2 - Sebze ve Meyve Komisyoncularının Özellikleri : Müstahsilden veya tüccardan gelen malların tüketiciye veya tekrar tüccara satılmasına aracılık ederler, Kendi adına, müvekkili hesabına komisyon esası üzerine çalışırlar, Kendilerine işyeri tahsis edilen meslek mensuplarıdır.
Sebze ve meyve komisyoncuları, belediyelerin gösterdiği kapalı mahallerde müstahsilden (Gerçek Usulde Vergiye Tabi Olmayan Çifçiden) veya tüccardan gelen sebze ve meyvelerin tüketiciye veya tüccara satılmasına aracılık ederek komisyon geliri elde eden ticaret erbabıdır.
Toptan sebze ve meyve hallerinde komisyoncu sıfatıyla faaliyet gösteren, kendisine gelen malları aracı olarak satan, sattığı brüt bedel üzerinden de hizmet karşılığı belli bir yüzde komisyon alan gerçek ya da tüzel kişidir.
Komisyon faturası, satılan ürünlerin cinsi, miktarı, birim fiyatı, tutarı, hesaplanan KDV tutarı ve bu tutardan indirilen masraflar (nakliye, navlun, hamaliye, rüsum, komisyon ve komisyona ait KDV toplamı) ile ürünü gönderen müstahsil veya tüccara ödenecek net tutar gösterilmektedir.
Sebze ve Meyve Ticaretinde Toptancı hallerinden hiçbir ayırım yapmaksızın bütün GERÇEK veya TÜZEL kişiler; en az SANDIK, KASA, ÇUVAL gibi o mala ait ASGARİ BİRİMİNİ talep etmek kaydıyla ürün satın alabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Komisyoncu bu satış ile ilgili üretici olmayan gerçek usulde vergilendirilen (Tüccar) mükelleften % 8 Komisyon + % 18 KDV hesaplamıştır. Bu satıştan Hal Rusumu alınmamıştır. Çünkü Hal Kayıt sistemine bildirilmiştir. Tüccar malı olduğu için de Zirai stopaj ve Bağ-Kur kesintisi yapılmamıştır.
(9) Hal rüsumu, malları satın alanlarca beş iş günü içinde ödenir. Tüccarlar tarafından yapılan satın alımlarda, hal rüsumu tüccar tarafından ödenir.
Bu nedenle Komisyoncu ne demek öğrenebilir ve bulmacada karşılaşılması halinde yanıt kısmına yazabilirsiniz. Komisyoncu bulmaca sorusunun yanıtı Simsar yanıtıdır ve ilgili alana Simsar yazılması doğru olur.
Komisyonculuk (Alım veya Satım Komisyonculuğu) Nedir? Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını, kurulan komisyon sözleşmesine istinaden, üstlenmesi ve yürütmesi faaliyetine denir.
Komisyoncular mal satışlarında 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen belgeleri düzenlerler. Belgelerin bir örneğini hal müdürlüğüne ibraz ederler, bir örneğini de on işgünü içinde malını sattıkları üreticiye gönderirler. Vergi Usul Kanununa göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
13.02.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)'da değişiklik yapılarak ÖTV'ye tabi olanlar hariç olmak üzere tüm gıda ürünlerinin KDV oranı %1'e indirilmiştir.
Yani bahçeyi alacak olan tüccar çiftçi ile tarla üzerinden götürü veya çıkacak ürün kilosu üzerinden pazarlık usulü hasat öncesi bir kaparo ile yazılı olarak anlaşmakta ve hasat-kesim esnası çıkan ürünün kamyon-traktör üstü tartımı ile kalan para vadeli -peşin ödeme esasına göre alış veriş yapılmaktadır.
Toptancı hallerde satışlar; üreticiler, üretici birlikleri, komisyoncular ile kendi nam ve he- saplarına olmak üzere yaş sebze ve meyvetoptan ticareti ile iştigal eden gerçek ve tüzelkişiler tarafından yapılır.
Manav, perakende olarak meyve, sebze ürünlerinin satıldığı mekanlardır. Buradaki satıcılara da manav denir. Günümüzde çiftçi marketi, süpermarketlerin yaygınlığı nedeniyle daha çok geleneksel işyerleri olarak kabul edilir.
Fransızca “üstü kapalı yer” anlamına gelen “hâlle” kelimesinden değişikliğe uğrayarak dilimize girmiş olan hal (Hadimli ve Bulut, 2004: 263), Türk Dil Kurumu'nca “sebze, meyve, bakliyat vb. ürünlerin satıldığı yer” olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2019) ve bu tanımıyla toptancı halleri ile eşdeğer bir anlam taşımaktadır.
Manav, yaş sebze ve meyvelerin satışının yapıldığı iş yerlerinde yönetimi üstlenen, meyve ve sebzelerin temini ile ilgilenen ve satış işlemini gerçekleştiren kişi olarak tanımlanır. Manav nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir meslek grubudur.
Komisyon, belirli bir iş yapıldığı zaman belirli bir miktar para veya malın alınması anlamına gelmektedir. Bundan dolayı bir iş yapan kişi yaptığı iş karşılığında komisyon almaktadır. Komisyon kelimesi birçok alanda kullanılmaktadır. Yani bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Sual: Özel ders veren bir arkadaşın, kendisine bulduğumuz her öğrenci için, bize vereceği komisyonu almamız caiz olur mu? Evet, caizdir.
Komisyon; ürünün satışına aracılık ederek satıştan belirli bir oranda gelir elde etmektir. Elde edilen gelire “Komisyon”, komisyon hak eden kişiye; “Komisyoncu”, “Satış ortağı”, denir.
Komisyon, genel ifade ile belirli bir iş yapıldığında belirli miktar para ya da malın alınması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle bir iş yapan kişi, kurum ya da uygulama, bu iş karşılığında komisyon alır. Komisyon kelimesi günlük yaşamın pek çok alanında sık sık kullanılır.
Komisyon kelimesinin alt kurul anlamına geldiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda bir işte aracılık yapan kişiye bırakılan yüzde de komisyon anlamına sahiptir. Bu durumda sözlükte komisyon kelimesinin anlamı olarak, bir iş karşılığında bir kişiye bırakılan yüzdelik pay olarak ifade edilebilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rüsum kelimesi, resm sözcüğünün çoğul halidir. Resm ise hem vergi hem de resim ve suret anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda, kaide, merasim ve yöntem manasında da kullanılır.
20) Hal rüsumu nedir? Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır.
Anılan Kanunun yapmış olduğu tanıma göre Rüsum; kamu kurumlarında görülen hizmet ve giderlerin karşılığı olarak yalnız o işle ilgisi bulunan kişilerden alınan gelirdir. Kanuna göre Hal rüsumu: Malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden ödenen meblağdır, şeklinde düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri