Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde ödemin daha yaygın görülmesinin nedeni, sıcağın etkisiyle ciltte bulunan damarların genişlemesidir.
Hava sıcaklığı arttıkça vücut ısısını düşürmek üzere vücudumuzun daha fazla çalışması gerekir. Isı kaybını sağlamak için deriye yakın damarlar genişler ve terlemeye başlarız. Terin buharlaşması yoluyla deri üzerinden ısı kaybı artar.
Sıcak ödemi sık görülen bir durum. Sıcak havalarda damarların genişlemesine bağlı kanın içerisindeki sıvı hücreler arası boşluğa geçiyor ve orada bir şişlik oluyor.
*Sıcak ödemi: Sıcağa bağlı kan damarlarının genişlemesi sonucu kanın özellikle bacaklarda ve ayaklarda göllenmesi durumudur.
İlgili 42 soru bulundu
Ödemin tedavisinde öncelikle altta yatan nedeni tedavi etmek esastır. Bunun yanında tuz tüketimini azaltmak, egzersizi arttırmak ve ödem çözücü gıdalar tüketmek de faydalı olacaktır. Salatalık, ananas, maydanoz, kivi, yeşil çay ve su tüketimi en iyi ödem çözücü gıdalardandır.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Her ne kadar sağlıklı bir vücut için su tüketimi çok önemli olsa da fazla su tüketimiyle birlikte ödem ve farklı rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabiliyor. Ödem rahatsızlıklarının tedavisinde öneriler su tüketiminin fazla oranda yapılması rahatsızlığı sebeplerinden biri de olabiliyor.
Gece uyku sürecinde bacaklardaki ödem vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılır. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olduğu görülür. Günlük aktivite başlayınca akşama doğru ödem sıvısının bacaklara inmesi ile bu bölgede şişme, ödem görülür hale gelir.
Ödem artışı, kabızlık, total kiloyu etkileyebildiği için tartıya çıkınca kilo almış olarak görülebilir. Bu durum özellikle kadınlarda daha çok değişkenlik gösterir.
Sızan sıvı, çevredeki dokularda birikerek şişmeye neden olur. Daha hafif ödem vakaları bir pozisyonda çok uzun süre oturmak veya kalmak, aşırı tuz tüketimi, adet öncesine ait semptomlar sahip olmak ya da hamilelik gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve ödem gelişiminde çok önemlidir. Gözle görülür bir ödem yani vücutta su toplaması olduğunda 3 litre kadar fazla sıvı vücutta birikmiş demektir. Ödemin oluşumunda böbrekten su ve tuz tutulumu önem taşır.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor. Ödemi atmak için, vücutta su tutan besinlerin daha az tüketilmesi gerekiyor.
Yürüyüş yapmak, toksinlerin atımı hızlandırırken ödem oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Ödem söktürücü bitkiler nelerdir sorusunun akla ilk gelen cevabı olan maydanoz ile hazırlanan ödem söktürücü maydanoz suyu özellikle aç karnına içilmesi önerilen etkili bir içecektir. Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür.
Tuz, turşu, asitli içecekler, salamura yiyecekler, meyhan kökü, turşu, kafein ve çikolata gibi besinler de vücutta ödem oluşumuna neden olan başlıca besinlerdir. Bu sebeple ödem oluşumunun önünde geçmek ve ödem sorununu çözmek için bu besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Ödem tedavisi, hastada görülen şikâyetlere ve ödeme neden olan faktörlere bağlı olarak gerçekleştirilir. Hafif düzeyli, altında ciddi bir hastalık bulunmayan ödemler, genellikle kendiliğinden geçer.
Kas, tendon yırtılması veya eklem iltihabı gibi nedenler bacakta iltihaplanmaya bağlı şişlik oluşturabilir. Kalbin kanı pompalama fonksiyonunu tam olarak yerine getiremediği bu rahatsızlık vücutta, başta bacaklarda olmak üzere, ödem oluşumuna neden olur.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
En İyi Ödem Atıcı Çay Hangisi? Ödem attıran bitkiler arasında limon, ada çayı, ıhlamur, anason, yeşil çay, rezene, kantaron otu, nane limon ve biberiye çaylarıdır.
Ör diklofenak, naproksen. Bunların ödem giderici etkileri var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri