Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Doğru ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kırmızı lahana hazımsızlığa, kramp ve mide ağrılarına iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
İlgili 37 soru bulundu
Genellikle salatası yapılan kırmızı lahananın yemeğini de hazırlamak mümkün. Zeytinyağlısı da hazırlanan kırmızı lahanayı, kırmızı elma ve kuru soğanla tatlandırıp tarçın, defne yaprağı, karanfil ve balla çeşnilendirdik.
Mor lahana ince ince kıyılır (doğranır). Tereyağı tavada eritilir üzerine zeytinyağı eklenir ve lahanalar bu yağda sotelenir. Lahanalar sönüp küçülünceye kadar kısık ateşte sotelenir ve tuz eklenir. Sarımsak ezilir veya rendelenir ve yoğurda eklenir.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
Yüksek oranda C vitamini ve sülfür içerdiğinden vücut sağlığına oldukça olumlu katkılarda bulunur. Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır.
Kırmızı lahanayı ince şeritler halinde kıyın. Tuz ile birlikte 3-4 dakika ovun. Sütaş Süzme Yoğurdu, ezilmiş sarımsakları ve doğranmış ceviz içini de kaseye ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız kırmızı lahana mezesini servis tabağına alın ve orta kısmına çukur açıp Sütaş Süzme Yoğurdu yayın.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Öncelikle kullanacağınız lahanaları bol su ile durulayın ve ince ince kıyın. Kıyılmış lahana, sirke ve şekeri bir kaseye alıp elinizle ovalayarak karıştırın. Yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç, tuz ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. İki karışımı harmanlayıp servis tabağına alın.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Kırmızı Lahana Nasıl Saklanır? Kırmızı lahanalarınızı buzdolabında rahatlıkla 1 ay süreyle saklayabilir, dolaptan alıp direkt salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Öncelikle mor lahana ince ince kıyılır. Sıvı yağ tavaya alınarak hafif kızdırılır. Sarımsaklar eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. (Ben içine koymadım. Çiğ olarak yoğurt sosuna koydum.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
Mümkün olduğunca ince ince doğrayın ve zeytinyağı koyduğunuz bir tavaya alın. Tuzunu da ilave edin ve lahanalar yumuşayana dek, yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Lahanalar kavrulduktan sonra derince bir kaba alın.
Kaynayan suya lahana yaprakları yumuşayana kadar bekletilerek daldırılıp çıkartılır. Lahana haşlama esnasında su kaynadığı için fazla suda kalan lahanalar kolaylıkla parçalanabileceğinden hızlı şekilde suda bir kere çevrilerek başka bir kaba alınmalıdır. Lahana haşlama esnasında suyun kaynaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri