Fen bilimleri dersi öğretim programında bu beceriler; analitik düşünme, karar verme, yaratıcı düşünme, girişimcilik, iletişim ve takım çalışması olarak belirlenmiştir (MEB,2018).
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
b. Yaşam Becerileri: Bu alan; bilimsel bilgiye ulaşılması ve bilimsel bilginin kullanılmasına ilişkin analitik dü- şünme, karar verme, yaratıcılık, girişimcilik, iletişim ve takım çalışması gibi temel yaşam becerilerini kapsamaktadır.
Temel bilimsel süreç becerileri; gözlem, çıkarım, ölçme, iletişim, sınıflama ve tahmin olarak ifade edilmiştir.
Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında, tüm öğrencilerin fen okuryazarı olması vizyonunun gerçekleştirilebilmesi için Canlılar ve Hayat, Madde ve Değişim, Fiziksel Olaylar ve Dünya ve Evren konu alanları ile Beceri, Duyuş, Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre (FTTÇ) öğrenme alanları belirlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Bir öğrencinin öğrenme döngüsüne tam olarak katılması için, döngünün dört moduna (hissetme, yansıtma, düşünme ve eylem) dahil olacak bir alan sağlanmalıdır.
Fen Bilgisi Öğretmeni Ne Demek? Fen bilgisi öğretmeni, müfredatta belirtilen konular doğrultusunda ilköğretim ikinci kademe öğrencilere fizik, kimya ve biyoloji bilimleri ile ilgili temel bilgileri öğretir. Özel okullarda, dershanelerde ve kamu okullarında çalışabilir.
Fen bilimleri dersi öğretim programında bu beceriler; analitik düşünme, karar verme, yaratıcı düşünme, girişimcilik, iletişim ve takım çalışması olarak belirlenmiştir (MEB,2018).
Bu çalışmada bilişsel süreç becerileri; gözlem yapabilme, açıklama yapabilme, tahmin yapabilme, denece kurabilme, soru sorabilme, araştırma yapabilme, planlayarak üretebilme ve iletişim kurabilme başlıkları altında ele alınmıştır.
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Fen ve teknoloji dersinin kesin bilgiler bütünü olmaması, öğrencilerde sorgulama ve araştırma becerilerinin gelişmesini sağlar. Bu ders öğrencilerin kararlar alabilen, problem çözen, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip eden, çevresinden haberdar bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmaktadır.
Günlük Yaşam Becerileri Nelerdir? Temel yaşam becerileri, kişisel bakım aktiviteleri, yemek pişirme, para yönetimi, alışveriş, oda organizasyonu ve ulaşımdır. Bu beceriler zamanla öğrenilir, evde çok genç yaşta başlar ve ergenlik ve yetişkinlik boyunca daha da gelişir.
Fen bilgisi dersinde bir araştnma dersi olarak öğrencilere bilimsel işlemlerin öğretimi amaçlanır. Bilimsel işlemler, fiziksel dünyayı araştırmada ve aktif öğrenme yaşantılan ile öğrencilerin kavramları geliştirmeleri amacı ile kullanılır (Wolfinger, 2000).
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
Bilimsel süreç becerileri, Fen bilimlerinde öğrenmeyi kolaylaştıran, öğrencilerin aktif olmasını sağlayan, kendi öğrenimlerinde sorumluluk alma duygusunu geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını arttıran, ayrıca araştırma yol ve yöntemleri kazandıran temel becerilerdir.
•Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam becerileri; problem çözme ve karar verme, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim ve kişilerarası iletişim becerileri, özfarkındalık ve empati becerileri ve duygularla ve stresle başa çıkma becerileri olmak üzere beş ana yaşam becerisi şeklinde sıralanmıştır.
Bilişsel becerilerin temel özellikleri arasında, zihinsel esneklik, problem çözme, konsantrasyon, bellek, mantıksal düşünme ve yaratıcılık sayılabilir. Bu özellikler, insanların hızlı ve etkili bir şekilde bilgiyi işlemelerine yardımcı olur ve sonuç olarak daha iyi bir bilişsel performans sergilerler.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
İlke, bilimsel yöntemde nesnel gerçeğin belirgin özelliklerinin ve yasaların genelleştirilmesi ile elde edilen ve insana hem teorik çalışmalarında, hem de uygulama faaliyetlerinde yol gösteren genel dayanak noktasıdır.
Doğada çok büyük bir yer tutan ve farklı mineral yapılardan oluşan taş ve kaya parçalarına kayaç denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri