Sedasyon ya da genel anestezi öncesi açlık süresi ne kadar olmalı? Sedasyondan önce 4 saat, genel anesteziden önce 6 saat açlık ve susuzluk istenmektedir. Bunun öncesinde de çok fazla yemek yedirilmemesi, hafif bir öğün önerilmektedir.
Anestezi uzmanı, kişinin tıbbi geçmişine ve yaşına göre uygun ilaçları belirler ve uygun yöntemlerle hastaya sedasyon uygular. İşlemden altı saat öncesine kadar hastanın yeme içmeye son vermesi gerekir. İşlem sırasında; kişilerin kalp hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyi sürekli olarak ölçülür.
Sedasyon öncesi yetişkin bir hastanın en az 6 saat öncesinde katı gıda (çocuk hastalarda 4 saat) , 4 saat öncesinde ise sıvı tüketimini kesmesi gerekmektedir. Sigara alışkanlığı olan hastaların sedasyon öncesi açlık saatinden sonra sigara tüketmemesi gerekmektedir.
Sedasyon hastanın nabzı, solunumu ve kan basıncı izlenerek işlem yapılır. İlaçlar, hastanın rahatlaması için yavaşça verilir. Sedasyon sırasında hastanın uyanık olup olmadığı ya da rahat olup olmadığı kontrol edilir. Sedasyon sırasında tıbbi işlem tamamlanır, sonrasında uyandırılır.
Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır. Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Sedasyonu tanımlamak için aneztezi ile arasındaki farkları sıralamak daha rahat olabilir: Sedasyon ve anestezide hasta herhangi bir acı ve ağrı hissetmez.
Anestezi uzmanı tarafından sedasyon anestezinin etki süresi belirlenir ve ayarlanabilir. Yani istendiğinde etki süresinin 3 – 4 saate kadar uzatılması mümkün olabiliyor. Elbette daha kısa sürecek olan bir tedavide anestezinin etki süresinin de çok daha kısa olması sağlanıyor.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon Uyutur mu? Sedasyon temelde bir anestezi yöntemidir. Anestezi uzmanı eşliğinde yapılmalıdır. Sedasyon uygulamaları sırasında hasta kontrollü bir şekilde uyutulur ve tedavi süresince herhangi bir ağrı veya acı hissetmez.
Sedasyon /genel anestezi uygulaması öncesinde çocuk hastanın üst solunum yolu ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı (grip, öksürük, nezle, burun akıntısı, geniz akıntısı) olmaması gerekmektedir. Böyle durumlar geliştiği zaman doktorunuza bilgi vermek için işlemden bir gün öncesine kadar beklenmesi önerilmektedir.
Ameliyattan ne kadar zaman önce yeme ve içmeyi bırakmalıyım? Genellikle ameliyatınızdan önceki gece, saat 23:59'dan sonra artık yemek yememeniz veya su dahil sıvı içecekler içmemeniz istenir. Yani bu saatten sonra aynı oruç gibi aç kalacağınız ve çay, kahve, su dahil sıvı içmeyeceğiniz anlamına gelir.
Sedasyon tekniği, farklı ajanlar kullanılarak bilinç düzeyinde hafif bir azalma oluşmasıdır. Sedasyon tekniği sayesinde hastanın bağımsız ve devamlı hava yolunu koruyabildiği, fiziksel uyarılara ve sözel komutlara yeterli bir şekilde yanıt verebildiği durumdur.
Sedasyon ile diş tedavisi yapılması gereken çocuklar için yaş sınırlaması var mıdır? Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Sedasyon yöntemi, diş hekimi korkusu olan, iğne fobisi olan, uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda, mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda, çocuk,yetişkin, sağlıklı ya da engelli tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.
Bilinçli sedasyon, hastanın fiziksel hiçbir ağrı ve acı hissetmediği, psikolojik olarak ise korku ve kaygı hissetmediği, kendisini rahat, sakin ve keyifli hissettiği bir haldir. Bilinçli sedasyon altında uygulanan cerrahi işlem tamamlandıktan sonra hasta işlem sürecinin büyük bir kısmını hatırlamaz.
Lokal anestezi, sadece vücudun küçük bir bölümünün ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Örneğin cilt kesisi olduğunda dikiş atmak için yararlanılabilir. Sedasyon ise, hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için kullanılır. Bilinç açıktır, geçici hafıza kaybı söz konusudur.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Çocuklarda sedasyon ile diş tedavisi yaptırmak, çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmemektedir.
Bu yöntem öncelikle hastanın damar yolunun açılmasıyla başlar. Damar yolunun açılmasının ardından anestezi uzmanı hastaya gerekli ilacı gerekli dozda verir. Kişi uyku haline girer ve kişinin refleksleri korunur. Bu sayede diş hekimi tedavisine başlar ve tedavisini kolay bir şekilde sonlandırır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri