Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
AC: Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan birçok cihaz ve makine AC ile çalışır. Elektrik şebekesi de alternatif akım kullanır. DC: Elektronik cihazlar genellikle doğru akım kullanır. DC, pil ile çalışan cihazlarda ve bazı özel endüstriyel uygulamalarda tercih edilir.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Alternatif Akım, evde ve işte bir duvar prizinden elde ettiğiniz güçtür. Genellikle AC olarak kısaltılır. Alternatif Akım olarak adlandırılmasının nedeni, voltajın sürekli olarak ileri geri değişmesidir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
İlgili 43 soru bulundu
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Frekansın birimi Hertz (Hz)'dir. Şebekelerimizde kullandığımızı alternatif akımın frekansı 50 Hz'dir.
Evlerimizdeki elektrik alternatif akım sınıfına girer. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
Şu anda, elektrik AC olarak üretiliyor, AC olarak taşınıyor, evimize ve iş yerimize kadar geliyor. Ama evimize ve iş yerimize gelen elektrikte bir şeyler oluyor. Evde kullandığımız bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, yazıcılar, televizyonlar AC elektrikle değil DC ile çalışıyor.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Dallı şebekeler, Ring şebekeler, Ağ gözlü şebekeler, Enterkonnekte şebekeler olmak üzere 4 gruba ayrılır.
Öreneğin laptop, telefon şarj cihazları gibi cihazlar hep DC adaptörlerdir.
Akımın kalpten geçmesi durumunda kalp kasında fibrilasyon oluşmasının sebebi frekanstır. Anlık frekans değişimi kalbin atış ritmini bozduğu için AC, DC'den daha tehlikelidir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
LED'in elektriksel olarak yarı iletken yapıda bir diyot olduğunu hatırlatmak isterim. Yarıiletken bir elemen olarak diyotların temel işlevi elektrik/elektronik devrelerde AC akımı DC akıma çevirmektir. O halde genelde diyotlar AC ile çalışırlar, Bir diyot olan LED'ler de AC ile çalışabilmeli, çalışmalı.
Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzende değişen akıma alternatif akım denmektedir. Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Evlerimizde kullandığımız elektrik akımının DC olduğunu söylemiştik. Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Bir güneş enerji santralinde enerji DC akımı olarak üretilir. AC enerjisi DC gibi depolanamaz. Bu nedenle, elektrik enerjisini depolamak için daima DC kullanılır.
Alternatif Akım Kaynakları
Nükleer santraller, doğalgaz santralleri hatta rüzgar santrallerinde de AC'nin kaynaklarından olan jeneratör yardımıyla alternatif akım tercih ediliyor.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
DC devre kesicilerin uğraştığı sabit ve ağır akım, AC devre kesiciler için kolay değildir. Benzer şekilde DC devre kesiciler de AC'nin sıfır geçişiyle başa çıkamayacaktır. Bu nedenle AC devreler için DC sigorta, DC devreler için AC sigorta kullanmak doğru değildir.
Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri