Sedasyon işlemi sırasında alerjik reaksiyon olur mu? Hayır, bilimsel olarak sedatif ilaçlara karşı alerji gelişimi çok nadirdir.
Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır. Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Sedasyon zararlı mı? Sedasyon işlemi uzman bir ekip tarafından uygulandığı taktirde hastaya herhangi bir zarar vermemektedir.
Alerjik reaksiyonlar ilacın verildiği bölgede, bazen damar boyunca kızarıklık, bazı hastalarda ürtiker biçiminde döküntüler, çok daha ender olarak da ani tansiyon düşmesi, nefes almada zorluk ve çarpıntı şeklinde olabilir.
Lokal anesteziklere karşı gerçek alerjik reaksiyonlar çok nadirdir ve tüm reaksiyonların %1'inden azını oluşturmaktadır. Lokal anestezik ilaç solüsyonlarının enjeksiyonundan sonra sistemik yan etkiler gelişebilir. Bu reaksiyonlar, geçici vazovagal bayılma ataklarından hayatı tehdit eden anafilaksiye kadar değişebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Lokal anesteziklere bağlı ortaya çıkan tip I ve tip IV alerjik reaksiyonlar çoğunlukla ester yapılı bileşiklerinden kaynaklanır. Esterler yapılı lokal anestezik ilaçlar güçlü alerjiye yola açmasından sorumlu olan paraamino-benzoik asite (PABA) metabolize olur.
Lokal anestezik ilaç alerjisinin tedavisi için en etkili strateji, alerjiye yol açan ilacın saptanması sonrasında bu ilacın alımının önlenmesi veya tedaviden çıkarılmasıdır. Tedavi alerjiye yol açan ilaç grubu ile ilişkisi ve kimyasal benzerliği olmayan alternatif ilaçlarla devam edilmelidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Öncelikle sulandırmadan prick test yapılmalıdır. Daha sonra farklı konsatrasyonlarda cilt içine test yapılır. Yama testi temasa bağlı gelişen reaksiyonlarda uygulanmaktadır. Standart ticari yama testleri vardır.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Sedasyonun Etkisi Ne Kadar Sürer? Sedasyon uygulanan hasta ortalama olarak on dakika sonra uyanır. Yarım saat sonra da sedasyonun etkisi yok olur ve işlem geçirmemiş gibi hissedebilir. Bazı kişilerde hastalığın durumuna göre uyku hali iki ya da üç saat sürebilmektedir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
İşlemden altı saat öncesine kadar hastanın yeme içmeye son vermesi gerekir. İşlem sırasında; kişilerin kalp hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyi sürekli olarak ölçülür. Sedasyon işlemi, kişide rahatlama ve uyuşma hissi yaratır.
Sedasyon, genel anestezi ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon sadece sedatif gazın koklatılmasıyla gerçekleştirildiğinden genel anestezi risklerini taşımaz. Sedasyon işlemi sonrası hastanın kendine gelme süresi oldukça kısadır. Sedasyon ve anestezi farkı ise hastanın ilaçların alınması sonrası durumu ile ilgilidir.
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.
Genelllikle saman nezlezi (alerjik rinit), egzama, kurdeşen ve gıda alerjisi tanısında bu testten yararlanılır.
Alerji testi her yaşta yapılabilir; ancak alerji araştırmasında Altın Standard kabul edilen alerji deri testi 3 yaşından sonra en güvenilir sonuç verir. 3 yaşından sonra elde edilen pozitiflik de negatiflik de anlamlıdır. 3 yaş altında yapılan deri testlerinde sonuç negatif çıkarsa hastada alerji yoktur dedirtmez. 3 ...
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Anafilaksi hızlı gelişen klinik bir tablodur. İlaç ve besin alerjileri ve arı sokmalarında dakikalar içinde ortaya çıkabileceği gibi, genellikle ilk iki saat içinde gelişir. Nadir de olsa kırmızı et alerjisi olgularında belirti ve bulgular kırmızı et tüketiminden 4-6 saat sonra da meydana gelebilir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri