Adana'dan başlayarak Göksun'a doğru isimlendirdiğim bir fay Savrun fayı. Doğu Anadolu fayı ile kesişiyor. Bu iki fayın kesiştiği yer zaten Arap, Anadolu ve Afrika levhalarının kesiştiği yer.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Savrun fay hattının geçtiği il ve ilçeler: Malatya: Darende Kahramanmaraş: Göksun, Kadirli, Andırın, Nurhak, Afşin, Elbistan Gaziantep: Nurdağı, İslahiye, Gaziantep, Şahinbey Adana: Kozan, Saimbeyli, Kadirli Savrun fay hattının aktif olup olmadığı: Savrun fayı aktif bir fay hattıdır. 2023 Kahramanmaraş depreminin de ...
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
Maraşta 7,5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı- güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF'ın kolları var.
İlgili 24 soru bulundu
Savrun Fayı ve Göksu Fayı neredeyse kuzey-güney doğrultulu faylardır. 'Bunlar kırılacak, stres yüklendi' denirken göz ardı edilen; kırılmalar genellikle doğu- batıda ya da pek çok doğrultuda uzanan faylar var.
Diğer önemli bir fay Çelikhan- Gölbaşı ilçelerinden geçen Sürgü fayıdır. Bu fayın devamında ise; Doğanşehir'in GB'sın da, Söğüt Beldesi yakınlarından başlar, Akçadağ'ın güneyinden, Yazıhan'dan geçip, Arguvan- Ovacık ilçesine kadar devam eden, Malatya fayıdır.
'Savrun ve Saimbeyli fayları Kahramanmaraş merkezli depremlerde tetiklendi'
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
Savrun fayı 7 M ile kırılırsa Kayseri 6 Şubat'ta yaşadığı duruma benzer yeni bir deprem anı yaşar. İptidai olarak yapılan binalar zarar görebilir. Canlı ölümü olmaz” ifadelerini kullandı.
Güneye doğru dirsek yapan Çardak Fayının Savrun Fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük. Bu olumlu bir işarettir. Yani Savrun Fayını oluşturan önemli parçalardan birinin kırılmış, enerjisini boşaltmış olduğu ön bulgusunu söylemek mümkün.
Demirtaş, maddiler halinde Savrun fayı diye bir fay hattının olmadığını şu şekilde ifade etti: 1-) Savrun (Göksun) Fayı diye bir fay bulunmamaktadır.
Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra Adana Savrun fayı üzerinde tartışmalar devam ediyor.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bulunan Savrun Çayı'nın suyunun 10 gündür siyah şekilde akması endişeye neden oldu. İlçeye bağlı Savrungözü yaylasından başlayıp, Kadirli şehir merkezini geçerek, Çukurova'da Ceyhan ırmağı ile birleştikten sonra Akdeniz'e dökülen Savrun Çayı'nın suyu siyaha büründü.
Süleyman Pampal, Savrun Fayı hakkında açıklamalarda bulundu. Adanalılar'ın, Savrun Fayı nedeniyle tedirgin olduğunu dile getiren Pampal, “Çalışmalarımda Savrun Fayı'nın aktif olduğunu gösterecek hiçbir ipucuna rastlamadım. Kırılacağını gösterir emare yok.” dedi.
Sözbilir'den de deprem bölgesindeki Savrun fayının 6.2 şiddetinde deprem yaratma riski olduğu açıklaması geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrası Savrun Fayı''nın da etkilendiğini belirtti.
“Potansiyel olarak 6.5'lik bir deprem oluşturabilir”
Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sürgü Fayı ile ilgili şunları söyledi: “Maraş civarında Ekinözü Nurhak arasında olan Sürgü fayı 400 yıl kadar bir süre kırılmayacak. En son 1513'te kırılmıştı.
Sürgü Çedilhan (Adıyaman) yöresinin güneydoğusunda Doğu Anadolu Fayı'ndan kol olarak ayrılan aktif fay, Sürgü'nün batısındaki Kinnirik köyüne kadar izlenebilir. (Doğanşehir-Malatya) kasabası. Fay, Sörgü'nün doğusunda yer yer 400 m genişliğinde bir zonu temsil etmektedir.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri