Yağlı boyalı içeriklerin temizliği Yeni boyanmış duvar temizliği yağlı boyalar için yapılıyorsa ilk aşamada duvarları bol su ile yıkamak temizlik sürecini oldukça kolaylaştıracaktır. Duvarlarını yıkama imkanın yoksa bol su ile nemlendirme uygulaması yapabilirsin.
Beyaz sirke, duvardaki is lekesini çıkarmak için etkili bir doğal temizleyicidir. Eşit oranlarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesine doldurun ve iyice karıştırın. Lekenin üzerine bu karışımı püskürtün ve bir sünger veya temiz bir bezle hafifçe silin. Sirke, duvar yüzeyindeki lekeyi çözer ve temizler.
Silinebilir Duvar Boyası Nasıl Silinir? Bir kovanın içinde ılık suyu ve bulaşık deterjanını karıştırın. Temiz ve iz bırakmayan bir bezi bu karışımla ıslatarak duvarlarınızı silin. Temizlik işlemini tamamladıktan sonra kuru bir bezle duvarların üzerindeki fazla nemi almayı ve odanızı havalandırmayı ihmal etmeyin.
Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler.
İlgili 17 soru bulundu
Su bazlı boyalar 4-6 saat içerisinde kurur. Kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla odalarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alerjik bir durum söz konusu ise boyanın tamamen kokusu gidene kadar bir kaç gün boya yapılan ortamda bulunulmaması tavsiye edilir.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Boyanın kabarmasının başlıca nedenleri şunlardır: Nem: Duvarlardaki yüksek nem seviyeleri, boyanın altında biriken su buharının buharlaşmasını engeller ve bu da boya kabarmasına neden olur. Sıcaklık Değişiklikleri: Sıcaklık değişiklikleri, duvarlardaki malzemelerin genişlemesine ve büzülmesine neden olabilir.
Yerleşim: Yeni bir yapı inşa edildiğinde veya eski bir bina yenilenirken, yerleşme sürecinde duvarlarda çatlaklar meydana gelebilir. Isı farkı: Sıcaklık farkları da duvarda sıva çatlağına neden olabilir. Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Özellikle yağlı ve su bazlı boyalarla renklendirilen duvarlarda kirlerin temizlenmesi daha kolaydır. Bu tip duvarları silmeden önce hafifçe su ile yıkamak, yıkama imkânı yoksa bolca ıslatmak faydalı olacaktır. Ardından herhangi bir kovanın içerisine su bazlı bir deterjan dökerek saplı bezlerle temizlenebilir.
Kalorifer kaynaklı is lekeleri, çocuklarınızın duvarları boyaması, mutfakta duvarlara sıçrayan yağ lekeleri, sigara dumanı kaynaklı lekeler ve kirleri artık dert etmenize gerek yok. Duvarınızdaki lekelere Asperox Sarı Güç uygulayıp bir bekledikten sonra ıslak bir bezle silerek tertemiz duvarlara kavuşabilirsiniz.
En iyi silinebilir boya araştırmamızda ilk sırada Fawori Silikonlu İpek İç Cephe Boyası yer alıyor. Son kat cephe boyası olarak kullanılan ürün, ipeksi mat bir dokuya sahip. Yüksek örtücülüğü sayesinde alt katmanda bulunan eski boya ve kiri mükemmel şekilde kapatıyor. Ayrıca uygulandığı yüzey ile bütünleşiyor.
Duvar temizliğinde bez kullanacaksanız suyunu tamamen sıkın ve hafif nemli bir şekilde kullanın. Bu sayede iz kalmasını, boyanın çıkmasını ya da duvar kağıdının yıpranmasını önleyebilirsiniz. Duvarları sildikten sonra gerekirse durulayın ve evi havalandırarak kurumaya bırakın.
Duvar kaplamanız dokulu boyalardan oluşuyorsa, verimli temizlik için sabunlu su da kullanabilirsiniz, ancak amonyak ile değil, boraks ile daha iyi. Piyasada sodyum borat içeren uygun temizleyiciler bulabilirsiniz. Cifle duvar silme yöntemi de inatçı kirlerde oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
Duvar boya kusması ve çözümü
Eğer ki, duvar boyayı kusuyor ve boya tutmayan duvar sorunu yaşanıyorsa, bu durum duvarın temel yapısı ve nemlilik oranından kaynaklanıyor olabiliyor. Bunun çözümü de tamamen saten alçı çalışması yaptırmak olacaktır.
Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.
Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır. Mastikler sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda her türlü duvar çatlak tamiri ve duvar delik kapama için kullanılabilir.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Boyama yaparken rulo üzerindeki boya, ister istemez rulonun kenarlarına doğru taşar. Bu da duvar üzerinde rulonun sağ ve sol kenar tarafında ince bir şeride benzeyen iz bırakır. Bunu engellemek için ise yukarıda değindiğimiz gibi ters bir işlemle üzerinden tekrar geçmeniz gerekebilir.
Temizlemesi daha kolay. Dekorasyon tamamlandığında, su bazlı boyaların fırçadan temizlenmesi çok daha kolaydır. Suya tutmanız yeterlidir. Beyaz ispirto gerekmez.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri