Devlet memuruna disiplin cezası verilebilmesi için memura en az 7 günlük bir savunma hakkı tanınması gerekmektedir. Eğer savunma hakkı tanınmadan bir disiplin cezası verilirse bu durumda verilen ceza hukuka aykırı olacaktır ve idare mahkemelerinde bu disiplin cezası işlemlerinin iptalini talep etmek mümkündür.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
Savunmadan Sonra Kaç Gün İçinde Ceza Verilir? Savunmanın sonrasında ne kadar sürede ceza verilir? Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını, soruşturmanın tamamlandığı günü takip eden 15 gün içinde vermekle yükümlüdürler.
Savunma süresi 1 gün de olabilir, 1 ay da olabilir. Savunmaya konu fiil, işçinin durumu ve diğer unsurlar göz önüne alınarak bir karar verilmelidir. Burada İş Kanununun öngördüğü bir alt ya da üst sınır yoktur.
Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
İlgili 39 soru bulundu
Devlet memuruna disiplin cezası verilebilmesi için memura en az 7 günlük bir savunma hakkı tanınması gerekmektedir. Eğer savunma hakkı tanınmadan bir disiplin cezası verilirse bu durumda verilen ceza hukuka aykırı olacaktır ve idare mahkemelerinde bu disiplin cezası işlemlerinin iptalini talep etmek mümkündür.
Yönetmeliğin 29. maddesinde ise “muhakkik” olarak adlandırılan bu kişilerin çalışma usulü düzenlenmiştir. Yönetmeliğin “Savunma” başlıklı m.30/1 uyarınca; “Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma, soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir”.
Savunmanıza cevap yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz.15 gün içerisinde savunmanızı hazırlamanız gerekiyor.Neyle suçlandığınızı bilmiyorum ama iş yerinde uyumak işi aksatmak yada buna benzeri durumlarda alabileceğiniz ceza kınama cezasıdır.6 ay içerisinde 3. kınama cezasını aldığınız zaman ücret kesimine ...
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
BASİT YARGILAMA SAVUNMA DİLEKÇESİ
Basit yargılama da mahkeme sanığa 15 gün içerisinde savunmalarını mahkemeye sunması gerektiğine dair tebligat gönderir. Basit yargılamada mahkemeye gitmeye gerek yoktur.
K. m. 31 uyarınca memura “savunma hakkı tanınmadan” disiplin cezası verilemez (D. İDDK, 17.2.11, 07/1846, 11/6). Savunma alınmadan doğrudan disiplin cezası verilmesi, işlemi şekil bakımından sakatlar (asli usul sakatlığı) ve iptali sonucunu doğurur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 130. maddesinde savunma hakkı şöyle düzenlenmiştir: "Savunma hakkı: Madde 130 – Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Peki ücret kesme cezası verilmeden önce işçiden savunma alınması zorunlu mudur? Bu konuda Sarper Süzek Hoca'nın değerlendirmesi şu şekildedir: “Hukukumuzda disiplin cezasının uygulanmadan önce kural olarak işçinin savunmasının alınması zorunluluğundan söz edilemez.
MADDE 10 – (1) Hakkında disiplin işlemi başlatılan işçiden konuyla ilgili yazılı savunması alınır. Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
(1) Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
Savunma yazımının sonucunda kişinin kuruma devam etmesi veya kurumdan ayrılması gibi sonuçlar oluşabilmektedir. Savunma yazmak için öncelikli olarak boş bir A4 kağıdı alınması gerekmektedir. Savunmanızı çizgili veya kareli bir kağıda yazmamanız doğru olacaktır.
3 Tutanak İşten Çıkarma
Nitekim ilgili mevzuatta da tutanak sayısına dair bir hüküm mevcut değildir. Somut olayın özelliklerine göre, işveren hiç tutanak tutmadan dahi işçiyi işten çıkarma hakkına sahip olabilir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
İşçinin iş akdinde belirlenen çalışma saatlerine uygun davranmaması, devamsızlık yapması ve görev tanımını yerine getirmemesi savunma konusu olabilir. İşyeri içerisinde yaşanan sözlü veya fiziki tartışmalar, işyerinin genel çalışma prensibi ile uyumlu olmayan tavır ve tutumlarda savunma talep edilmesine neden olabilir.
SAVUNMA HAKKI (1)
Kanunu'nun 130.maddesi ve yargı kararıyla, memurlara savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği hükme bağlanmıştır. ❖ 7 günden az olmamak üzere makul bir süre verilir. ❖ Savunma süresi tebliğin ertesi günü işlemeye başlar.
Bedelli olarak askere gidecek memurlar ise son yasa gereğince ücretsiz izinli sayılacaklar ve 21 günlük eğitim süreleri bitiminde kurumlarına müracaat ederek görevlerine dönebilecekler.
(2) Savunma, memur hakkındaki iddialar, bu iddiaların dayandığı deliller, isnat edilen fiil veya hâllerin hukuki nitelendirmesi ve 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil veya hâllerden hangisinin kapsamına girdiği bent ve alt bent belirtilerek istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri