"Mantar koparılınca zehirli ise iç kısmının rengi hemen mavileşir. Gümüş bir kaşık veya para ile kaynatıldığında veya pişirildiğinde mantar zehirli ise gümüş kararır. Zehirli mantarları salyangozlar yemezler, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir. Çayırlarda yetişen mantar türleri zehirsizdir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Borazan mantarı (craterellus cornucopioides)
Tıpkı trüf mantarı gibi oldukça pahalı mantar türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde Ege bölgesinde rastlanılan bu türün hem yenilebilir hem de zehirli farklı çeşitleri vardır. Külaha da benzetilen borazan mantarının kökeni Antik Yunan'a kadar iner.
İlgili 34 soru bulundu
Doğada türeyen her mantarın yenmemesi gerektiğini belirten Dr. Barış Mutluer, “Nerede üretildiği belli olan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üretim izni almış mantarlar tüketilmelidir” dedi.
Daha önce dediğimiz gibi Türkiye'de yaklaşık 100 farklı zehirli mantar türü mevcuttur. Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir. Ülkemizde yetişen zehirli mantarlardan biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Trüf mantarı meşelik ve meşe ağacı alanlarında bulunan, toprağın 5-20 cm altında farklı bir kokuya sahip olan bir mantardır. Farklı türlerde olan trüf mantarının en bilineni siyah trüftür. Ülkemizde bugüne kadar bulunan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü Tuber aestivum ve Tuber borchii türüdür.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen “trüf”ü, özel eğitimli köpekler buluyor. Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
Ceviz Ağacı Mantarı : Ceviz ağaçlarında mantar hastalığı kurumaya kadar giden , ürün kalitesini oldukça düşüren ciddi bir hastalıktır. Bu konuda bugüne kadar mantar ile mücadeledeki tecrübelerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. Önemli olan mantarı yenmesi değil ağaçlarınızın mantar olmasını engellemektir.
Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir.
Kavak mantarı Türkiye'de en çok bulunan ve en lezzetli mantar türleri içerisinde gelir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlendiren en önemli mantarlardan biridir. Birçok farklı yemek türünde veya salata da tüketilebilir.
Şapka veya gövde üzerinde kırmızı renkler olan mantarlar da, ya zehirlidir veya kuvvetli bir uyuşturu etkisi vardır. Bitkilere gelince; Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir.
Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür.
Sarıkız mantarı dünyadaki en popüler yenilebilir mantardır. Eşsiz aroması ve güzel görünümü ile ünlüdür ve bu mantarın yetiştirilmesi çok zor hatta imkansızdır. Bu mantar Türkiye'de oldukça azdır ve yüksek içerikteki aroması ile ünlüdür.
Mesude ERŞAN. Sağlık Bakanlığı açıklamasında, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde, çiğ veya pişirilmiş yenmesiyle ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebildiğini hatırlattı.
Tüm yenebilen mantar türleri gibi gelincik ya da diğer adıyla imparator mantarı da oldukça faydalı bir mantardır. Besin değeri yüksektir ve az kalorili bir mantar türü olması onu cazip kılar. Su oranı yüksek olan gelincik mantarı bol miktarda protein de içerir.
Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir.
Türkiye'de Bolu bölgesinde "Mavi cincile", Karaman civarında da "Mor mantar" olarak adlandırılır. Yetiştiği ortama çok güzel bir koku salar. Kesinlikle çiğ olarak yenmemelidir, hafif zehirlenmelere veya mide problemlerine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri