Şebboy Çiçeği'nin bakımı aslında oldukça kolaydır. İyi bakıldığı takdirde çok yıllık bir çiçektir ve ortalama 40-70 cm boylarına kadar ulaşır. İklim ayırt eder. Genellikle çok soğuk olmayan, ılıman bölgelerde yetiştirilir ve en erken çiçek veren çeşitler arasındadır Şebboy Çiçeği.
Ana vatanı Avrupa olan Şebboy'un özellikle parfüm sektöründe büyük önemi vardır. Şebboy Genellikle bahçelerde yetiştirilen, tohumla yetiştirilmesi tercih edilen iki veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları azdır ve çiçekleri çok fazladır.
Şebboy çiçeği her mevsim yetiştirilebilir ancak tohumların ekimi için önerilen 4 ayrı zaman dilimi vardır. Bunlar: Temmuz sonları, ekim, kasım ve aralık aylarıdır.
Şebboy çiçeği güneşi seven bir bitkidir, ancak yazları havaların çok sıcak olduğu ve güneşin tam olarak tepede olduğu saatlerde biraz gölge alabileceği bir yerde konumlandırılmasında fayda vardır.
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Soğuğa karşı dayanıklı olan bir çiçektir. Fakat gün boyunca güneşli bir yerde tutmanız iyidir. Kış aylarında ise bu çiçeğin bakımı için minimum 10 derece oda sıcaklığında tutmanız gerekiyor. Işığı çok seven bir bitkidir.
Şebboylar da bu bitki türlerinden biridir. Güzel olan kokusu, rengarenk görünümü ile hem bahçelerde hem de evlerde tercih edilir.
Bu nedenle yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama yapılabilir. Ancak dikkat, çiçeklenme dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında, çiçeklenmeye başlamasını istediğiniz zaman sulama sıklığını azaltın ve toprağın kurumasını bekleyip tamamen kuruyunca sulama yapın.
Şebboy çiçeği Brassicaceae familyasına ait bir çiçek türüdür. Şebboy çiçeği aynı zamanda karanfile benzeyen bir yapıya sahiptir. 4 parçalı olarak açan şebboy çiçeği, beyaz, turuncu, pembe, mor ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir. Yılın her mevsiminde bu çiçeği yetiştirmeniz mümkündür.
Mor şebboy ise asaleti temsil eder ve özellikle saygı duyulan kimselere hem bu saygıyı hem de duyulan sevgiyi ifade edebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Bol ışık alan ortamlarda gelişimini hızla sürdürür fakat, güneş ışığına direkt olarak maruz kalmamalıdır. Ayrıca yarı gölge ortamlarda da sağlığını koruyacaktır. Budama: Birçok bitkinin aksine, Şebboy Çiçeği'ni budama ihtiyacı yok denilecek kadar azdır.
S: Şebboy çiçeği kokar mı? C: Şebboy çiçeği dillere destan bir kokuya sahiptir. Özellikle kokusu gece vakti daha da belirgin bir şekilde hissedilmektedir. Diğer taraftan kapalı ortamlarda bu çiçek kokusuyla tüm alanı etkisi altına almaktadır.
Şebboy çiçeği (Matthiola incana), Brassicaceae familyasının Matthiola cinsine ait kırmızı, açık sarı ya da mor çiçekleri olan odunsu ve otsu bir bitkidir. Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir.
Beyaz, mor, pembe, sarı, turuncu, bordo gibi çeşit çeşit renkte karşımıza çıkan çiçekleriyle şaşırtan şebboy bitkisinin yoğun ve güzel kokusunun ise içeriğinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklandığı biliniyor.
Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür. Tohumlar çimlenir çimlenmez sıcaklık 10 0C' ye düşürülür.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Şebboy çiçeği sevgiyi ve saflığı temsil eden çok güzel bir çiçektir. Kokusu adeta karanfili andıran bu çiçek, kokusu ve zarafetiyle herkesi büyüleyen muhteşem bir çiçektir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir.
Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
Şebboy çiçeğinin en önemli faydası, idrar söktürücü olması şeklindedir. Yaprağı toz biçimine getirilerek, balla beraber karıştırıldığı zaman sağlana macunun çatlaklara ve ağız içinde oluşan yaralara iyi geldiği bilinmektedir.
Yukarıda da değindiğimiz gibi çok hoş kokulu olan bu çiçekler mavi, pembe, mor, sarı, beyaz ya da gül rengindedir. Kokusu ve görünüşüyle çok güzel olan şebboylar, çiçek tarhlarının vazgeçilmez çiçeklerindendir.
8- Vazodaki 1 litre suya ¼ çay kaşığı karbonat eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre tazeliğini koruyabilir. 9- Çiçeklerin solmaması için az miktarda saç spreyi sıkabilirsiniz. Ama sprey sadece yaprakların ve taç yaprakların alt tarafından sıkılmalı.
Mis gibi kokusuyla ve cezbedici çiçekleriyle bilinen şebboy turpgiller familyasında yer alır. Karanfile benzeyen çok yoğun kokusu vardır, bu koku çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Sıcak iklim sevmeyen şebboy çiçeği çok soğuklara da dayanıklı olmadığı için kış aylarında rahatlıkla evde bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri