Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir. Sesli harfler kendi içlerinde ince ve kalın olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Kalın olan sesli harfler “a, ı, o, u” harfleridir. İnce olan sesli harfler “e, i, ö, ü” harfleridir.
Sesli harfler arasında "a, e, ı, i, o, ö, u, ü" harfleri bulunur. Sessiz harfler ise sessiz bir şekilde kullanılır ve "z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b" harfleridir.
Türkçe. a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
İlgili 44 soru bulundu
Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Türk alfabesinde 29 adet harf bulunmaktadır. Bunlardan sekizi ünlü, (A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü), geri kalanı ise ünsüzdür.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u'dur. ''E'' harfi dışında, üzerinde nokta olan tüm sesli harfler, incedir.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.
Kur'an Dersleri 11. Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
Alfabemizde yer alan ince sesli harfleri dilin ileri doğru itilmesiyle çıkartılan seslerdir. Alfabemizdeki “e, i, ö, ü” sesleri ince sesli harfler olarak isimlendirilmiştir.
29 harften oluşan alfabemizdeki sesli harfleri 8 tanedir. Türk alfabesinde 8 tane ünlü harf bulunur. Bu ünlü harfler ses yolundayken bir engele çarpmadan çıkar.
Ünlü Harfler Örnekler
Alfabenin ilk harfi olan A, ünlü harflerin ilkidir. Diğerleri E, I, İ, O, Ö, U, Ü'dür.
Dal sesi, dili üst dişlerin ucuna değdirmek suretiyle sert bir solukla çıkarılır. İnce bir sestir. Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır. Bu ses Türkçedeki "d" sesidir.
Dudakların durumuna göre ünlüler, düz ve yuvarlak ünlüler olmak üzere ikiye ayrılır.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır.
Kelimelerin Harf Özellikleri
Tablo 1'de görüldüğü gibi Türkçe kelimelerin %11.60'ı 'k' ile başlamakta, İkinci sırayı %8.26 ile 'b' harfi, üçüncü sırayı ise 'a' harfi almakta, 'a' ile başlayan kelimeler %8.24 olmaktadır.
Nn, Türk alfabesinin 17. harfi, Latin alfabesinin ise 14. harfidir. Kiril alfabesinde H ile gösterilir. Bazı yörelerde genizden söylenebilir. Bugün hâlâ bazı Türk lehçelerinde genizden çıkan Ñ sesi kullanılır.
Adında Ş harfi olan iller
Türkiye'nin 81 ilinin adında "Ş" harfi olan 9 il bulunuyor.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri