1. Helallik isterken eğer söyleyeceğimiz sözler o kişi ile aramızdaki beşeri münasebetlere zarar verecekse, işin detayını anlatmadan helallik dileyebiliriz. 2. Şayet anlatmamız beşeri münasebetlerimize zarar vermeyecekse, anlatmak daha doğrudur.
Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi. Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir.
Veda Hutbesi'nde Resûlullah (s.a.s.), “Ey insanlar! … Sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, bu beldeniz içinde, bu ayınızda, bu gününüzün haramlığı gibi Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır)…” (Buhârî, Hac, 132 [1739, 1741]) buyurmuştur.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Birisinin malına ya da canına zarar vermek, iftira atmak, şakasına bile olsa korkutmak ya da üzmek, aldatmak, rüşvet almak ya da vermek, borcu ödeme süresini uzatmak, lüzumsuzca vakit almak, bekletmek gibi ve benzeri davranışlar kul hakkına girmektedir.
Bu konuyu şöyle özetlemek uygun olacaktır: Bir günah işlemişsek hemen tövbe etmemiz gerekir. Kul hakkını da ilgilendiren bir günahımız varsa, tövbe ettikten sonra kul ile de helalleşmek gerekir.
Ancak tekrar edelim ki, Allah dilerse, kul hakkını da affeder, mazlumu razı ederek hakkından vazgeçmesini sağlar ve hiç kimsenin buna itiraz hakkı da yoktur.
Değerli kardeşimiz, Hakkını helal ettiysen artık hakkın kalmamıştır. Olmayan hakkı icad edemezsin.
Kültürümüzde Helallik ve Helalleşme
Bu da aynen “İnşallah, Maşallah” sözlerinin bir alışkanlık hâli içinde söylendiğinde asıl manalarını kaybetmesi gibidir. Böylece, yapılan bir haksızlık sonucunda haksızlık yapılan kişiye “Hakkını helal et!” demek yeterli sayılabilmektedir.
Akıllı telefonlarınız ile helallik istemek artık mümkün. Hakkını Helal Et – HelalApp isimli uygulama hakkını helal etmesini istediğiniz kişilerden sizin yerinize helallik istiyor.
Birinin helallik istemesi ise bir hayır işine aracı olmaya işaret eder. Rüyanızda bir kimsenin sizden helallik istemesi yoksul bir kişinin yuvasını yapmaya, maddi destek sağlamaya işaret sayılır. Aynı zamanda cömert ve iyi huylu, yardım etmeyi seven bir eşe sahip olunacağı manasına da gelir.
"Dinen cenazede hakkını helal etme zorunluluğu yok"
Cenaze katılan bir kişinin hakkını helal etme veya etmenin tercihe bağlı olduğunu ifade eden Kırbaşoğlu, "Bu nezaketen yapılmış bir centilmenlik şeklinde değerlendirilebilir.
İfade tarzı ister sözlü ve telefonla, ister yazılı ve mesaj yoluyla olsun farketmez. Bu şekilde bir ifadeyle de helalleşme gerçekleşir.
Geriye iki şey kalıyor; biri kul hakkıdır, varsa helalleşmek gerekir. Diğeri de Allah hakkı için tövbe, istiğfar etmek ve bir daha o günaha girmemektir. buyurarak hangi günah olursa olsun affedebileceğini bildirmektedir. buyurarak, yapılan tövbelerin kabul edileceğini beyan eder.
Eğer iki tarafta memnunsa ve anlaşarak ayrılmışsa hak bu, helal edilir.
Ancak bu şekilde emrivâki ile, zorlayarak helâllik istemek doğru değildir. Helâllik alana tayyip bir kazanç olmaz. Önce zararı tazmin etmeli, borcu ödemeli, karşı tarafın gönlünü almalı, sonra helâllik dilemelidir.
Evet, kıyamet günü kul hakları sevap ile ödenecek.
Üzerinde kul hakkı olanın sevapları yeterli gelmezse, alacaklının günahlarından alınıp ona verilecek, böylece kul hakları ödenmiş olacak.
Doğru değildir. Çünkü bir kadının bütün amelleri erkeğin helalliği etrafında dönmemektedir. Ayette: “Kimin tartıları (sevap cihetiyle) ağır gelirse, o kişi cennete gider. Şayet hafif gelirse (Allah affetmezse) cehenneme gider.” (bk.
Üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları Cennete girmez.
Allah Teâlâ bütün günahları affedicidir, muhakkak ve hiç şüphesiz. Fakat bunun olabilmesi için bizim Allah'ın (CC) mağfiretine inanmamız, ondan ümidi hiç kesmememiz şartı vardır.
Resûlullah (s.a.s.) veda hutbesinde; “Ey insanlar! Sizin canlarınız, mallarınız ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar dokunulmazdır.” (Buharî, Hac, 132 [1739, 1741]) buyurmuş; kul haklarını ihlal eden kişinin ahirette hüsrana uğrayacağını haber vermiştir (bkz. Müslim, Birr, 59 [2581]).
*Kul haklarından bir tanesi, gıybet ve dedikodudur. Kalbi kırılacak bir lafı, bir kimsenin arkasından konuşmak gıybettir. Gıybet, zinadan bile günahtır, kul hakkına girer, kalb kırmaya girer.
İnsanın hakkını helal eden kimse, hem Allah'ın affedin tavsiyesine uymuş hem de Peygamber Efendimizin sünnetine uygun hareket etmiş olur. Bunun en büyük kazancı, affeden kimsenin Allah'ın rızasına nail olması ve Peygamberimizim şefaatini hak etmek etmesidir. Esasen hakkını helal etmek bir fazilettir.
Kul hakkını ancak alacaklı olan kul affeder.
Ancak günahlarına tövbe edip hakkını yediği kimselerle helalleşmek istediği halde onlara ulaşamıyor ya da bulamıyorsa, bu durumda onların adına hayır yapmak, sadaka vermek ve onlar için dua etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri