Tencereye su konur ve kaynamaya bırakılır. Kanayan suyun içine tuz ve karbonat atılır ve patateste kaynayan suya atılır. Suya bıraktığınızdan itibaren 10 dk. kaynatılır.
Patates haşlarken suyuna tuz atılır mı diye merak ediyorsanız tuz ilavesinin özellikle zaman kazandırdığını belirtelim. Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır. Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Haşlayacağınız patatesleri kabuklu veya kabuksuz olarak tencereye ekleyin. Patateslerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın.
İlgili 32 soru bulundu
Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Üzerine ılık su, karbonat ve tuz ilave edin, 15-20 dakika bekletin. Suyu süzüp patatesleri yıkayın ve iyice kurulayın.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Not. Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
Karaciğer ve safra kesesinde biriken toksinlerin temizlenmesinde patates suyu kullanılır. Taş ve kum gibi böbrek rahatsızlıklarının önlenmesinde ve idrar yolu iltihaplarının temizlenmesinde de patates suyu kullanılabilir. Patates suyu ağız içi yaralarında ve diş iltihaplarında fayda gösterir.
Patateslerin üzerine su ekledikten sonra, hem daha lezzetli olması hem de daha hızlı haşlanması için suya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Yemek yapmayı yeni öğrenenler için patatesin kaç dakikada haşlandığı merak uyandırıcı olabilir. Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olan patateslerin normal bir tencerede haşlanma süresi 20 dakikadır. Kabuklu ve bütün olarak haşlanan patatesler ise yaklaşık 40-45 dakikada hazır hale gelir.
Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun. Orta derecede açık olan ocakta patatesleri haşlanmaya bırakın. Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun.
Tavada haşlanmış patates kızartması için; öncelikle 5 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup, yıkayın. Ardından patatesleri orta boy derin bir tencere içine alın. Üzerlerini geçecek kadar su döküp, biraz tuz serpiştirin. Patatesleri dağılmayacak şekilde haşlayın.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
· 4 adet patatesi eşit boylarda kabaca doğrayıp soğuk su dolu bir tencereye koyun. Patates büyükse dörde küçükse ikiye bölmek yeterli olacaktır. · Haşlama suyuna mutlaka 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin. · Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta-kısık ateşte patatesleri yaklaşık 25 dakika haşlayın.
Patateslerin renklerinin sarı olmasını ve çok daha hızlı haşlamasını isterseniz patateslerinizin ortasına bıçak yardımıyla bir yarık açın. Ardından suya atın ve üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal atın. Eğer patateslerinizin dağılmayacağına güveniyorsanız doğrayıp üzerlerine zerdeçal ve tuz atarak da haşlama yapabilirsiniz.
Patates Haşlaması Tarifi Nasıl Yapılır? Patatesleri kabuk olarak yıkayın ateş de pişirin . Kaynamaya başlayınca kapağını kapayın haşladıktan sonra soyup küp küp doğrayıp üstüne pul biber, tuz, karabiber, atıp servis yapın.Afiyet olsun.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Patateslerin hızlıca ve lezzetli bir şekilde pişmesi için suya bir miktar da tuz ilave edin. Düdüklü tencerenizin ağzını dikkatlice kapatıp patatesleri ortalama 8 dakika haşlanmaya bırakın. Ardından tencerenizi her zaman kullandığınız şekilde açın ve işte bu kadar, haşlanmış patatesleriniz hazır!
Patates Haşlamadan önce yıkanır mı? Önce haşlayacağınız kadar patatesi iyice yıkayarak temizleyin. Su kaynarken buharlaşacağı için tenceredeki su patateslerin boyunu 2-3 parmak geçecek şekilde olmalı. Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri