Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin takviyesidir. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunan balık yağı çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey tarafından hekim önerisiyle kullanılabilen bir takviyedir.
Balık ya da kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerin de kesinlikle balık yağı takviyesi kullanmaması gerekir. Eğer bunlara benzer durumlarınız veya özel bir sağlık durumunuz var ise doktorunuza danışmadan takviye kullanmamanız gerektiğini unutmayın!
Balık Yağı Zararları
İshal ve mide yanması gibi midede ve sindirim sisteminde bazı sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Balık yağı tüketirsen bol su içmek gerekmektedir aksi taktirde dehidrasyon ortaya çıkabilir. Vücutta su kaybına neden olduğu için balık yağı kullanırken buna mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.
Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağıyla birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır (2). Ama en önemli nokta düzenli kullanmaktır. Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın.
Bunun nedeni; balıklardaki omega 3 yağ asitlerinin, çeşitli hastalıklara karşı korunma da dahil olmak üzere sağlığa birçok olumlu faydası olmasıdır. Bununla birlikte haftada 1-2 porsiyon balık yiyemiyorsanız, balık yağı takviyeleri yeterli miktarda omega 3 almanıza yardımcı olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği yetmezmiş gibi vücudu da enerjisiz bırakıyor. Uyku problemleri de ortaya çıkınca insan kendini gün içinde çok halsiz, kızgın, depresif ya da üzgün hissedebiliyor.
Bulantı , kusma , ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal semptomlar balık yağı takviyesi kullanımında Görülebilecek yan etkilerdendir. daha tehlikeli yan etkiler arasında , gastrointestinal kanalda kanama veya ülserlerin kötüleşmesidir. Kanama riski antikoagulan ilaçlarla beraber kullanımda artar.
Balık yağı düşünülenin aksine kilo aldıran bir takviye değildir.
Balık yağındaki omega-3 ve omega-6 yağ asidi ihtiva eden kapsüller verilen çocukların beyinlerinde gri madde artarak zekayı kuvvetlendiriyor. Hapları kullanan çocuklar, üç yıllık zeka gelişimini üç ayda sağlayabiliyorlar.
Saf omega-3 olacak, katkısız olacak, saf olunca sorun yok! Saf omega -3 içeriği EPA/DHA oranı en yüksek olmalıdır. IFOS kalite onayı almış olmalıdır.
Fakat balık yağı, kilo aldırmayan bir gıda takviyesidir. Düzenli ve doğru tüketildiği takdirde, kilo vermeye bile yardımcı olmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerde daha çok işe yarar.
Vücutta üretilemeyen ve gıdalardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerini barındıran balık yağının; kardiyovasküler hastalıkları önleme, yüksek tansiyonu düşürme, romatoid artrit semptomlarını hafifletme ve karaciğer yağlarını azaltma gibi faydaları bulunuyor.
Uzmanların çoğu balık yağının belli koşullarda mütevazı yararları olduğunu kabul ediyor. Balık yağındaki meşhur Omega-3'ün kalp yetmezliğine neden olan yağ seviyesini düşürdüğü, erken doğumların önlenmesine yardımcı olduğu ve bebek mamalarının besin değerini arttırdığı kanıtlandı.
Balık yağı ayrıca diyabet, astım, gelişim bozuklukları, hareket bozukluğu, disleksi, obezite, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesine çare olarak kullanılır. Balık yağı bazı durumlarda kalp nakli sırasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında yer alan yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları için de önerilir.
Balıkyağının kan sulandırıcı özelliğinden dolayı kan sulandırıcı ilaç kullananların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğine dikkat çeken Dyt.
Günümüzde birçoğumuzun balık yağında yağ olduğu için kilo aldırdığı düşünülmektedir. Fakat zannedilenin aksine balık yağının vücutta kilo aldırma gibi bir etkisi yoktur.
BALIK YAĞI HAFIZAYA YARDIMCI OLUR MU? Evet, balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını desteklediği için, bu besinler aynı zamanda beynin işlevlerini de destekler; tabii ki bunlar düşünme ve hafızayı içerir.
Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
İnsanların beslenmesine omega 3 eklemesi yani omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı olarak bilinen balık yağının dışarıdan takviye olarak vücuda alınması sonucu kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bağışıklık, alerji ve sinirsel bozukluklar gibi problemleri önleme etkileri bulunduğuna dair çalışmalar vardır.
Omega 3 yağ asitleri genel anlamda sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Fakat yapılan bir araştırma sonucunda özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için fazla omega 3 yağ asidi önerilmez. Özellikle omega 3 yağ asitlerinin takviyelerle alınması zararlı olarak görülür.
Balık yağı takviyeleri genel olarak 4-14 yaş grubu için piyasada yer almaktadır. Ancak her takviyenin etkisi belli durumlar nedeniyle farklılık gösterebilir ve bu nedenle sunulan takviye ürünlerin yaş aralığı da değişebilir.
Omega 3'ün kilo aldırması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu düşünce balık yağının yağlı olduğundan kaynaklanmaktadır. Ancak zannedilenin aksine balık yağının kilo aldırma gibi bir etkisi yoktur. Bunun tam tersine balık yağının tok tutucu özelliğinin olması kilo vermede yardımcı olur niteliktedir.
İçerdikleri yüksek çinko ve bakır ile isteği ve uyarılmayı arttırıyorlar. Balık ve Balık Yağı: Cinsel bölge damar sağlığı, performans için büyük önem taşıyor. Balık ve balık yağı, içerdiği Omega-3 ile bu damarların sağlığına iyi gelerek kanlanmayı arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri