Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Diş plağı olarak da bilinen gece plağı, çeneyi stabilize etmeye yardımcı olur. Genelde diş gıcırdatma (bruksizm) hastalığından mustarip olanlara uygulanır. Genelde geceleri kullanıldığı için gece plağı adını almıştır, fakat duruma göre çok daha uzun süreler boyunca kullanılması da gerekebilir.
Şeffaf Plaklar Çene Geriliğini Düzeltir Mi? Şeffaf plaklar, dişlerin pozisyonunu değiştirmek için kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Çene geriliği tedavisinde sadece şeffaf plaklar etkili olabilir ancak yeterli olmayabilir.
Çene kaslarında problemlerin meydana gelmesi, Çene kaymaları, Dişleri sıkmaya bağlı olarak meydana gelen diş aşınmalarını engellemek için gece plakları kullanılabilir.
Üst çene geriliğinde küçük çocuklarda hareketli ortodontik aparey ve plaklar kullanılarak tedavi sağlanır. Daha büyük çocuklarda ise sabit genişleticiler tercih edilir. 18 yaşından büyük yetişkinlerde ise sıklıkla ameliyatla (ortognatik cerrahi) tedavi sağlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer hasta 9 yaşından küçükse hareketli aygıtlar kullanılarak alt çene eğriliği tedavi edilebilmektedir. 9 yaşını geçen hastaların tedavisi ise büyüme gelişimim tamamlanmasına kadar beklenir, akabinde ameliyat ile yapılır.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Massater botoxu, çeneye dolgu enjeksiyonları, çene implantları, çeneye yağ enjeksiyonu ve Ultherapy çene yamukluğu sorununda uygulayabileceğimiz işlemlerdir. Çene implantı ameliyatı çene bölgesi zayıf ve çenesi geride olan hastalara önerilir. Çene protezinin amacı zayıf olan çene yapısını güçlendirmek için yapılır.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın Çelebi, “Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
Gece plağı diş sıkma şikayeti olan hastalardan dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf bir apareydir.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır. Genişletmeyi takiben tedavi planına uygun olarak ortodontik tedaviye devam edilir.
Her bir şeffaf plak dişleri 0,25-0,5 mm kadar düzeltmekte ve 14 gün boyunca günde 18-20 saat takılması gerekmektedir, ikinci haftanın sonunda dişler plağın şeklini alır ve üzerinde bir miktar daha düzeltme yapılmış olan ikinci plağa geçilir ve 14 gün boyunca dişler yeni plağın şeklini alır, böylece bir dizi plak ...
Şeffaf plak tedavisinde ilk zamanlarda plağın ağız içerisinde yarattığı baskıya bağlı bir miktar ağrı gözlenmesi normal durumdur. Bu durumlarda hekiminizin size tavsiye ettiği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Şeffaf plaklarınızın kullanım süresi dolduktan sonra kesinlikle atmayınız.
Şeffaf plak tedavisinde normal şartlarda yaş sınırlaması bulunmasa bile bu tedavi herkese uygun değildir. Hastaların diş eti dokularının sağlıklı olması bu tedavinin uygulanması için oldukça önemlidir. Eğer dişlerde çürük varsa ya da diş etleri sağlıklı değilse bu tedavi uygulanamaz.
Gece plağı için diş hekiminize başvuru yaptıktan sonra çene ve diş yapınız incelenir. Daha sonrasında ise yapınıza göre ve size özel olarak bir ağız koruyucusu yapılır. Gece kullanımı için yapılan bu koruyucular dişlerinizi birbirine sürtmenizi engeller. Bu sayede dişinizin yapısını ve çene yapınızı bozmamış olursunuz.
Mikrobiyal Dental Plak:
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Piyasada en çok tercih edilen diş teli çeşitleri şeffaf plak ve metal diş telidir. Diş teli taktırma işlemi özel hastane veya kliniklerde yapılabildiği gibi devlet hastanelerinde uygulanabilir. Devlet hastanelerinde diş teli 18 yaş altı çocuklara belli bir miktarı SGK tarafından karşılanarak takılır.
Yüz asimetrisi; hem üst çene hem alt çene hem de çene ucunun dahil olduğu ortognatik cerrahi operasyonları ile düzeltilebilir. Çene Ucu Estetiği yüzümüzün en altında bulunan, yüz ile boyun arasında bağlantıyı sağlayan bölgesinde yapılır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Çene ve yüz bölgesinde oluşan fonksiyon ve şekil bozuklukları doğuştan olabileceği gibi aynı zamanda kaza, darbe ve hastalıklara bağlı olarak da sonradan meydana gelebilir.
Apareylerin düzenli ve titiz kullanımı ile alt çene gelişim geriliği giderilir. Alt çene geriliği çene ve kemik gelişimini tamamlamış yetişkin kişilerde de görülebilir. Burada önemli olan durumun şiddetidir. Alt çene geriliği oldukça belirgin ve estetik problemler yaratıyorsa, ortognatik cerrahi operasyonlar düşünülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri