TDK Türkçe Sözlüğe göre “ 'Sayın' sözcüğü, konuşma ve yazışmalarda saygı belirtisi olarak kişi adlarının önüne getirilen bir söz, saygıdeğer, muhterem.” anlamını ifade eder. Kişiler için kullanılır. Kurumların başına getirilerek söylenmesi ve yazılması dikkatsizce bir kullanımdır.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Bir makama vekalet eden kişiye vekalet ettiği unvanla hitap edilir. Kadın yöneticilere Sayın Genel Müdire denmez, Sayın Genel Müdürüm doğrudur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Selam vermek, insana saygı ve güven duymak anlamına gelmektedir.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Özellikle yaşça büyük olan kadınlara ya da saygınlığı bulunan kişilere yönelik olarak, kibarlık ve saygı içeren hitaplar da yaygın olarak kullanılır. Bu tür hitaplarda 'hanımefendi', 'sayın' gibi sözcükler tercih edilir ve kişinin adı ile birlikte kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bizce, sayın sıfatı da (< say-ın) “saygı göstermek” anlamındaki say- fiilinden -n eki ile türetilmiş Türkçe bir kelimedir.
Dame, erkekler için kullanılan sir unvana karşılık gelen, kadınlara özel bir hitap biçimidir. Birçok Hristiyan şövalye nişanının yanı sıra İngiliz onur sistemi ve Avustralya ve Yeni Zelanda gibi diğer birkaç Commonwealth ülkesinin kullandığı bir unvandır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Hemen ekleyeyim: Bir de ölüler için kullanılmaz “sayın” sözcüğü. Örneğin Mustafa Kemal'den ya da Fidel Castro'dan “Sayın” diye söz etmek alay anlamına gelir.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz.
Öyleyse günlük yaşamımızın her safhasında karşılaşacağımız bazı resmi nezaket kurallarına kısaca bir göz atalım: 1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
* Hitap, Selamlama : Ciddi ve resmi bir hitap şekli her zaman gereklidir. İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
Literatüre Tanzimat döneminden sonra giren centilmen kelimesi, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Orijinal dilinde ''gentleman'' şeklinde yazılan bu sözcük sadece erkekler için kullanılır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Meclis personeli, milletvekillerine “sayın” diye hitap edecek. Ziyaretçilere, “abi, abla, teyze” yerine “hanımefendi, beyefendi” denilecek.
Takma adlar da büyük harfle başlar:
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr.
- Bir özel ada bağlı saygı sözcükleri, unvanlar, sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar: Sayın Ahmet Öz, Prof. Dr.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır. Askerî memurlara muadili subaylığın rütbesi ile hitap edilir.
Sir (İngilizce telaffuz: [ˈsɜː(ɹ)]), Orta Çağ'da kullanılmış ve kökeni Latinceye dayanan Sire kelimesinden türetilen, erkekler için resmî bir İngilizce hitap etme biçimi.
“Ms.” medeni durumuna bakılmaksızın bir kadına hitap etmek için kullanılabilir. “Mrs.” evli bir kadına hitap etmek için kullanılır ve evli olmayan bir kadına hitap etmek için “Miss” tercih edilebilir.
Ms – Bayanlar için, bekar veya evli farkı gözetmeden kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri