Sivas. İl merkezine 98 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıca'da sedef hastaları başta olmak üzere yurt içi ve dışından çok sayıda kişi şifa arıyor. Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce küçük balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor.
Dünyada sadece Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olduğu belirtilen Kangal Balıklı Kaplıcası'na, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda turist geliyor. Gelenler selenyumlu sudaki 'doktor balıklarla' şifa buluyor.
Kangal Balıklı Kaplıcası Tedavi Edici Özellikleri
Ancak psoriasis (sedef hastalığı) kaplıcayı tedavi yönünden en popüler kılan hastalık olmuştur.
Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklara, nörolojik ( Nevralji, Nevrit, Felç ) ortopedik ve travmatolojik sekellerde (kırıklarda, eklem travması ve kas hastalıkları) Jinekolojik sorunlarda, deri hastalıklarında, böbrek taşlarında (içme ile) ve psikosomatik bozukluklarda yaralı olduğu rapor edilmiştir.
Sedef hastalığına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu bu konuda mutlaka araştırma yapmıştır diye düşünüyorsanız haklısınız. Sedef hastalığına ne iyi gelir hangi bitki kullanılmalı sorusuna Saraçoğlu siyah üzüm çekirdeği, karabaş otu, çörek otu ve lavanta olarak cevap vermektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Vücuttaki belirli miktarda kanın atıldığı, kan ve hormon değerlerinde değişimlerin yaşandığı regl döneminde hacamat uygulaması yapılmamaktadır. Ayrıca sedef hastalığı, ezgama gibi cilt problemi yaşayan kişiler de hacamat tedavisi için uygun değildir.
Kangal'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef ve egzama hastalığının tedavisi için tercih edilen Kangal Balıklı Kaplıcası'nda, normalleşme sürecine girilmesiyle yoğunluk yaşanıyor.
Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek, deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği ifade ediliyor.
Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır.
Sedef hastalığı hangi vitamin eksikliğinden olur? Hastalığın tetikleyicileri arasında D vitamini eksikliği olduğu belirtilmiştir. Sedef hastalığının tedavisinde D vitamini, Kalsiyum ve A vitamininden faydalanılabilmektedir.
Cildin kırmızı, kuru ve pul pul hale gelebileceği bir durum olan sedef hastalığı olanların cildine E vitamini yağı uygulamaları, sorunlu bölgelerdeki hasarı onarmaya yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca egzama iltihabını azaltabilir ve kaşıntı ve kuruluğu hafifletebilir.
Özellikle acılı, isotlu tarzında dediğimiz çiğ köfte; sucuk, kırmızı, pul biber, aşırı acılı yiyecekler. Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yine domates patlıcan yaz döneminde hastaların bu konuda aşırıya kaçmaması gerekir.
Sülük tedavisi, atardamar ve toplar damar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, kalp ve damar hastalıklarına varis, iltihaplı ve iltihapsız eklem rahatsızlıkları, yumuşak doku romatizmaları, kolesterol, felç, yüksek tansiyon, çıban, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarının ...
Psoriasis tedavisinde topikal kremler, sistemik olarak kullanılan haplar, iğneler ve hastanın özel bir kabin içine sokularak kontrollü güneş ışığı alarak tedavi edildiği fototerapi yöntemi kullanılır. Sedef hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar: Alkol ve sigara kullanmamalı, kilolarına dikkat etmelidirler.
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar:
Gut hastalarına, böbrek taşlarına, cilt ve mide hastalıklarına özellikle sedef, mantar, yara, uyuz ve egzamaya iyi gelmektedir.
Sivas'ın Kangal ilçesinde özellikle sedef hastalığına iyi geldiğine inanılan ve "doktor balıklar" olarak adlandırılan balıklar, İl Özel İdaresince hazırlanan projeyle Kalkım Balıklı Kaplıcası'nda da şifa dağıtacak.
Afyonkarahisar'ın Çay ilçesindeki eşsiz manzarasıyla dikkati çeken "Balıklı Göl" güzelliğiyle yöre halkının ilgi odağı oldu. İlçeye bağlı İnli köyündeki Selevir Barajı'ndan getirilen sular ile 2002'de oluşturulan 5 bin metrekarelik yapay göle, 30 bin aynalı sazan bırakıldı.
Başka anlatıya göre; Söğütlü Köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıklardan askerlerine yedirir. Fakat bütün asker bir-iki gün içinde telef olup gider.
Eyyübiye ilçesinde Bulunan Şifali Su Kuyusu Ve Çilehane EYYÜP NEBİ A.S. Zorluklara Gögüs Gerdiği Ve ALLAH Tarafindan Şifaya Kavuştuğu Mucize Yeridir.Mağara Çilehane Ziyaret Yeridir.Ordan Bidon Alip Şifali Sudan Yaninizda Götürebilirsiniz . Ayriyeten Şifali Suyla Orda Cuzi Bir Ücret Karşiligi Duş Yerleri Mevcut .
Kur'an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim'in Urfa'da ateşten kurtulduğunu söyler.
Avrupa Topluluğu içme suyunda askıda katı madde bulunmamasını şart koşmaktadır. Dolayısıyla göl suyu içme suyu olarak doğrudan kullanıma uygun değildir.
O zaman ilk sorumuza cevap vermek gerekirse; kışın gövdeyi ve kolları bileklere kadar saracak, nemi içerde tutan, sık dokumalı pamuklu sweatshirt tarzı giysileri sedef hastalarına tavsiye ederiz.
Ayak parmaklarında sosis tipi şişme ve ağrı, Parmaklarda eklem yıkımı ve kısalma, Genç erkeklerde bel ağrısı ve omurga romatizması, Nadir olarak gözün görme tabakasında ya da beyaz tabakasına iltihap, mitral kapak hastalığı, aort kapak hastalığı ya da gözde kuruma gibi belirtiler görülebilir.
Sedef hastalığı kişinin hayatı boyunca sahip olduğu ancak doktor kontrolünde uzun tedaviler sonucunda kontrol altında tutulabilen kronik bir hastalıktır. Kesin bir tedavisi bulunmamakla beraber sedef hastalığının tedavisinde hastalığa yol açan hücrelerin ve hücre aktivitelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri