Gün içinde bir kaç kez kavonozları çalkalayıp karıştıralım. 2 hafta içinde Kaynar (Sıcak) Su İle Karışık Turşumuz yenmeye hazır. Arzu ederseniz serin bir yerde kış için uzun süre muhafaza edebilirsiniz..
Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor. Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.
Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin. Güneş görmeyen bir ortamda 1 hafta kadar bekletin.
Kavanozun kapağını kapattıktan sonra kavanozu hemen ters çevirip, vakumlanmasını sağlayın. 2 saat kadar bu şekilde bekletin. Hazırladığınız sıcak suyla kornişon turşusunu süre sonunda düz çevirin. Güneş almayan serin bir yerde 1 hafta kadar beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Kavanozun dibine sarımsakları ekliyoruz. Ardından turşuluk malzemeleri yerleştiriyoruz. Aralara tekrar sarımsak koyuyoruz. Tuz, şeker, sirke ve limon tuzunu ekleyerek sıcak suyla kavanozu tamamlıyoruz.
İşin sırrı; limon tuzu, kaya tuzu, şeker ve sirke birlikte kullanmak. Hazırlayacağınız bu karışım sebzelerinizin hızla turşu kıvamına dönmesini sağlayacaktır.
İşlem basittir. Önce sebzeleri, otları, baharatları, tuzu ve şekeri bir kavanozda birleştirin. Ardından hazırladığınız salamura suyunu kavanoza dökün. Kavanozu kapatın, salamurasını karıştırmak için sallayın ve buzdolabında saklayın.
Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
Her yeri eşit şekilde olmuş halde olan nefis turşumuz 10 gün sonra hazır.
Bu noktada size nefis bir püf noktamız var. Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Salatalık sarımsak güzelce yerleştirilir. Sirke, toz şeker, limon tuzu, tuz ve karabiber eklenir. En son sıcak su eklenir ve kullanılmamış yeni kapak kapatılıp ters çevrilir. 1 gün hiç ellemeden bekletilir.
Hazırladığınız kaynar suyla acı biber turşusunu güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 10 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları bombeleşerek konserve olmuş olur.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
Tuzun az kullanılması veya çok fazla eklenmesi, turşunun hem yumuşamasına, erimesine neden olabilir, hem de yenilemeyecek düzeyde tuzlu veya tuzsuz olması ile sonuçlanabilir. Üstelik tuz oranının olması gerekenden az olması, birçok zararlı bakterinin üremesi için de uygun bir ortama neden olur.
Yumuşama: Turşu üretiminde karşılaşılan sorunların başında, zaman zaman ekonomik kayıplara da yol açan yumuşama gelmektedir. Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir.
Bu noktada önemli bir ayrıntı kapağı bir kez açılan turşu ile henüz hiç açılmamış olanların aynı biçimde saklanamayacağıdır. Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur.
Ancak içeriğindeki yüksek oranda tuz nedeniyle turşunun her gün ve aşırı miktarda yenmemesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir.
Kış sofralarının olmazsa olmazı turşuların büyük bir kısmını yaz sonu ve sonbaharda özenle kurduk, hatta çoktan afiyetle tüketmeye başladık. Ama bu güzelim mevsimin en lezzetli getirilerini de değerlendirmeden olmaz diye düşündük, kış sebzeleriyle hazırlayabileceğiniz turşu tariflerimizi hemen hazır ettik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri