Sıcak tedavilerin uygulama süreleri: Hafif kas gerginlikleri için 15-20 dakikadır. Daha şiddetli ağrı ve tutukluklar ise 30 dakikadan 2 saate kadar sürebilir. Sıcak uygulamada cilt yanıklarını önlemek için sıcak paketler her zaman bir havlu ile sarılarak kullanılmalıdır.
Ateş düşürülmesi, spor kazaları, yanıklar, kesikler, böcek sokmaları, tansiyon düşürülmesi, baş ağrısı, diş ağrısı, bayanlarda adet dönemi sancıları, romatizma, kas katılaşması, sırt, boyun ağrıları ve sıcak / soğuk tedavi gerektiren vakalar başlıca kullanım alanlarıdır. *Mikrodalga fırında ve suda ısıtılabilir.
Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar
Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir. Sıcak uygulama yöntemi “yüzeysel” ve “derin ısıtıcalar” olmak üzere iki grupta uygulanır.
40,5-43 0C olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Sıcak tedavide aşırı sıcak derecelere çıkılmamalıdır aksi taktirde cilt yanığı oluşabilir. Enfeksiyon varsa sıcak uygulama enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Hotpack gibi lokal sıcak uygulamalar bir seferde 20-30 dakikayı aşmamalıdır. Sıcak tedavi sırasında ilgili bölgede ödem gelişirse tedavi durdurulmalıdır.
Sıcak kompres ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Arpacığı günde üç veya dört defa yaklaşık 10 dakika süreyle sıcak kompres uygulayarak tedavi edebilirsiniz. Bunun için temiz küçük bir havluyu dayanabileceğiniz kadar sıcak suya batırıp sıkınız. Gözlerinizi kapatıp havluyu gözlerinizin üstünde 5-10 dakika tutunuz.
Sıcak pres; vücutta kan sirkülasyonu sağlar, bölgedeki oksijeni arttırır ve atık maddelerin atımını hızlandırır. Soğuk pres ise kan dolaşımını azaltarak, bölgenin uyuşmasını sağlar ve acıyı dindirir.
Jel ısıtıldıktan ya da soğutulduktan sonra bu kılıf içine konularak kullanılır. Sıcak uygulama için 70 dereceye ısıtılmış suyun içinde 7-8 dakika bekletilir ya da 4-5 dakika mikro dalga fırında ısıtılır.
Evde Kas Yırtılması Tedavisi
Kaslardaki şişme ve lokal kanamanın iyileştirilmesi için erken dönemde evde buz uygulamaları yapılabilir. Soğuk kompres, gergin halde bulunan kasın yönetilmesini sağlar. Şişlik azaldığında ise sıcak kompres uygulanabilir.
Sıcak uygulama, özellikle kronik dediğimiz yani haftalardır veya daha uzun süre devam eden eklem ağrılarında kullanılabilir. Bunun yanında yeni başlayan boyun veya bel tutulması ve spazmlarında sıcak uygulama kasların gevşemesini sağlayarak ağrıyı azaltmaktadır.
Kas Spazmının Giderilmesi
Boynu destekleyen kaslar ani, uzun süreli ve istemsiz olarak ağrılı kasılıyorlarsa kas spazmı oluşur. Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır.
Kırık bölgesinde ağrı, ödem, deformite, belirgin lokal hassasiyet, kas spazmı, anormal hareketlilik, fonksiyon kaybı kırığın ilk belirtilerindendir. Genellikle ilk 72 saatte lokal soğuk uygulama yapılır sonrasında sıcak uygulamaya geçilebilir. Ödemi azaltmak, dolaşımı kolaylaştırmak için kırık bölgesi yükseğe konur.
Vücudun tamamına sıcak solüsyona uygulanmasıdır. Fizyolojik etkileri ile beraber; Vücut ısısını düşürür. Bölgeye kan akışını/dolaşımı azaltır. Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır.
Sıcak havlu, kan dolaşımını artırarak, cildin daha canlı ve pürüzsüz görünmesine yardımcı oluyor. Sıcak havlu tekniği nasıl uygulanır? Yumuşak bir yüz havlusunu sıcak suda bekletin. Yüzünüzü makyaj ve kirden arındırmak için günlük olarak kullandığınız temizleyici ile yıkayın.
Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar." Prof. Dr.
Soğuk kompres, soğuk havlularla ya da buz torbaları ile yapılan kullanışlı bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompres özellikle burkulma, şişlik ve ağrılara oldukça iyi gelmektedir. Bu sebeple çoğu kişi soğuk kompresi uygulamaktadır.
Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Jel İçeriği: %20,5 Su, %70 D-glusitol, % 9.2 çapraz bağlantılı poliakrilat kopolimer, %0.05 renklendirici, % 0.3 Methylchloroisothiazolinone.
Öte yandan sıcak su, kasları gevşettiği için kramplarını da sıcak suyla duş alarak rahatlatabilmen mümkün. Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Sırtınızın ağrıyan kısımlarına her gün düzenli olarak 15 dakika buz terapisi uygulaması yapabilirsiniz. Aynı zamanda sıcak da sırt ağrıları için oldukça iyi gelen bir tedavi yöntemidir.
Soğuk uygulama yöntemi, birçok tıbbi durumda semptomların hafifletilmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde genellikle buz veya soğuk kompres kullanılır ve uygulanan soğuk, ağrıyı azaltır, şişliği azaltır ve kan dolaşımını düzenler.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri