Orta Düzey Sedasyon: Bilinçli sedasyon veya prosedürel sedasyon olarak da adlandırılan orta düzey sedasyonda hasta, yarı bilinçli durumdadır. Kendi kendine soluk alabilme ve uyarılara yanıt verebilme hali devam ederken hastanın acı, endişe ve rahatsızlık hisleri önemli ölçüde azalır.
Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Sedasyon tekniği, farklı ajanlar kullanılarak bilinç düzeyinde hafif bir azalma oluşmasıdır. Sedasyon tekniği sayesinde hastanın bağımsız ve devamlı hava yolunu koruyabildiği, fiziksel uyarılara ve sözel komutlara yeterli bir şekilde yanıt verebildiği durumdur.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Sedasyon, son derece güvenli bir işlem olarak öne çıkar. Ancak, kullanılan ilaçlara bağlı olarak birtakım yan etkiler yaşanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır. Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon ya da genel anestezi öncesi açlık süresi ne kadar olmalı? Sedasyondan önce 4 saat, genel anesteziden önce 6 saat açlık ve susuzluk istenmektedir. Bunun öncesinde de çok fazla yemek yedirilmemesi, hafif bir öğün önerilmektedir.
Bilinçli Sedasyon
Hastanın bilinci yerinde olmasına rağmen herhangi bir acı veya ağrı hissi yaşanmaz. Yalnızca acı hissedilmeyecek kadar ilaç verilerek, bilincin açık olması sağlanır. Hastalar tedavi sonrası günlük yaşantısına devam edebilir.
Sedasyon ile genel anestezi arasındaki fark nedir? Sedasyon yönteminde hasta, normal nefes almaya devam ederken genel anestezide ise solunum entübasyon ile sağlanır. Entübasyonda hastalara damar yolundan verilen kas gevşetici ilaçlarla hasta uyutulur.
Anestezi uzmanı tarafından sedasyon anestezinin etki süresi belirlenir ve ayarlanabilir. Yani istendiğinde etki süresinin 3 – 4 saate kadar uzatılması mümkün olabiliyor. Elbette daha kısa sürecek olan bir tedavide anestezinin etki süresinin de çok daha kısa olması sağlanıyor.
Sedasyon tıpta “Sakinleştirmek” anlamında kullanılıp hastanın tüm reflekslerini kontrol altına alma işlemidir. Özellikle çocuklarda diş tedavilerinde oldukça sık kullanılır. Diş doktoru fobisi olanlarda alternatif seçenek olarak tercih edilir. Genelde diş çekimi öncesi çocuklarda sakinleştirmek amaçlı kullanılır.
Bilinçli sedasyon her yaştan insana uygulanabilir. Bilinçli sedasyon uygulamanın risk yaratabileceği sağlık sorunları olmayan, uzman diş hekimleri tarafından bilinçli sedasyon için uygun olduğuna karar verilen herkese uygulama yapılabilir.
Sedasyon ile diş tedavileri çocuk ya da yetişkin pek çok yaş grubundan bireye uygulanabilir. Kaygı düzeyi yüksek, bulantı refleksi fazla, uygulanacak tedaviyi kaldıramayacak kadar küçük yaşta ya da engelli bireylere Sedasyon uygulanabilir. Hastanın genel sağlık durumu anestezi uzmanı tarafından değerlendirilir.
Korku, bir tehlikeyi veya tehdidi algılamaya veya tanımaya tepki olarak ortaya çıkan son derece nahoş bir duygudur. Anestezi ise hastanın ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmemesi, mümkün olduğunca hareketsiz kalması ve bütün bunlar olurken de yaşamsal fonksiyonlarının korunması işlemleri şeklinde tanımlanmaktadır.
Bilinçli sedasyon, hastanın fiziksel hiçbir ağrı ve acı hissetmediği, psikolojik olarak ise korku ve kaygı hissetmediği, kendisini rahat, sakin ve keyifli hissettiği bir haldir. Bilinçli sedasyon altında uygulanan cerrahi işlem tamamlandıktan sonra hasta işlem sürecinin büyük bir kısmını hatırlamaz.
Sedasyon Çeşitleri Nelerdir? Bilinçli Sedasyon: Hastalar sözel komutlara yanıt verdikleri, solunumlarının etkilenmediği ve tam anlamıyla bilinç kaybı yaşamadıkları sedasyon çeşididir. Orta Sedasyon: Hastaların hafif dokunmalara ya da dokunma olmaksızın yüksek sesli komutlara yanıt verebildikleri sedasyon çeşididir.
Bilinçsiz ya da derin sedasyonda ise, ilaç dozu biraz daha arttırılır ve hasta uykuya geçirilir. Uyandığında ise sanki kısa bir süre şekerleme yapmış gibi hisseder. Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
* İşlem öncesi genel ailesel özgeçmiş, allerjik hikayesine bakılır, sistemik durumun değerlendirmesinde hastanın hastalık/medikal öyküsü, fizik muayene bulguları ve laboratuar sonuçları büyük önem taşır. *Sedasyon mu yoksa genel anestezi mi hangi yöntemin uygun olduğuna bu değerlendirme sonucu karar verilir.
Hastalar genel anestezi veya sedasyon sonrası 24 saat boyunca araç kullanmamalıdır.
Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha mı pahalıdır? Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha pahalı olabilir. Ancak, sedasyon kullanımı, tedavinin daha rahat ve daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu için, bazı hastalar için maliyet farkı kabul edilebilir olabilir.
Diş tedavisi yönünden standart prosedürler geçerlidir.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir.
Öksürük bu hastalarda sıkıntı olabilir. Uyumlu hastalar sedasyon ya da genel anestezi olmadan da tedavi edilebilirler. Ancak diş hekimi fobisi olan ve ciddi cerrahiler gereken hastalarda uyutarak tedavi yapılabilir.
Lokal anestezi, sadece vücudun küçük bir bölümünün ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Örneğin cilt kesisi olduğunda dikiş atmak için yararlanılabilir. Sedasyon ise, hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için kullanılır. Bilinç açıktır, geçici hafıza kaybı söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri