Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir. Bir harfin iki kez okunması gereken durumlarda o harfin üstüne yazılmaktadır.
Şedde, üzerinde bulunduğu harfin iki defa okunmasını sağlar. Yani, birinci defa cezimli, ikinci defa ise kendi harekesi gibi okutur.
Arapça kökenli bir kelime olan şedde, bir sessiz harfin çift telaffuz edileceğini gösteren işarettir.
Şeddeli okunuş: harfin kendisini iki defa okumaktır. Birincisi cezimli yani sakin; ikincisi harekeli okunur. Mesela; rab- be yani ra harekeli okunur. b sesinin kendisi ve kendisiyle birlikte harekeli olan be harfi birleştirilerek okunur.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Durulacak kelimenin son harfi şeddeli ise yine sükûn üzere vakfedilir, hareke okunmaz. Ancak harfin şeddeli olduğunu belirtmek için o harfi sükûnlu olarak biraz tutmak gereklidir.
Ayet ve duraktan önceki kelimenin son harfinin harekesi şeddeli ise kelimenin sonu yine cezimlenerek durulur. Ancak şeddenin varlığı sebebiyle son harf biraz daha belirgin şekilde yani üzerine bastırılarak telaffuz edilir.
Arap dilinde ve tecvidde bir terim. Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir.
CEZİM – CEZM
(ﺟﺰﻡ) i. (Ar. cezm) Arapça kelimelerde harf üzerine konan “–” şeklindeki harekesizlik işâreti, tutar.
Cezm, üzerinde bulunduğu harfi bir önceki harfe bağlar ve bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur. Cezim'in Arapçadaki adı Sükun'dur. Cezm'in görevi üzerine geldiği harfi, bir önceki harfe bağlayarak okutmaktır.
Harfimizin üzerinde cezm yani sükun varsa harfin kendi sesini okutur. Mesela ''n'' sesi gb. Harflerin birleştirilmesinde ise en kolay yol noktalara dikkat etmektir. Ayrıca bazı harfler bir sonraki harfe birleşik yazılmaz mesala Elif .
Türkçe kelimelerde büyük ünlü uyumu vardır. Uyuma girmeyen Türkçe kelimeler şunlardır: anne, hangi, elma, kardeş, dahi. Türkçe kelimelerde şeddeli harf yoktur.
Hemze sâkinse hafifçe yumuşatılarak önündeki harekeye göre okunur (BÜ'Sün ⟶ BÜ' / vSün, Zİ'Bün ⟶ Zİ' / yBün, SE'ELE ⟶ SÊLE, SÜ'İLE ⟶ SÜ'i / yLE, LE'ÜME ⟶ LE'ü / vME).
More videos on YouTube
Cezm, iki harfi birbirine bağlamak, iki harfi ses olarak birleştirmek... İşte bu işlevi gören harekeye de biz "cezm" veya "sükun" diyoruz.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Kur'an'daki duraklama işaretleri (diğer adları da secâvend ya da vakf ve ibtidâ) kıraat esnasında belli bir yerde durulması ya da devam edilmesi için koyulmuş işaretlerdir. Bunlar cümlenin sadece yapısına veya sözdizimine değil, aynı zamanda nefes için veya etki için duraklama ihtiyacına da dayanmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Vakf, âyet sonlarında veya ortalarında üzerinde durulacak kelimenin bütünlüğü korunarak, resm-i Osmânî'ye riayet edilerek lafız ve mânanın tamamlandığı yerlerde ve sükûn üzere yapılır. Bir kelimenin ortasında veya ”أينما“ gibi bitişik yazılmış iki kelime arasında uygulanması câiz değildir.
Arap yazısının ise Kuzey Arabistan'da ve Sina yarımadasında hüküm sürmüş Nabatilerin kullandıkları Nabat yazısından türemiş olduğu konusunda ittifak edilmiştir. M.S. 328 yılında yazıldığı tahmin edilen Nabati harflerle yazılmış bulunan bir mezar taşı Arap dilinin en eski yazılı anıtıdır.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Kuran'ı Kerim alfabesi Arap alfabesinden oluşmaktadır. Kuran'ı Kerim okumak isteyen kişiler Arap alfabesindeki harflerin okunuşunu ve mahreçlerini öğrenmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri