Daha sonralarda da yemeğin adı şeftali kebabı olarak değişir ve yaygınlaşır. Diğer bir söylenti de, köftelerin sarıldığı dokusu ve piştiğinde oluşan hafif pembemsi görüntüsü ile şeftali meyvesini andırdığı için adının şeftali kebabı olarak kabul gördüğüdür.
Diğer bir rivayet ise Ali adında Kıbrıs Türk'ü bir sokak satıcısının bu tarifi keşfettiği ve bu lezzeti tadan yabancıların kendisine “Şef Ali” adını takarak şöhret kazandırmışlardır ve bu kebap Şef Ali Kebabı olarak tanınmıştır, sonrasında ise Kıbrıs Türkleri yemeğin adını “Şeftali Kebap” olarak kısaltmıştır.
Şeftali Kebabı, veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
Kıbrıs mutfağının en popüler tariflerinden olan Şeftali Kebabı, koyun ya da keçinin yağlı iç zarının kıyma, soğan, maydanoz ile doldurulmasıyla yapılmaktadır.
Şeftali Kebabı 29 TL - Eziç Mağusa, Gazimağusa Resmi.
İlgili 35 soru bulundu
Uzun uzun pişirilerek hazırlanan etli yemeğiyle molehiya, Kıbrıs'ın en meşhur lezzetlerindendir.
şeftali kebabı yenilebilecek bir yer: Niazi's Restaurant And Cafe, Gazimağusa, Kıbrıs - Tripadvisor.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Kıbrıs'ın en meşhur yemekleri şüphesiz şeftali kebabı, kleftiko, hellim peyniri, Kıbrıs kahvesi, Kıbrıs tatlısı, köfte ve kolakas.
Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor. İşte damaklarda hoş bir tat bırakan az malzemeli ama çok faydalı Kıbrıs gullurikya tatlısı tarifi ve yapım aşamaları...
Şeftali ve nektarin özünde aynı türdür ancak ticari olarak iki farklı meyve olarak kabul edilmektedir. Nektarin için bir şeftali türü de diyebiliriz. Şeftalilerin kabukları pürüzlüdür. Nektarin ise pürüzsüz cilde sahiptir.
Şeftalinin, bilimsel adıyla Prunus persica'nın Roma İmparatorluğu tarafından 1. yüzyılda İran'dan getirildiği bilinmekte. Bu türün bilimsel isminde de İran'ın İngilizce ismine atıfla “persica“ kullanılmıştır. Şeftalinin aslında Çin'den dünyaya yayıldığı bilinmekte.
Şeftali ile Nektarin Arasındaki Fark. Şeftali nektarine göre daha tüylüdür. Nektarin şeftaliye göre aroması daha fazla olan bir meyvedir. Nektarin şeftaliye göre daha ufaklı bulunur.
Şeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir.
Dış kabuğu kadife gibi tüylü yapıya sahip olan şeftalinin bir de nektarin adı verilen tüysüz çeşidi bulunmaktadır. Lezzeti benzer olan ancak nektarinin daha sert olması aradaki farkları arasındadır.
Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Alkol ve Tütün Mamulleri
Kıbrıs'ta alkol ve sigara ürünlerinin Türkiye'ye oranla oldukça çok ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Kıbrıs hediyelik eşya açısından bu ürünleri değerlendiremesek de yine de satın almanız mümkün. Kıbrıs'tan Türkiye'ye sadece 3 litre alkol ve 5 karton sigara getirebilirsiniz.
Zivaniya adı Kıbrıs'ın Rumca lehçesinde cibre anlamına gelen zivana (Yunanca: ζίβανα) kelimesinden türemiştir. Zivaniya, renksiz ve alkoliktir ve hafif bir kuru üzüm aromasına sahiptir. Alkol içeriği değişiklik gösterse de, sıklıkla hacme oranla %45'tir.
Ancak, bu kişiler ülkeye girişlerinde, yolcu girişi yapılan hudut kapılarındaki mağazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml'lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek satın alabilirler.
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir.
Dünyanın en güzel kebabı - Hasan Usta Kebap, Adana Resmi.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir.
Gaziantep yöresine ait bir kebap çeşidi olan soğan kebabı sosu ve yumuşacık etiyle favoriniz olacak. Adından da anlaşılacağı üzere soğandan yapılan soğan kebabının tarifinde kuzu kıyması kullanılır.
Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm. Tam zamanı: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri