Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Şebinkarahisar, Giresun'un bir ilçesidir. 1923 yılında il olmuş, 1933 yılında Giresun vilayetine bağlanmıştır.
Akkoyunlu Devletinin 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'e Otlukbeli Savaşı ile yenilmesinden sonra, Şebinkarahisar Osmanlı Devlet idaresine girdi. Şehzadeler Şehri olarak anılan Karahisar, Karahisar-ı Şarkî adıyla anılmış ve yönetim açısından sancak durumuna getirilerek yönetilmiştir.
1922 tarihinde sancakların ortadan kaldırılması üzerine Tokat, Amasya ve Şebinkarahisar sancakları Sivas'tan ayrılıp, Tokat ve Amasya müstakil birer vilâyet olmuşlardır.
1923 yılında çıkarılan bir yasa ile Türkiye'de bulunan Livalar (Sancak) İl haline getirilmiş bu arada Şebinkarahisar'da İl olmuştur. 10 yıl süre ile İl durumunu muhafaza eden Şebinkarahisar 2197 Sayılı Kanunla 1933 yılında İlçe statüsüne getirilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Günümüzde resmi rakamlara göre; toplam nüfusu 61 bin 833 olan ve 39 bin 160 şehir nüfusuna (1), sahip olan Bulancak ilçesinin yüz ölçümü 608 km2'dir. 16 Mahalle (2), ve 61 Köyü (3), bulunan Bulancak, Giresun'un gerek nüfus gerekse ekonomik olarak en büyük ilçesidir.
Oğuz Türkmen boylarından Kınık; Çavdur, Çepni, Kargun ve Solur adlarının anılıp yaşandığı Şebinkarahisar, Türk kültür ve değerlerinin yaşadığı önemli yerlerden birisidir.
Cumhuriyetin 1923'teki ilanından önce Sivas'ın Aziziye (Pınarbaşı), Darende, Divriği, Gürün, Kangal, Koçhisar (Hafik), Suşehri, Şarkışla, Yıldızeli ve Zara, olmak üzere 10 adet ilçesi bulunmaktaydı. 1923'te Şebinkarahisar'ın il olmasıyla Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri Sivas'tan ayrıldı. 1927 yılında ise Aziziye Kayseri ...
1059'da Anadolu'ya giren Türkmen güçleri ve 1064'te Alp Arslan'ın önünden kaçan Selçuklu Şehzadesi Elbasan Sivas yöresinde kısa süreli etkinlik sağladılarsa da, Bölgenin Türk egemenliğine girmesi ancak 1071' den sonra gerçekleşti.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Şebinkarahisar'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Şebinkarahisar Kalesi, Meryem Ana Manastırı, Taşhanlar, Atatürk Evi ve Müzesi, Fahrettin Bemrahşah Camisi, Licese Kilisesi, Çatalgöl Şelalesi ve Çağlayan Şelalesi yer almaktadır.
Selçukluların 1058 yılında fethettiği Koloneia (Şebinkarahisar), bir yıl Selçuklu idaresinde kaldıktan sonra 1059 yılında tekrar Bizanslıların eline geçmiştir.
Şebinkarahisar; Cumhuriyet'le beraber 1923 yılında il yapılmış, 1933 yılında gelirleri giderlerini karşılamadığı için ilçe durumuna getirilmiş ve Giresun iline bağlanmıştı. Şebinkarahisar il olamaya çalışan ilçelerden değildir. Müktesep hakkı elinden alınmış ve idesi için 84 yıldır mücadele veren eski bir ildir.
Giresun, 1875'de Sivas Vilayetinin Şebinkarahisar Sancağına, dört yıl sonra tekrar Trabzon vilayetine bağlanmıştır.
Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Şebinkarahisar, Giresun'a bağlı turistik ilçelerden biridir. Deniz kıyısı olmamasına rağmen tarihi ve doğal yapılarıyla ön plana çıkan bir ilçedir.
İlin Adının Tarihçesi: Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
Alkaevli (Alkarevli) boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Günümüz yerleşkesi Sivas civarıdır. Alkaevli Sivas'ta iç Anadolu bölgesinin en büyük aile bireyi olan Elbeyli ler adında 43 köye sahip olmalarıdır.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren haritasını güncelledi. Yeni haritaya göre, Giresun'un Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri, 1. derece deprem riski bölgesinde yer alıyor.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
ALUCRA'NIN TARİHÇESİ:
M.S.391 yılında Alucra Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. Yüzyılda ise Maveraünnehir 'den gelen Oğuz boylan Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
EN FAZLA GİRESUNLU İSTANBUL'DA YAŞIYOR!
Kendi nüfusundan yaklaşık 2 katı gurbete göç eden Giresunluların en fazla yoğun olduğu il ise İstanbul oldu. İstanbul'da yaşayan Giresunlu sayısı 482 bin 530 oldu.
Giresun´da nüfusu bini geçen en kalabalık köyler sıralaması da şöyle gerçekleşti: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü (Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Oğlu Hacı Emir Bey döneminde bu bölgeye "Bayramlu Beyliği" denilmeye başlanmıştır. O da aynı şekilde Trabzon Rum İmparatorluğunu sıkıştırmaya devam etmiş olup, Hacı Emir Beyin Oğlu Emir Süleyman Bey de, 1397´de Giresun´u fethetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri