Soruşturma aşamasının gizlilik ilkesi gereği savcılık kararlarına vatandaşların kullandığı portal üzerinden ulaşım sağlamak mümkün değildir. Bu sebeple, savcılık aşaması ve savcılık kararı E-Devlet'te veya UYAP Vatandaş Portal Sorgulama ekranında gözükmez.
UYAP SMS Bilgi Sistemi (https://sms.uyap.gov.tr/) ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir.
Hakkımdaki Şikayeti E devletten Görebilir miyim? Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir. Her soruşturma gizli yürür.
Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.
Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı
Hakkınızda suç duyurusunun bulunup bulunmadığını öğrenmek için bir avukattan yardım alınabileceği gibi, bizzat Savcılığa giderek hakkınızda bir suç duyurusunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ceza davasına dönüşmemiş bir suç duyurusunu internet üzerinden öğrenmeniz mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye Barolar Birliğinin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı tarafından 5 Nisan 2020'de başlatılan uygulamayla, avukatların vekâleti bulunduğu ceza soruşturma dosyalarına Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden koşullu bir şekilde erişimine izin verildi.
Ancak savcılık aşaması, suç olma ihtimali olan eylemleri de, hiçbir şekilde suçu olmayan karalama, iftira veya hatalı bildirimlerin engellendiği bir işlevi de sağladığından, savcılık dosyaları kayıtları, e-devlet üzerinde veya Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) portalı üzerinde gözükmez.
Mağdur edilen kişi suç duyurusunda bulunduktan sonra soruşturma süreci başlar. Bu süreçte taraflar dinlenir, deliller toplanır ve varsa tanıklar dinlenir. Bu durumda, şikayette bulunanın zorlu bir süreç geçirmemesi adına hukuk büromuz avukatlarından veya başka bir meslektaşımızdan hukuki yardım alması yerindedir.
Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır. Yargılama süreci biraz uzun sürebilir. Birazdan kastımız 9-10 ay, fakat mutlak suretle cevap alacaksınız.
Suç Duyurusunu Nasıl Yapacağım? Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın (nüfus cüzdanınızın) yanınızda bulunması koşulu ile sözlü ya da yazılı olarak yukarıda açıklanan (karakol, jandarma, savcılık) makamlardan birine doğrudan ya da vekil aracılığıyla şikayette ya da ihbarda bulunabilirsiniz.
Picopat. Savcılık ile ilgili bilgilere e devlet ve uyaptan ulaşamazsınız. Adliyeye gidip müracaat ederek öğrenebilirsiniz son durumu.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarda şikâyet hakkı, hak düşürücü süreye tabi olup TCK'nın 73. maddesi gereği, şikâyet hakkı, hak sahibi tarafından fiilin ve failin kim olduğunun bilindiği veya öğrenildiği günden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Mahkeme dosyası sorgulaması yapılabilmesi için, E-devlet şifresinin olması gerekmektedir. Genel hatlarıyla dosya sorgulanması E-devlet aracılığıyla yapılabilmektedir. Eğer ki daha detaylı bir sorgulama yapmak istiyorsanız UYAP Vatandaş Portal hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Adliyeye giderek bölge asliye mahkemesinde cumhuriyet başsavcılığı ile görüşerek dilekçe oluşturabilir ve dilekçe ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için günün her saatini kullanabilirsiniz. Bunun için nöbetçi savcılıklar da görevlidir.
Ceza mahkemelerinde dava açma yetkisi Cumhuriyet savcılarına tanınmıştır. Bireylerin herhangi bir suçun mağduru olmaları halinde Cumhuriyet savcısına şikâyette bulunmaları gerekir. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı, incelemeyi yapar ve kamu adına ceza davası açabilir.
Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak belli bir ücrete tabi değildir. Usule uygun bir şekilde hazırlanmış suç duyurusu savcılık makamına sunulduktan sonra soruşturma işlemi başlayacaktır.
Suç Duyurusu Nereye Yapılır? Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerinde polis karakoluna ve kırsalda jandarma karakoluna müracaat ile de gerçekleştirilebilir. Kolluk birimlerine yapılan suç duyuruları, derhal savcılığa iletilir.
•Suçun ne olduğu ve suç tarihi belirtilmelidir. Açıklamalar kısmında suça konu olan olay kısa ve öz bir şekilde anlatılmalıdır. Deliller başlığı altında şikâyeti kanıtlayan tüm deliller bildirilmeli; elde hazır bulunan belge, varsa tutanak gibi yazılı deliller şikâyet dilekçesine eklenmelidir.
Evet, İzmir'de de tıpkı Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi online savcılığa suç duyurusunda bulunma imkanı bulunmaktadır. CİMER üzerinden, savcılığa şikayet formunu doldurarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Soruşturma aşamasındaki dosyaların UYAP üzerinden görüntülenebilmesi için soruşturmayı yürüten savcılık tarafından incelemeye onay verilmesi gerekmektedir. Savcılık tarafından onay verildikten sonra dosya, UYAP üzerinden incelenebilecek olup bunun için talepte bulunulması gerekmektedir.
Savcılık tarafından hakkınızda açılmış bir soruşturma olup olmadığını öğrenmek için avukatınız aracılığıyla resmi başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süreçte avukatınız, size gerekli desteği sağlayarak sorgulama sürecini takip edebilir ve sizi bilgilendirebilir.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri