2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
Daire, "Hakim ve savcıların aranması" konulu genel yazısında hukuka uygunluk bulunmadığını, dava konusu düzenleyici işlemin yalnızca "hakimler" yönünden iptaline karar verdi. Oy çokluğu ile verilen karara dairenin başkanı şerh düştü. Bu karar göre hakimlerin artık üst araması yapılmayacak.
Bunun yanı sıra Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine bakıldığı zaman ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü olarak yakalanmadıkları durumda avukatların üzeri aranamamaktadır. Avukatların evleri ile ilgili olan düzenleme, Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinde yer almaktadır.
Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir.
Yine görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği suçla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın, doğrudan veya dolaylı, yani elle veya cihazla dıştan, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üstü ve eşyası aranamaz.
İlgili 45 soru bulundu
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir.
Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz (CMK m.148/3-4).
“Bir hâkimin üstü ya da konutu- suçüstü durumunda ve ağır ceza halleri dışında- aranamaz ancak 'yoklama' yapılabilir. Yoklama, kişinin hissetmeyeceği şekilde elin dış yüzeyi ve hafif bir baskı ile, 'üzerinde yabancı bir cisim var mı yok mu' şeklinde bakılmasıdır.
savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker. savcı sevk edip hakim düşünsün gerisini der, hakim dosyayı inceler, düşünür, kararını verir.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
İllerde vali veya bu konuda yetkilendirdiği yardımcısı ve ilçelerde ise kaymakamı ifade eden mülki amir, kolluğun talebini uygun bulursa hakimden arama kararı talep eder; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kendisi de yazılı arama emri verebilir.
Vekili olduğu gerçek veya tüzel kişinin icra takibine konu alacağı için avukatın borçlunun ailesini, yakınlarını veya başka bir üçüncü kişiyi araması ve borçlunun kişisel verilerinin bu kişilere ifşa edilmesi halinde söz konusu bu fiil TCK kapsamında suç teşkil etmektedir.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
Yine Başsavcı yaptığı açıklamada; "Bizim talimatımızda diyor ki, "soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz.
Hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk âmirinin yazılı emriyle arama yapılabilir.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Kanun metninde yazmasa da, kanun gerekçesinde "savcı ve hakimler dışında herkes ayakta dinler" yazıyor.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu m.46/3'te ve 68/1-b'de hakim ve savcıların tarafsız olmaları gereği dolaylı olarak vurgulanmaktadır.
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.
Burada savcının vereceği yazılı emir neticesinde kolluk kuvveti ifade alabilir. Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Kolluk Kuvvetlerinin Avukat Olmadan İfade Alması
Bu durum CMK'nın 148.maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir: Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz.
Vatandaş yani müvekkil gerekli görülürse duruşma esnasında ya da hakimin savcının talebi üzerine hakim/savcı ile göüştürülür. bunun haricinde ise avukat elindeki dosya kapsamında hakimin görüşüne ihtiyaç duyuyorsa ya da hakime muhakkak belirtmesi gereken bir husus var ise gidip hakim/savcıyla görüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri