Çamaşırların çok kirli olması durumunda “hijyen” programı da kullanılabilir. 90 derecede yıkanması önerilmektedir. Renkli külotlar: Renkli iç çamaşırları beyazlardan farklı yıkanmalıdır. Yıkama işlemi için 40 derece yeterlidir ve hijyen programı kullanılabilir.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Külot ve slip gibi çamaşırlar, kumaşa bağlı olarak pamuklu veya sentetik programlarında yıkanmaya uygundur. Ürünlerin kumaşına uygun olan iç çamaşırı leke çıkarıcılar sayesinde istenen programda yeterli hijyen ve temizlik elde edilebilir.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
İlgili 31 soru bulundu
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Pamuklu iç çamaşırlar makinede kolayca yıkanabilir. Ancak iç çamaşırların hijyenik bir şekilde temizlenmesi için yüksek derecede yıkanmaları gerekir. 90° bunun için yeterli ve ideal olan derecedir. Çamaşır makinesinin olmadığı dönemlerde, beyaz pamuklu iç çamaşırları kaynatılarak temizlenmiştir.
İdrar lekelerini temizlemek için sıcak su kullanılması süreci hızlandıracaktır. Deterjan ve sıcak su ile idrar lekesi olan bölge rahatlıkla temizlenebilir. Bir bez yardımı ile deterjanlı suyu o bölgeye silme hareketleri ile uygularsak lekenin çıkması sağlanabilir.
-Program: Genel olarak beyazlar için “pamuklu” tercih edilir. Çok kirli olması halinde 'hijyen' olarak ayrı bir ayarlama yapılabilir. Bir de 60 ya da 90 derece olarak tercihte bulunmak gerekir.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Eco programlarda ise genelde su 60 derece yerine 40 dereceye kadar çıkartılır. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız. Ayrıca su miktarını da daha az kullanarak ısıtma enerjisini iyice azaltırken fazla su tüketiminin de önüne geçmiş olursunuz.
Pamuklu kumaş kategorisine giren renkli kumaşlar için ideal olan derece, çoğunlukla 40'tır. Ama ipekli ve benzeri daha narin kumaş tipleri için uygun olan yıkama sıcaklığı 30 derecedir. Sentetik kumaş tipindeki renkliler ise ön yıkama da yapılacaksa 50 yahut 60 derecede yıkanabilir.
Narin Program sayesinde çamaşırlarınızı güvenle yıkayabilirsiniz. Makineniz tambur hareketlerini daha yavaş yaparak değerli ve hassas çamaşırlarınızı sizin için mükemmel bir şekilde yıkar.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Sentetik özellik taşıyan kıyafetler ise diğerlerine göre biraz daha naylonumsu bir dokuya sahiptir. Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır.
Renkli çamaşırlar genellikle 40°, 30° ve soğuk suda yıkanabilir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Sentetik daha naylonumsu olan kumaşların yıkanması için kullanılan bir yıkama programıdır. Dokuma kumaşlar da sentetik ayarında yıkanır. Tüller ve perdeler elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde sentetik programında yıkanır.
Renkli kıyafetler yıkanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aynı renk tonlarına sahip olan kıyafetlerin bir arada yıkanması gerekir. Renkli olan kıyafetlerin 30 ile 40 derece aralığında yıkanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri