Meyve ve sebze tozları, dondurulmuş ve kurutulmuş malzemelerden daha uzun raf ömürleriyle mutfağı pratik bir hale getirirken, gerekli vitamin ve minerallerin tüketilmesine bir alternatif oluşturuyor.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
sebze tozları tuzlu keklerin içerisinde kullanılabilir, sebze unları mantı, makarna, erişte hamuru içinde kullanılabilir, sebzeli makarna elde edilir. Tamamı katkılı un içerisinde kullanılabilir, tatlı veya tuzlu hamur işlerinde aroma ve renk verici olarak kullanılabilir.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Sebzelerin yüzde 10'u kadar tuz ekleyin. Tüm sebzeleri, baharatları ve tuzu bir tavada yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Düşük ısı kullanın. Pişen karışımı bir fırın tepsisine koyun ve yine düşük ısıda sebzeler tamamen kuruyana kadar pişirin.
Kurutulmuş brokoli tozu 0-1 mm: Taze brokoli gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulur. Kurutma sonrasında çıkan Kurutulmuş brokoli, özel kırma sistemleri ile öğütülerek brokoli tozu elde edilir.
Sebze ve meyveler büyüme ve gelişmeye yardımcı olur, deri ve göz sağlığı için temel öğeler içerir. Hücre yenilenmesi ve doku onarımı sağlarlar. Diş ve diş eti sağlığını korurlar. Kan yapımında görev yapan öğelerden zengindirler.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Bisküvi kek, kraker gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir, Makarna, mantı ve erişte hamuruna katkı olarak yada ürünün içerisinde kullanılabilir, Kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanılabilir, Tarifler İçin Tıklayınız.
Örneğin bazı bitkilerin gövdesi, kökleri, yaprakları yenir ve bunlar "sebze" olarak isimlendirilir. Sebze, bilimsel bir terim değildir; dolayısıyla birçok botanik terimler sözlüğünde yer almaz. Sözcük, daha ziyade toplumsal bir terimdir.
Bunun için sebzeleri çeşitli baharatlarla birlikte tüketmek fayda sağlayabilmektedir. Özellikle sarımsak, kimyon, kişniş, anason, zencefil, biberiyenin sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır. Tarhun, defneyaprağı ve rezene gibi bitkilerde sindirime yardımcı olabilmektedir.
Yıkanan havuçlar özenle doğranır ve özel kurutma kabinimizde kurutma işlemi yapılır. Kurutma esnasında havuçtaki su buharlaşır ve öz kısmı kalır. Bu sebeple mor havuç tozu besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, gibi değerler nerdeyse %90 varan oranlarda korunmuştur.
Hazır olarak satın aldığımız tuzotların içerisinde monosodyum glutamat bulunur. Son yıllarda Çin'den gelip yemeklerimize anında lezzet katarak alışkanlık yapan “tuzot”larda, monosodyum glutamat var. Bu zararlı bir katkı maddesi.
İçindekiler. Nişastalar (mısır, patates), tuz, şeker, baharatlar (soğan, sarımsak, karabiber, nane, maydanoz, zerdeçal, fesleğen), kurutulmuş sebzeler (%6) (kereviz, pırasa, soğan), bitkisel yağ (palm).
İçindekiler: Tuz, kurutulmuş sebzeler %15,5(havuç, patates, soğan, kereviz, maydanoz yaprakları) lezzet artırıcılar (mono sodyum glutamat, di sodyum inosinat), şeker, baharatlar, mısır nişastası, renklendirici (riboflavin).
Dolayısıyla sağlık açısından zararlı olanlar “ince toz” veya “solunabilir toz” adını verdiğimiz 0,5 ila 5 mikron arasındaki tozlardır. Bu tozlar solunum yoluyla hava keseciklerine kadar ulaşırlar ve “pnömokonyoz” dediğimiz akciğer hastalıklarına neden olurlar.
Tozlar genellikle akciğer ve solunum sisteminde hasara yol açar; fakat bazı türleri kansere neden olabilir. Sağlığa zararlı tozların solunması ile bağlantılı başlıca hastalıklar: İyi huylu pnömokonyoz.
Kanserojen tozlar: Kansere sebep olan tozlardır. Bunlar asbest, arsenik, berilyum, kromatlar, nikel tozları gibi tozlardır. Radyoaktif tozlar: Bunlar çok sayıda olmakla beraber en önemlileri uranyum, seryum, zirkonyum bileşikleri, trityum ve radyum tuzlarıdır.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Fruktoz zengini olan meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) bile çok fazla tüketilmedikleri takdirde sağlığımıza fruktozdan kaynaklanabilecek herhangi bir zarar vermiyor.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri