Bir tencere içerisine sebzelerinizi koyun ve üzerini geçecek kadar üzerine su ilave edin. Yaklaşık olarak 1 litre su haşlama için yeterli oluyor ancak siz göz kararınıza göre su oranını arttırabilirsiniz.
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2, folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır.
Buharda pişirme aparatını süzgeçin tabanını su geçmeyecek şekilde tencereye yerleştirin. Pişirmek istediğiniz sebzelerinizi süzgecin üzerine yerleştirin. 8-10 dakika sonra sebzeleri çevirin. Diğer yönü de haşlandıktan sonra servis tabağınıza alın.
İlgili 26 soru bulundu
Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir. Eğer havuç ve patatesle beraber brokoli haşlamak isterseniz; tüm sebzeleri aynı boyutta kesip 6 – 7 dakika haşlayabilirsiniz.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Sözün kısası, kullanacağınız sebzeyi, meyveyi alıp suyun altında iki dakika tutmakla kirden, parazitten, kimyasaldan kurtaramazsınız onları. Daha çok özen göstermeli, her birine az da olsa zaman ayırmalısınız. Çünkü bu dünyada sağlıktan değerli hiçbir şey yok. Bırakın, kaybedeceğiniz 5 dakikanız olsun.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir. Haşlanmış olan brokolileri canlı yeşil renklerini kaybetmemeleri için haşlama suyundan çıkarıp buzlu su dolu bir kaba al ve 2 dakika kadar da burada bekletip şokla.
Tencereye su koyun ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Çabuk ve geç pişme sırasına göre öncelikle taze fasulyeleri ayıklayın ve kaynayan suya atın ardından havucu soyun ve ikiye ayırın. Kabakları da kalın bir şekilde yuvarlak yuvarlak doğrayın. Kabak ve havucu da haşlanmak için tencereye atın.
Sarımsaklar rendelenir. Üzerine tuz, baharatlar ve yağ eklenerek karıştırılır. Suyu süzülüp, kurulanmış havuç ve patatesler bu sosla karıştırılarak yağlı kağıt üzerine dökülür. Yaklaşık 35-40 dk, patatesler pişip kızarana kadar fırınlanır.
Yıkadığınız yeşillikleri bir kaseye alın. Kaseye soğuk su ve 1-2 adet buz ekleyerek yeşillikleri bu suda 5 dakika kadar bekletin. Yeşilliklerin tazeliğini korumak için yıkadıktan sonra hiç su damlası kalmayana kadar kurutmanız gerekir. Mümkünse sebze kurutucudan geçirerek fazla suyunu akıtın.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
İlki de bir çorba. Ana malzemelerinden biri de sebze suyu. Yerine elbette tuz ve su kullanılabilir ama karabiber, sarımsak, zencefil, defne yaprağı, maydanoz ve taze kekikle birlikte haşlanmış havuç, soğan, rezene ve kerevizin yerini tutabilir mi? Kendinizi aşağıda yazılan malzeme listesiyle sınırlandırmayın.
Meyve ve sebzelerde bulunan fenol bileşikler de polifenol oksidaz enziminin yardımıyla oksijen ile reaksiyona girer. Bahsetmiş olduğum bu polifenol oksidaz enzimi gıdalarda yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Oluşan reaksiyon sonucunda esmerleşme (kararma) meydana gelir.
Yapılışı: Su ve limon suyunu bir kasede karıştırın. Meyveleri bu suya batırarak pastanın üzerine dizebilirsiniz. Eğer limon tadını sevmiyorsanız, limon yerine portakal suyu da kullanabilirsiniz.
EN DOĞRU TEMİZLEME ŞEKLİ: KARBONATLI SUDA BEKLETME
Yapılan bilimsel çalışmalara göre meyve sebzelerin karbonatlı su içerisinde bekletilerek yıkanması, sirkeli suda bekleyen sebze ve meyvelere göre daha fazla pestisit kalıntının temizlenmesine yardımcı olduğu kanıtlandı.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.
Altını açtığınız tencerenin içindeki suyun kaynamasını sağlayın. Su kaynarken içine bir tutam tuz atmanız faydalı olacaktır. Kaynayan su içerisine brokolileri atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu süre 7-8 dakika kadarda yeterli olmaktadır.
Brokoli haşlarken tencerenin ağzına kadar su doldurmayın. Brokoli çiçeklerinin üstüne gelecek şekilde su doldurmanız yeterli. Su kaynadıktan 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın ve suyunu süzüp ardından şoklama yöntemini uygulayın.
Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri