Saçma gelebilir ama dışarıda hava çok sıcakken camları açmak sadece eve sıcak hava girmesine neden olacaktır. Camları sadece güneş battıktan sonra, dışarının havası içeriden daha serin olduğunda açın. Karşılıklı camları açarsanız cereyandan da faydalanarak serin havanın evde dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
Aşırı sıcak havada pencereler kapalı tutulmalıdır. Pencere açıldığında esinti olsa da bu sıcak hava esintisidir ve insanı serinletmez. Ayrıca dışarıdan giren polenler bahar nezlesi sorunu olanların durumunu daha da ağırlaştırır.
İlgili 15 soru bulundu
Evinizin mimari özelliklerine en uygun çözümü sunacaklardır. Bunun yanında kullandığınız pasif soğutma sistemlerine ek olarak, vantilatör veya tavan pervanesi gibi küçük ama etkili yöntemlere de başvurabilirsiniz. Ayrıca vantilatörün önüne bir kase buz koymak serinletici havanın yayılmasında etkili olacaktır.
Sıcak havayı boşaltın.
Banyonuzdaki ve mutfağınızdaki fanları çalıştırmak, duştan veya mutfak aletlerinden gelen ısıyı boşaltmanıza yardımcı olabilir. Sıcak havanın dışarı atılmasına ve daha soğuk havanın evinize çekilmesine yardımcı olmak için bu fanları geceleri açık pencerelerle birlikte de kullanabilirsiniz.
Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Ayrıca sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır.
Yakınınıza veya pencerenin üstüne nemli bir havlu veya çarşaf asınız. Böylece su buharlaşır ve giren hava soğutulur. Bu uygulama ile bir odayı serin tutabilirsiniz. Çatı katlarını serin tutmak için çok uygun bir uygulamadır.
Açık camlardan havayı sirkülasyonu sağlamak için fan kullanın. Gün boyunca güneşliklerinizi veya perdelerinizi kapalı tutun, böylece siz evde yokken eviniz ısınmaz. Baharatlı yiyecekler terlemenizi daha çok sağlarken, ter sizi serinletmeye yardımcı olduğu için ısı iyi bir şey olabilir.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Pencere ve kenarlarından soğuk başlıca şu sebeplerden gelir: pencere hava geçiriyor (üfürüyor) ise. kenarlarda ısı köprüleri varsa (yekpare mermer kullanımı vb.) alüminyum çerçeveniz yalıtımsız yada iyi bir yalıtımlı alüminyum sistemi değil ise.
Yatağınızda vücudunuzun altına kuru çarşaf veya havlu yerleştirin, ıslak çarşafı örtü olarak kullanın. Nemli örtü sizi serin tutacak, yatağınızın ucuna pervane yerleştirirseniz serinletme etkisi iyice artar. Aşırı bir sıcak dalgasında, ince bir tişört alıp ıslatabilir, iyice sıkarak giyebilirsiniz.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
İdeal oda sıcaklıkları nedir? Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor.
Uzmanlar soğuğun baş ağrısını gidermede etkili olduğunu söylüyor. Bunun için başınızda ağrı olduğunda bir poşete buz doldurun ve ince bir beze sarılı biçimde ağrıyan bölge üzerinde uygulayın. Soğuk, hassas olan sinirleri uyuşturarak ağrıyı azaltacaktır.
Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin artmasıyla uykuyu sağlayan melatonin hormonu üretiminde azalma olmasıdır. Sıcaklığın artması da uyku düzenini bozan diğer bir etkendir. Günlerin uzun olması nedeniyle sosyal hayatın daha geç saatlere kadar devam etmesi de önemli bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uzmanlara göre 12 derecenin altında olan bir ortamda uyumak ise kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Ani şekilde soğuktan sıcağa geçmek de ciddi problemlere yol açabilir. Oda sıcaklığı doğrudan uykuyu ve metabolizmayı etkilediği için uyunacak odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir!
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri