Kuvvetli dalgaların yerine sakin bir gölde hafif rüzgarlı bir havada sazan avına çıkabilirsiniz. Sazan avı için avcıların bu durumu dikkate alması oldukça önemlidir.
Sazan avini etkileyen sayisiz faktor arasinda en belirleyici olan sey, atmosfer basincidir. Meteorolojik olaylarda yuksek basinc olarak isimlendirilen 1013 atm uzerindeki degerler avin verimini ciddi oranda dusurebilse de bazi puf noktalari yakalarsak neticeyi degistirebiliriz.
Sazanların av zamanları Ağustos sonunda başlamaktadır. Bu av Aralık başına kadar devam etmektedir. Sazanlarda en bereketli ay Eylül ile Ekim ayıdır. Sazan balık avına giden tecrübeli balık avcılarının vermiş olduğu avlanma saat önerisi sabah saatleri 5 ile 10 arasındadır.
Sazan balığı hem heterotrof beslenen bir canlıdır. Yani hem diğer canlılar ile hem de bitkisel besinlerle beslenen bir balık türüdür. Sazan avında başlıca kullanılan organik yemler solucan, mısır veya mısır küspesi ve hamur şeklinde şeklinde sayılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
İri sazan yakalamak istiyorsak taze yem kullanmak gerekir. Solucan, sülük veya gümüş balığı kullanarak avcılık yapmanız daha büyük sazanları hedef alacaktır. Kurşunun dibe oturmasıyla yem hareket edecek ve dipte gezinmeye başlayacaktır.
Sazan avlarımızın vazgeçilmez aroması balık ve sarımsak. Kendine özgü kokusu ile balıkları cazibesi içerisine alan balık ve sarımsak aromalı boililer sazan avlarında başarı oranını arttırmakta.
Sazanlar ağaçların suya girmiş dalları, bir sazlığın açığı, suyun belli yerlerini kapatan su birikintileri arasında bulunmaktadır. Ayrıca suni göllerde ve su altında çürümüş ağaç köklerinde saklanmaktadırlar.
Hamura vanilya, mısır unu eklerseniz hamur su içinde koku bırakacak ve bölgeye sazan balıkları toplanacaktır.
Oltayı mümkün olduğunca uzağa atıp, kamış veya tahta parçasına sabitleyerek zilinizi takarak balığın oltaya takılmasını beklemelisiniz. Sazan ürkek bir balık olduğu için, oltaya vurduğunda misinayı hızlıca çekmemelisiniz. Balığın yemi iyice yutmasını bekleyerek hareket etmek en doğru yöntemdir.
Büyüklerimiz hep Poyraz der, bunun bir sebebi vardır. Lodos denizi kaldırır, derin dip dalgaları oluşturur. Böylece dipteki kum, çöp, pislik, yosun kalkar ve balık da bu karışık suyu yutar ve eti bozulur. Poyrazda ise denizin üstü dalgalanır, deniz dibi etkilenmez.
Sazan avının saati oldukça değişken olabilmekle birlikte, yaz ayları için sabah 6.00 – 11.00 arası çok verimlidir. Ayrıca 11 de avlanmayı kesmek yerine öğlen vakti boyunca oltaları daha sığ ve yakın konuma çekip olta başından uzaklaşmak (gizlenmek) size tahmininizin üzerinde trofe sürprizleri getirebilir.
Hamurlu olta seçeneklerinde genellikle sazan yakalamak için geliştirilen yaylar kullanılır. Bu yayların içerisine hamur yerleştirilir. Oltanın iğnesine de yine balıkların ilgisini çekecek olan mısır veya üzüm gibi çeşitli yiyecekler kullanılabilir. Şamandıra oltası ile de sazan avı gerçekleştirilebilir.
Kışın güney ve batı rüzgarını alan sığ yerler,güneş ışığı alan sığ bölgeler de sazanın tercih ettiği bölgeler olabilir.
Turna: Turnalar, akarsu ve nehirlerde yaşarlar. Ülkemizde göl ve baraj göllerinde spin balıkçılık tekniği ile turna avı gerçekleştirebilirsiniz. Sazan: Tatlı su göllerinde ve nehirlerde spin balıkçılık ile sazan avlanabilir.
Bulanık suda balık avlamak deyimi ise karışıklıktan ya da birinin çaresizliğinden faydalanmaya çalışmak anlamına gelir. Bu deyim, çıkarcı ve fırsatçı insanları eleştirmek için kullanılmaktadır.
Çeşidine göre, sazan hamuruna meyve, balık yağları, sarımsak, balık ciğeri gibi malzemeler katılır ve top haline getirilerek kaynar suda kaynatılır. Bu top yemler sonra fırında veya güneşte kurutulur. Sonra hava almayan paketlerde ava hazır halde size sunulur.
Sazan balıkçılığında genellikle yeşil, kahverengi ve kamuflajlı doğal ortama uygun renkler ile av yapılması gerekir.
◮【İyi Malzeme】 Cezbedici Arttırıcı Sıvı, sağlıklı ve balık ve suya zararsız olan güvenli kırmızı solucandan oluşur.
Sazan balığı avında yemleme amacıyla kullanılır. Yoğun mısır tanesi ve besin değeriyle sazanın sevdiği yemlerdendir. Su sıcaklığına bağlı olarak 3-4 saat suda erime süresi vardır. Küspeler 100 gr ağırlığındadır.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Avlakta bir miktarı sıcak su ile ıslatılıp yumuşadıktan sonra iğneye takılmalıdır. KAŞAR PEYNİRİ: Küp halinde kesilen kaşar peyniri iğneye takarak sazan avında kullanılabilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Sazan balıkları genellikle bu tür besin maddelerine karşı koyamazlar. Oltaya takılmaları için böyle besinleri bulundurmak gerekiyor. Bu günkü konumuz ise mısır olacak, mısır ve anason karışımı sazanların tahammül edemediği bir besin haline dönüşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri