Yine çalışmalara göre; sıcaklıktaki her 5 santigrat yükseliş migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırıyor. Sıcak havalarda yetersiz sıvı alımı ve terleme sonucunda oluşan aşırı sodyum kaybı, sıvı kaybına da neden olarak dolaşımı bozar ve migren atağının tetiklenmesine sebep olabilir.
Sık sık duş alın, sıvı kaybına dikkat edin. 5 dakikalık duş sıcak havaya maruz kalanları hem ferahlatır hem de olumsuz etkileri önler. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi de gerekmektedir.
Sıcak hava: Hava sıcaklığındaki artış birçok yönden baş ağrılarını artırabiliyor. Sıcak havalarda 'vazodilatasyon' denilen damar genişlemesi oluyor ve bu da ağrıya neden oluyor. Yine sıcaklık artışı tansiyon yükselmelerine neden olabilirken, buna bağlı olarak özellikle ense bölgesinde şiddetli ağrılar hissedilebiliyor.
Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor.
Sıcağa maruz kalmak
Sıcağa uzun süre maruz kalmak, özellikle de güneş altında uzun süre durulduğunda, yaşanan su kaybı nedeni ile tansiyon düşer ve bu da nörolojik semptom olarak baş dönmesine neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Güneş Çarpmasının Belirtileri:
Baş ağrısı: Şiddetli baş ağrıları güneş çarpmasının bir belirtisi olabilir. Başın herhangi bir bölgesinde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Baş dönmesi ve sersemlik: Güneş çarpması durumunda başınızın dönmesi, dengesizlik hissi veya sersemlik yaşayabilirsiniz.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır.
Bu durum, maalesef güneş çarpması olarak adlandırılan bir sağlık sorunudur. Güneş çarpması, vücudun aşırı ısınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Güneş çarpması ıslak bir bez ya da soğuk kompresler koyarak, bol su içerek ve vücudun aşırı terleme sonucu kaybettiği tuzu ya da mineralleri geri kazandırarak engellenir.
Sıcak Çarpması (Hipertermi) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Migren atağının belirtileri arasında ışığa, sese ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı, kusma, tek gözde görme kaybı, konuşma güçlüğü ve başın bir tarafında baskın olan yoğun ağrı vardır. Kadınların yaklaşık %20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migren hastası olduğu bilinir.
Migren ağrılarının başlamasına neden olan unsurlardan biri de sıcak hava ve nem. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki diğer mevsimlerle karşılaştırıldığında migren atakları yazın artıyor. Yine çalışmalara göre; sıcaklıktaki her 5 santigrat yükseliş migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırıyor.
Migren beyni aç kalmayı sevmez, sık sık ara sağlıklı atıştırmalıkları taşımalısınız. Karbonhidratlı besinlerden uzak durmalısınız. Uyku düzeninize özen göstermeli siniz.
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Soğuk veya sıcak kompres uygulamak, su içmek, kahve içerek az miktarda kafein almak, zerdeçal veya zencefil çayı içmek, nane veya lavanta yağı koklamak, sessiz ve karanlık bir odada dinlenerek yüksek seslerden kaçınmak da baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek kişinin için ayaklarını yükseltmek, kol ve bacaklara masaj yapmak, duş aldırmak da gerekebilir.
Güneş ve tansiyon beyin kanamasını tetikliyor
Yaz aylarında güneşin neden olduğu yüksek hava sıcaklığı tansiyonun zararlı etkisini artırarak sonu ölüm ve sakatlıkla sonuçlanabilen beyin içi kanamalara neden olmaktadır. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranır ve elastiki özelliklerini kaybeder.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Günümüzde birçok kişi, ensenin sağ kısmından gelen baş ağrısından şikayetçidir. Bunun nedeni tansiyon , migren, osteoporoz, postür bozukluğu, kas spazmı ve boyun fıtığı olabilir. Tüm ihtimaller, bir profesyonel tarafından değerlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri