşımıza çıkar. Ram hangi bilgisayar için kullanırsa kullanılsın, işlem hızını etkiler.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
RAM Bellekler
Yine de RAM'ler arıza bakımından anakartlar gibi son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl sürebilir.
Farklı RAM teknolojileri
Farklı bellek teknolojileri bir arada çalışamaz. Anakart ve işlemciler sadece tek bir bellek teknolojisini destekleyebilmektedir. Ayrıca bellek ve anakart üreticileri farklı bellek teknolojilerinde bellek ve yuvada çentik yapısını değiştirmektedir.
Windows 10'da Ram testi yapmak için bilgisayara yönetici olarak giriş yapın. 1. Windows 10 başlangıç ekranında Windows+R tuşlarına birlikte basın. 2. RUN (Çalıştır) penceresi açılacaktır. RUN (Çalıştır) penceresi açıldığında mdsched.exe komutunu yazın ve enter tuşuna basın.
Ram Problemi
Mavi ekran hatasında donanımsal olarak en etken parçalardan biridir. Görev yöneticisini açın ve performans sekmesinde bellek kullanım miktarını inceleyin. Bellek kullanım miktarını %100e çıkarmaya çalışın. Eğer mavi ekran hatası veriyor ise raminizin arızalı olma ihtimali çok yüksektir.
Bilgisayar yavaşladığında ya da genel bakımında mutlaka RAM temizlenmelidir. RAM'in hafızasını boşaltarak bilgisayarlardan çok daha etkin bir kullanım sağlanabilir. RAM'i temizleyerek yüksek performans isteyen programlar ya da oyunlar daha seri ve takılmadan çalıştırılabilir.
Sistem performansını artırmak için bilgisayarınızdaki rastgele erişimli belleği (RAM) yükseltebilirsiniz. Ek bellek satın almadan önce bilgisayarınızın kullandığı bellek tipini, bilgisayarınızın maksimum bellek miktarını ve bellek yuvası yapılandırmasını bildiğinizden emin olun.
Hectopat. RAM'i yakmak için aşırı fazla voltaj vermen gerekir ya da ters elektrik. RAM'i yakmaktan kastın arıza ise RAM'ler kolay kolay bozulmaz.
Başlat menüsünde bilgisayar simgesini bulun. Bilgisayar simgesini sağ tıklayın ve menüden Özellikler'i seçin. Sistem bölümünde, işlemci modelinin yanında MB (megabayt) ya da GB (gigabayt) cinsinden takılı bellek miktarı gösterilir.
Bunun için Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basılır. Açılan görev yöneticisinde, performans > kaynak izleyici > bellek adımlarında kullanılan programlar görülecektir. İlgili programın üzerine sağ tuşla tıklayarak, sonlandırma işlemi yapabilir, RAM önbellek hafızası temizlenebilir.
Üzerindeki kondansatörlere zarar vermeden uç kısmını oksit varsa gidermek için yumuşak sınav silgisiyle silinir.
RAM'in hafızasını boşaltarak bilgisayarların çok daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. RAM'i temizlediğinizde yüksek performans isteyen programlar ya da oyunları kusursuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Aynı zamanda oyun esnasında verilen tepkilerdeki gecikmeler de bu temizlikle birlikte ortadan kalkmış olur.
HDD'lerden SSD'ye geçmek, bilgisayarınızı canlandırmak için yapabileceğiniz en iyi harekettir. Daha fazla RAM eklemek, dizüstü bilgisayarınızı hızlandırmanın daha uygun maliyetli bir yoludur.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri