Şefaat etmek bir kimsenin cennete girmesi için Allah ile kul arasında ki yaptığı duadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) "Benim şefaat hakkım ümmetimden büyük günahlar işleyen kişileredir." buyurmuştur. Şefaat etmek demek bir kimsenin cennete girmesi için de yapılan dua olarak da bilinmektedir.
Şefaat (Arapça: الشفاعة eş-Şefaa), İslam terminolojisinde, evliya gibi kendisine Allah tarafından izin verilen kişilerin ve özellikle peygamberlerin, inananların affedilmesi için dilekte bulunması anlamına gelir.
'Şefâat yâ Resûlallah!'
Bunu diyen kimse, Hz. Peygamber'in (asm) şefâatini istemektedir. Bunu isterken de Allah'ın O'na şefâat selâhiyet ve izni verdiği bilgisine dayanmaktadır. 'Allah izin versin vermesin sen bunu yapabilirsin' diyen yoktur ve bu talebin açık veya gizli bir şirkle alâkası bulunamaz.
Bu sözün tamamından çıkan anlam isteklerin yani şefaatin Allah'tan istendiğidir. Bu bakımdan Şefaat Ya Resul Allah yerine doğru anlamı içeren Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah denmesi uygun görülmektedir. Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duasının anlamı şudur; Ya Allah'ım bana Peygamberimin şefaatini nasip eyle.
“Şehidin, akrabasından 70 kişiye şefaat etmesine izin verilecektir”. “Dünyadaki nimetlerin hepsi kendisine verilecek olsa da, cennete giren hiçbir kimse, dünyaya tekrar dönmek istemez. Şehit müstesna; çünkü o, gördüğü faziletten dolayı tekrar tekrar dünyaya dönüp 10 kere daha şehit olmak ister”.
İlgili 20 soru bulundu
Bunlar peygamberler, melekler, sahâbîler, âlimler, velîler, sıddîklar, sâlihler, şehidler ve müttaki müminlerdir. Bunların şefaat yetkisi Allah katındaki mertebelerine göre farklıdır. Derecesi en yüksek olan Resûl-i Ekrem en büyük şefaat yetkisine sahip olacaktır.
Kıyamet günü ise üç kişi şefaat eder. Bunların ilki peygamberler diğerleri alimler ve son olarak ise şehitlerdir. Allah yolunda ve vatan yolunda can vermiş kişilere şehit denilmektedir. Şehitlerin ise 100 kişiye şefaat etme hakkı vardır.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Ezan sonunda ezan duası yapılır. Ezan okunurken "Aziz Allah" demenin kaynağını bilmiyoruz; ama bu ifadeyi kullanmanın dinen bir sakıncası yoktur.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Bir kimseden zararın giderilmesi veya bir faydanın sağlanması için aracı olma anlamına gelen “şefaat” kelimesi, Kur'an'da hem dünyevi hem de uhrevî anlamda kullanılmıştır.
Birincisi, Makâm-ı Mahmûd denilen şefaati ile, bütün insanları mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır. İkincisi, Resûlullah efendimiz şefaati ile, çok kimseyi hesapsız Cennete sokacaktır. Üçüncüsü, azap çekmesi lazım olan müminleri azaptan kurtaracaktır.
Peygamberlerin hepsi şefaat edecektir. Yukarıda bildirilen ilk şefaat etme durumuyla ilgilidir. Peygamber efendimizden önce hiçbir Peygamber şefaat etmeyecektir, bu bildiriliyor. Peygamber efendimizin şefaatinden sonra bütün Peygamberler şefaat edecektir.
Şefaat, sözlükte aracılık etmek anlamına gelmektedir. Terim olarak Allah'ın izin verdiği kimselerin aracılık yapmaları demektir. Allah, Müslüman kardeşleri hakkında dua eden veya Müslüman kardeşinden bir zararı defeden veya hatalarını bağışlayan kimsenin duasını kabul eder.
Sonuç olarak kurtuluş yalnız Allah'a kulluktadır. Bu sebepledir ki 44. âyette şefaat yetkisinin bütünüyle Allah'a ait olduğu, yani bu yetkiyi yalnız O'nun vereceği bildirilmiş ve O'nun hükümdarlık (mülk) ve mükemmelliğine özlü bir ifadeyle dikkat çekilmiştir.
Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir. Bunun yerine celle şânuhû (şanı yüce olan) veya celle ve alâ (azametli ve yüce olan) ifadeleri de kullanılmaktadır.
ezan'a olan saygı göstergesidir. çoğu zaman "ezzallah" diye telaffuz edilen sözcük. sonuna şefaat ya rasulallah da eklenebilir.
Allah'ın isimlerinden biri olan el- Azim de "Hakiki ve mutlak büyük, pek azametli, insan aklının erişemeyeceği derecede büyük, sonsuz büyüklük ve yücelik sahibi olan" anlamına gelmektedir.
Başka bir hadis-i şerifte de "Ey benim ümmetim. Ezan bitince şu duayı da okuyunuz. "buyurulmuştur: "Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-refiate veb'ashü mekamen mahmüdenil-lezi ve'adtehü inneke la tuhlifül-miad.
Bazı hadisi şeriflerde ezan okunurken şeytanların kaçtığı söylenir. Bazı hadislerde ise horozların melekleri gördüğünde öttüğü söylenmektedir. Bu hadislerden yola çıkarak bazı din alimleri ezan okunurken köpeklerin havlamasını iyiye yorumlamaktadır.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Şehitlerin, şehit oldukları andan itibaren ruhları cennete gidip orayı gördükleri halde, diğer mü'minlerin ruhları sadece kıyamette görecektir. Şehit denilmesinin bir başka sebebi, şehitin cennete gireceğine Allah ve melekler şahitlik ettiği içindir denilmiştir.
Şehitler üç kısımda değerlendirilir ve hakiki şehitler yıkanmaz, kefenlenmez. Noktalar 💫 İslam'da en yüksek manevi makam, şehitlik olarak kabul edilmektedir. 🔪 Şehitler üç kısımda değerlendirilir ve hakiki şehitler yıkanmaz, kefenlenmezdir. 💐 Şehitlerin günahları affedilir ve en büyük nimet olarak kabul edilmektedir.
Anlaşıldığı üzere Cenabı Hakk'ın vermiş olduğu söz; kendi uğ- runda mücadele edip öldürülen şahısların Cennete girmeleridir. Şehid bu makama ulaştığında Allah'ın vermiş olduğu söz neticesinde mutlaka Cennete girecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri