Fokur fokur kaynayana kadar bekleyin. Suyunuz kaynadıktan sonra siyah zeytinleri süzgeci ile birlikte suyun içine koyun. Bu şekilde zeytinleri kaynar su içinde 20 saniye bekletin. 20 saniyenin sonunda zeytinleri suyun içinden alın.
Kettle da su kaynatın sıcak sıcak içine dökün, ağzını kapatın ve beklesin. 5 gün sonra zeytinyağı limon tuz ve pul biber ile karıştırın ve afiyetle yiyin. Bu kadar kolay. Artık dışarıdan içine ne katıldığı belli olmayan zeytinden almam.Çok çok çooook basit.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
** 2 günde bir kere içlerindeki suyu boşaltıp, temiz su doldurun. Su olarak yine çeşme suyu kullanabilirsiniz. ** Çok önemli bir nokta da, tatlanma aşamasında zeytinleri güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın.
Kavanozun üçte ikisi dolana kadar zeytinleri ekleyin. Ardından zeytinleri suyla (normal musluk suyu) kaplayın. Şimdi, işte kullanışlı bir numara: Küçük bir plastik poşeti kısmen suyla doldurun, üstüne bağlayın ve kavanozdaki zeytinlerin üzerine koyun. Bu zeytinleri su altında tutar.
İlgili 39 soru bulundu
Sıcak su ile siyah zeytin yaptığınızda ortalama 2 ile 4 gün arasında tatlanmaya başlayacaktır. Üzerine koyduğunuz salamura tuzlar direk zeytinin içine işlemez. Sadece zeytinin kendisini sıkıp, acı suyunu daha kolay atmasını sağlar. Aynı zamanda yumuşamasını önleyip, sıkılaştırır.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Kırılan zeytinlerin kararmaması için dışarıda fazla bekletilmemeli, hemen kaplara doldurulmalı ve üzerine su eklenmelidir. Kırma zeytin için normal musluk suyu kullanmalısınız.
Zeytinlerin üzerine tuzlu su dökülür. Dayanıklı yeşil zeytin yapımı yeşil zeytin salamuru nasıl yapılır? Zeytinler tamamen suyun içinde kalmalıdır.
Zeytinler bıçak yardımıyla çizilir, bir kısmı da yıkanmış temiz bir taş yardımıyla ucu çatlayacak şekilde kırılır. Çizilen ve kırılan zeytinler ayrı ayrı bidonlara doldurulur ve acısı gidene kadar (yaklaşık 10-15 gün) günde 1 kez olmak üzere suyu değiştirilir.
Hasat edilen zeytinler; eziklerden, çiziklerden, yumuşaklardan ve çer çöpünden ayrılarak güzelce temizlenir. Sonra tercihe göre ağzı dar herhangi bir bidona hiçbir işlem yapılmadan doldurulur. Örneğin 4 kilo gramlık bir zeytin için 5 litrelik su bidonu kullanılmalıdır.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir. Afiyet olsun.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Zeytin Saklama Yöntemleri
Zeytinler en fazla bir kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz oranı istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir.
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
1 kg zeytin için 4 yemek kaşığı kaya tuzu ölçüsü yeterli oluyor. İstediğiniz kadar zeytin alıp bu ölçüye göre hazırlayabilirsiniz. Zeytin yenilecek kıvama geldiğinde yıkayıp cam kavanozlara koyulur. Üzerine zeytinyağı, limon karışımı ilave edilerek tercihen buzdolabına kaldırılır.
Temiz içi kuru şişelerin içerisine 2–3 parmak yükseklikte zeytin olacak şekilde doldurmaya başlayın. Tatlı kaşığı yardımı ile tuzdan dökün. Şişe dolana kadar biraz zeytin, biraz tuz doldurun. Kapaklarını sıkıca kapatın, serin güneş almayan bir yere koyun.
Kurmadan önce zeytinleri iyice kontrol edin, çürük, bereli zeytinleri ayırın. Yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp, kurutun. Bir de sofralık tuz değil mutlaka salamura tuzu kullanın. Sele zeytin, normalde selelerde kurulur.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Sonra şişe yada kavanoz güzelce çalkalanır ve çevrilir ki malzemeler iyice zeytinlere karışsın. Daha sonra 2-3 günde bir kavanoz yada pet şişe çevrilerek siyah zeytinlerin acılarının çıkması sağlanır. Bu işlem kuru seleye göre daha uzun sürer. En az 5-6 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri