Strep A; ağrılı ve kaşıntılı semptomları da olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. A Grubu Streptokoklar, genellikle ciltte veya boğazda bulunan bakterilerdir. Bazı durumlarda bu bakteriler boğaz ağrısı başta olmak üzere hastalığa da neden olabilir.
Strep A enfeksiyonları etkili bir şekilde penisilin içeren antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bu nedenle çocuğun gerçekten penisiline alerjisi olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.
Nadir de olsa Strep A, iGAS olarak bilinen ve A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Bu ölümcül bir sonuç doğurabilir. Bu hastalık, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesiyle yaşanır. Eğer zaten hastaysanız ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi altındaysanız, bu sizin bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.
“Strep A testi pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız test sonucunun pozitif olmasının streptokoksik boğaz enfeksiyonuna neden olan A grubu streptokok bakterilerinin olduğu anlamına geldiğini bilmelisiniz.
Bu Belirtilere Dikkat! İngiltere başta olmak üzere Avrupa'da onlarca çocuğun ölümüne sebep olan Strep A enfeksiyonu Türkiye'de görüldü.
İlgili 24 soru bulundu
Strep A; ağrılı ve kaşıntılı semptomları da olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. A Grubu Streptokoklar, genellikle ciltte veya boğazda bulunan bakterilerdir. Bazı durumlarda bu bakteriler boğaz ağrısı başta olmak üzere hastalığa da neden olabilir.
Bu hastalık her yaşta görülebilir ancak ağırlıklı olarak 5-15 yaş arası bireylerde görülmektedir. Strep A nasıl bulaşır? Damlacık yoluyla yani hapşırma, öksürük ve yakın temasla gibi yollarla bulaşabilir.
Strep A nedir? Türkiye'de “beta” olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” adındaki bakterilerin neden olduğu bir hastalık. Strep A olarak da biliniyor. Türkiye'de sürekli görülen, uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon.
Strep-A (Beta) Tedavisinde Antibiyotikler Kullanılır.
Halk arasında beta mikrobu olarak bilinen ve strep boğaz enfeksiyonuna neden olan grup A streptokoklar, aynı zamanda kızıl hastalığının da nedenidir. Kızıl hastalığı, ağırlıklı olarak 5-15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Olguların yaklaşık %80'i 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür.
ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE; STREP A ENFEKSİYONU
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan kan ve kas dokusuna yerleşen, kas dokusunda ve ciltte ağır tahribatlara neden olan hatta organ yetmezliğine dahi sebep olabilen bu enfeksiyonun adı invazif grup a streptokok enfeksiyonudur.
Strep A bakterisinin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sebep olduğu rahatsızlıklar tıp dünyası için yeni değil. Aksine hekimler 5-15 yaş arası çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonlarının en önemli sebebi olarak bu bakteriyi gösteriyor.
Bulaştırıcılık antibiyotik tedavisinin 24 saatinden sonra sona eriyor. Yapılan bilgilendirmeye göre, Strep-A, hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göz temasıyla bulaşabiliyor.
Strep A Enfeksiyonu Kimlerde Daha Yaygındır? Strep A farenjiti en yaygın 5-15 yaş aralığında olan çocuklarda görülmektedir. 2 yaşın altında olan çocuklarda ender olarak rastlanmaktadır.
Çiftçi, hastalığın zamanında tedavi edilmesinin önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Strep-A zamanında tedavi edilmezse daha ağır klinik tablolara neden olabiliyor. Bazı çocuklarda boğaz enfeksiyonuyla birlikte halkımızın 'kızıl' hastalığı dediği cilt döküntüsü oluşabiliyor.
Penisilin V, günde 2-3 kez 500 mg oral , 10 gün süreyle kullanımı önerilir. Penisilin alerjisi olan hastalarda azitromisin 500 mg, 5 gün süreyle, klaritromisin günde iki kez 250 mg, 10 gün süreyle önerilir. Kızıl hastalığını önlemek için henüz bilinen bir aşı yoktur.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Strep A, A grubu beta hemolitik streptokokların/AGBHS ( Streptococcus pyogenes) neden olduğu Beta olarak da adlandırılan üst solunum yolu enfeksiyonudur (ÜSYE). Strep A enfeksiyonuna sahip kişiler her zaman belirti göstermeyebilir fakat hastalığı bulaştırabilirler.
Bugün için bu bakteri enfeksiyonunu önleyen bir aşı mevcut değildir.
Strep A enfeksiyonları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi hafif hastalıklara ve ince, kırmızı bir döküntüye (kızıl ateşi) neden olur.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Kızıl hastalığını önlemek için henüz bilinen bir aşı yoktur. Bu sebeple kızıl hastalığı önleme strateji ve yöntemleri, genel olarak enfeksiyonlara karşı alınan standart önlemlerle aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri