Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar Vazodilatasyonun zararlı olduğu durumlar, Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Soğuk genellikle inflamasyonun akut devresinde, sıcak ise kronik devrede tercih edilmektedir. Eğer artritin veya akut yaralanmanın akut döneminde sıcak uygulamalar yapılırsa ağrı, ödem ve kanamada artma olabilir. Genellikle akut yaralanmalarda ve artritte soğuk uygulama tercih edilir.
Soğuk uygulama, kas spazmını ve spastisiteyi azaltıcı etki gösterir. Ancak, spazm ve spastisitede kas tonüsünü azaltmak için kas dokusunun yeterince soğutulması gerekir1,2. Soğuk uygulamanın başlangıcında ilk 10-30 dakika içinde kas tonüsü ve klonus artar, kas yeterince soğuduğunda klonus ortadan kalkar.
Vücudun tamamına sıcak solüsyona uygulanmasıdır. Fizyolojik etkileri ile beraber; Vücut ısısını düşürür. Bölgeye kan akışını/dolaşımı azaltır. Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır.
İlgili 15 soru bulundu
Kırık bölgesinde ağrı, ödem, deformite, belirgin lokal hassasiyet, kas spazmı, anormal hareketlilik, fonksiyon kaybı kırığın ilk belirtilerindendir. Genellikle ilk 72 saatte lokal soğuk uygulama yapılır sonrasında sıcak uygulamaya geçilebilir. Ödemi azaltmak, dolaşımı kolaylaştırmak için kırık bölgesi yükseğe konur.
Sıcak pres; vücutta kan sirkülasyonu sağlar, bölgedeki oksijeni arttırır ve atık maddelerin atımını hızlandırır. Soğuk pres ise kan dolaşımını azaltarak, bölgenin uyuşmasını sağlar ve acıyı dindirir.
Sıcak uygulama; ödem ve enflamasyon, enfekte yaralar, lokal apseler, hemoroit tedavisinde, perianal ve vajinal enflamasyon tedavisinde uygulanır. Ayrıca böbrek, safra kesesi, bağırsak ve dismenore ağrılarını gidermede de kullanılır.
Beden ısısı yükseldiğinde daha sık aralarla ateş ölçümü yapılır. 4. Hastaya soğuk uygulama yapılır(Ilık duş, soğuk kompres, vb). 5. Solunum yollarının açıklığı ve devamlılığı sağlanır.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Yaralanmayla beraber var olan ağrının da başarıyla yok edilebilmesi için soğuk uygulaması oldukça başarılı bir yöntemdir. Soğuk uygulamasında en çok buz kullanılır. Yaralı bölgeye belirli bir süre uygulamada bulunmanız Sizi yakınmalarınızdan kurtaracaktır. Ancak buzu belirli bir süre uygulayabilirsiniz.
Evde Kas Yırtılması Tedavisi
Şişlik azaldığında ise sıcak kompres uygulanabilir. Ancak erken dönemde sıcak kompres uygulanması; şişliği, ağrıyı ve hassasiyeti artırabilir. Sıcak ve soğuk kompres uygulamalarında buzun ya da ısının cilde doğrudan temas etmemesi de önemli noktalar arasında bulunur.
Sıcak uygulama, özellikle kronik dediğimiz yani haftalardır veya daha uzun süre devam eden eklem ağrılarında kullanılabilir. Bunun yanında yeni başlayan boyun veya bel tutulması ve spazmlarında sıcak uygulama kasların gevşemesini sağlayarak ağrıyı azaltmaktadır.
Ateş düşürülmesi, spor kazaları, yanıklar, kesikler, böcek sokmaları, tansiyon düşürülmesi, baş ağrısı, diş ağrısı, bayanlarda adet dönemi sancıları, romatizma, kas katılaşması, sırt, boyun ağrıları ve sıcak / soğuk tedavi gerektiren vakalar başlıca kullanım alanlarıdır.
soğuk uygulamaları ikincil mekanizmalar ile ağrıyı azaltır. dönemde yani yaralanmasın olduğu ilk 3 gün içerisinde (72 saat içinde) uygulanmalıdır.
Sıcak tedavide aşırı sıcak derecelere çıkılmamalıdır aksi taktirde cilt yanığı oluşabilir. Enfeksiyon varsa sıcak uygulama enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Hotpack gibi lokal sıcak uygulamalar bir seferde 20-30 dakikayı aşmamalıdır. Sıcak tedavi sırasında ilgili bölgede ödem gelişirse tedavi durdurulmalıdır.
Üzerindeki kıyafetler ıslaksa çıkarılmalı, yerlerine kuru olanları giydirilmelidir. Etkilenen kişi, vücudun göğüs, boyun ve kasık gibi orta bölgelerinden ve başın üstünden sıcak havluyla yavaşça ısıtılmalıdır. Hastanın bilinci açıksa sıcak, şekerli ve alkolsüz içecekler içirmek iyi olacaktır.
Sıcak çarpması yaşayan kişiler güneşin olmadığı serin bir bölgeye götürülmelidir. Özellikle soğuk kompres ve ateş düşürücü ilaçlarla hastanın normale dönmesi sağlanıyor.
Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme: Özellikle uzun sürelerde ayakta kalan kişiler akşamları eve döndüğünde ayaklarını ılık suda on dakika boyunca bekletebilir. Şiddetli ağrılarda ise suya tuz ilave edilebilir. Bu ayakların ağrılarını azalttığı gibi şişkinliği de alır.
SORU: Omuz ağrısında sıcak mı, yoksa soğuk mu uygulamak gerekir? Ani başlayan omuz ağrılarında, zedelenme ve zorlanmaya bağlı ağrılarda öncelikle soğuk uygulanması önerilir.
Sıcak suda 3-4 dakika bekletilir. Bu sırada yavaşça eklem hareketleri ve esnetme de yapılabilir. 3-4 dakika sonunda tedavi uygulanan kısım (genelde el ya da ayak) sıcak sudan çıkarılıp bekletilmeden soğuk suya daldırılır. Soğuk suda daha kısa süre beklenir, genelde 1 dakika kalınması önerilmektedir.
Kronik ağrılarda sıcak uygulama etkilidir
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Halk arasında sıklıkla uygulanan kas ağrısına sıcak iyi gelir mi sorusu için ise her kas ağrısına sıcak uygulanmamalıdır. Bazı kas ağrıları soğuk tedavi gerektirebilmektedir. Bu konuda doktorunuza mutlaka danışarak tedavi yöntemi uygulamalısınız. Özellikle hamile bireylerde sırt, bel ve eklem ağrıları oluşabilmektedir.
Öte yandan sıcak su, kasları gevşettiği için kramplarını da sıcak suyla duş alarak rahatlatabilmen mümkün. Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri