Fırını 100 derecede 15 dakika kadar ısıttıktan sonra 60 dereceye düşürün. Üzüm tepsilerini fırına yerleştirin. Bu sırada fırının kapağını biraz açık bırakın ve üzümleri fırında 4 saat kadr kurutun. Üzümler kuruyunca cam kavanozlara doldurup ağzı kapalı olarak muhafaza edebilirsiniz.
Üzüm kurutmada en etkili yöntem güneşin en sıcak olduğu zamanı yakalayarak güneşten yararlanmaktır. Direkt olarak güneş alan bir noktaya mümkünse serdiğiniz keten bez üzerine üzümleri dizin ve kurutmaya bırakın. Belirli aralıklarla ters düz ederek üzümlerin daha kısa sürede kurumalarını sağlayın.
Üzümü salkım halinde güneş alan uygun bir toprağa seriyorsunuz. Yaklaşık 7 ile 8 gün bekletiyorsunuz. Daha sonra salkımın öteki yüzünü çevirip yine 7-8 gün doğal ortamda bekletiyorsunuz. Yaklaşık 15 günlük süren bu işlemden sonra artık üzümleriniz kurutulmuş oluyor.
CAS numarası: 584-08-7 olan Potasyum Karbonat ticari olarak, potasyum hidroksitin karbondioksit ile reaksiyonu yoluyla hazırlanır. Bu kimyasal madde genellikle; Bal şarabı veya şarap üretiminde tampon madde olarak kullanılır. Antika belgelerde, sert suyu yumuşatmak için kullanıldığı bildirilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Üzümün kurutma süresinin kısaltılması ve kuru üzüm tip puanının yüksek tutulmasında en ideal karışım yüzde 5 potasyum karbonat ve yüzde 1 zeytinyağı içeren karışım olarak belirlenmiştir. Bu karışımın uygulanması durumunda ideal sonuç alınmaktadır.
Çekirdeksiz üzüm kurutma- cılığında genel olarak normal şartlarda kullanılan bandırma çözeltisi % 5.0 Potasa (K2CO3- Potasyum Karbonat) ve % 1.0 natürel zeytinyağından oluşmaktadır. Bunun için 100 litre su içerisine 5.0 kg Potasa konarak iyice karıştırılıp eritilir.
ŞEKER ORANI 16 OLAN İLE ŞEKER ORANI 22 OLAN ÜZÜM ARASINDA VERİM KAYBI YAKLAŞIK %20-25 ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR.22-23 ŞEKER ORANINDA 4-4,25 KG YAŞ ÜZÜMDEN YAKLAŞIK 1 KG KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR, 16 ŞEKER ORANINDA İSE YAKLAŞIK 5,5-6 KG YAŞ ÜZÜMDEN 1 KG CİVARINDA KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir.
Bu şekilde natürel kurutulan üzümlerin kuruma süresi uzar yaklaşık 15- 20 günde kurur. Renk olarak da morumsu koyu kahverengi bir renk alır. Piyasa fiyatlarına göre bazı yıllar natürel kurutulan üzüm fiyatları avantajlı olabildiğinden, bazı üreticilerimiz bandırmadan da üzümlerini kurutmayı tercih edebilmektedirler.
Tepsiyi balkon, bahçe veya terasa yerleştirip üzerini bir örtü örtün. Böylelikle üzüm tozlanmaz ve böcek, sinek gibi canlılar ile temas etmez. Üzümler bu yöntemde 3 gün içinde kuruyacaktır. Üzümlerin her tarafının eşit şekilde kuruması için ara ara üzüm tanelerini çevirmeniz gerekebilir.
Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
Kuru üzüm kalp sağlığını destekler
Kan basıncını, kan şekerini ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini düşürücü etki yapan kuru üzüm, kalpteki gerilimi azaltarak kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıklarını riskini düşürür.
Yemeden önce kuru üzüm yıkanır mı? Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.
Uzmanlar bu uygulamayı ayda dört gün üstü üste yapılmasını tavsiye eder. Ayrıca sabah kahvaltınızdan yarım saat önce bu suyu tüketirseniz daha fazla faydasını göreceksiniz.
Kuru üzüm suyu nasıl yapılır? - 2 bardak (400 ml) su - 150 gram kuru üzüm Kuru üzümleri yıkayın ve kenara ayırın. Su kaynadıktan sonra kuru üzümleri ekleyin. Yirmi dakika kadar kaynatın. Sonra ateşten alıp bir gece boyunca bekletin.
Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Saklama Koşulları :Serin ve kuru yerde (tercihen +5 C° de) muhafaza edilir.
Üzümlerde bozulma etmeni Botrytis küfü olup ürümenin önlenmesi için kükürtleme yapılması önerilmektedir. Üzümler hasat edildikten sonra mikrobiyal gelişmenin ve çürümenin önlenmesi veya sınıflandırılması için %1 oranında kükürtdioksit ile fumigasyon yapılmaktadır.
Ülkemizde üretilen kuru üzümlerin hemen tamamı bandırılarak kurutulmaktadır. Bandırma eriyiğinde potasyum karbonat yanında zeytinyağı kullanılmaktadır. Üzümün kuruma süresi ve rengi üzerinde potasyum kadar kullanılan yağın miktarı da etkili bulunmuştur.
A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
Kuru üzüm meyvelerinin konduğu ambalajlar 20±1ºC'de %50–65 oransal nemde 9 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj çeşidinin kuru üzüm meyvelerin nem miktarını etkileyerek suda çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden olduğu saptanmıştır.
Hasat zamanından sonra, kurutma işlemini hızlandırmak için salkımlar potasyum karbonat çözeltisine bandırılır ve güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan ve sonra da rengi kükürtdioksit ile ağartılan üzümlere ağartılmış üzüm denir.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri