Eğer yükselen sıcak su soğuk suyla karış- madan önce
Şekilleri aynı iki kapta bulunan farklı sıcaklıklardaki eşit miktarda suyu aynı şekilde soğuttuğumuzda, belli koşullarda sıcak suyun daha soğuk olan sudan daha hızlı donmasına Mpemba etkisi adı verilir.
Donmak için kaplayacak daha fazla zemin olsa bile daha sıcak suyun sıcaklığı, soğuk sudan daha hızlı düşebilir. Ayrıca daha sıcak suda daha az çözünmüş gaz olabilir. Bu da ısıyı iletme hızını azaltarak suyun daha hızlı soğumasını sağlayabilir.
Suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 derece. Bu sıcaklıktaki su diğer tüm 1 litre sulardan ağırdır. Su 4° C'de en yoğun haldedir. Bu sıcaklığın altında ve üstünde yoğunluğu azalır, dolayısıyla net bir sıcaklık vermeden karar veremeyiz.
Mpemba etkisi, bazı özel koşullarda, "sıcak" suyun "soğuk" sudan daha hızlı donmasıdır. Olay ismini, iddiayı tekrar gündeme getiren, Tanzanyalı Erasto B. Mpemba'dan almaktadır. Mpemba, olayı ilk 1963'te lise öğrencisi iken sıcak dondurmanin donması sırasında fark etti ve 1969'da Dr.
İlgili 31 soru bulundu
Yani aynı ısıtıcıyla daha uzun süre ısıtman gerek. Bu da aynı şartlarda ise soğuk suyun daha geç kaynaması demek.
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir. Asıl soruya gelirsek; suyun içindeki bazı yabancı maddeler (tuz, şeker , minareller v.b) suyun kaynama noktasını yükseltir ve donma noktasını düşürür.
Sıcak su gerçekten de bazı durumlarda soğuk sudan daha hızlı donabilir. Yüzyıllar önce Aristo, Bacon ve Descartes tarafından gözlemlenen bu durum 1963'te Tanzanya'da yaşayan Erasto Mpemba isimli öğrenci sayesinde bilim dünyasında tekrar tartışma konusu olmuştu.
Daha iyi sindirim için - Sindirim sorunlarınız varsa ılık su içmek gerçekten yardımcı olabilir. Sabahları bir bardak ılık su içmeniz sindirim sürecini uyarır ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Detoksifikasyoniçin - Vücudunuzdaki toksinleri atmak istiyorsanız, ılık su içmek kesinlikle yardımcı olabilir.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Çünkü su donmaya başladığında hacmi küçülür ve yoğunluğu azalmaya başlar. Yoğunluğu azaldığı zamanda üste çıkma eğilimi gösterir ve yüzeyde buz oluşur. Su yüzeyi donunca suyun içinde yaşayan canlılar suyun içerisinde yaşamaya devam edebiliyor böylelikle.
Soğuk su, suyun tadını değiştiren tat tomurcuklarının ve diğer olumsuz faktörlerin bastırılmasında oldukça iyidir. Su ılık olduğunda ise suyun tadının şekillenmesine sebep olan ağız tadı, suyu bozan partiküller ve tat tomurcukları çok daha fazla açığa çıkar.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90). “…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Dolayisiyla bir su birikintisin de suyun en dibi yogunluk bakimindan en buyuktur ve sicakligi +4 derecedir ... en ust kisim ise en dusuk yogunluk derecesine sahip sicaklik derecesi olan 0C dedir.Dolayisiyla donar . Dibe dogru az yogun ortamdan en yogun ortama gidildikce de buzun kalinligi artar .
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Sabah uyandığınızda aç karnına 1 bardak su içmek vücudun toksinlerden arınmasına ve ihtiyaç duyulmayan maddelerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Her sabah aç karnına içilen 1 bardak su metabolizmanızı hızlandırır ve vücut direncinizin artmasına neden olur.
Aç karnına bir bardak ılık su içmek, güne enerjiyle başlamanın iyi bir yoludur. Sabahları karşılaşabileceğimiz uyku halini ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Kahvaltıdan önce su içmek, bağırsak hareketlerimizi canlandırarak kabızlığı önlemeye yardım eder.
Sabah aç karnına 2-3 bardak su tüketimi metabolizmanın hızlandırılması, sindirimin kolaylaşması, mide asidinin dengelenmesi ve zindelik elde edilmesi bakımından ideal olarak kabul edilmektedir. Gece boyunca su tüketiminin olmaması sabahları yaklaşık 500 ml su tüketimi önerilmesinin ardındaki temel nedenlerdendir.
Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar.
Kinetik enerji den dolayı haliyle sıvı donmaya karşı koyacaktır, hızından kazandığı birim başına düşen enerji, ısı kaybından fazla ise, sabit bir ortamda suyun donması gerçekleşmez.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Özellikle merak edilen konular içerisinde Suyun kaç derecede donduğu geliyor. Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri