Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Şeftali içerisinde; kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, fosfor, manganez, bakır mineralleri bulunmaktadır. Şeftali; lif bakımından da çok zengin meyvedir. 3 gram lif içeriği ile bilinen şeftali; kalp hastalığını önler. Kolesterol seviyesini dengede tutar. Şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıkları da önler.
Şeftali Ne Kadar Tüketilmeli? Günlük bir adet orta boy şeftali sağlık açısından oldukça yararlıdır.
Şeftali aynı zamanda önemli bir E vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemi ve kalp damar sağlığının desteklenmesi gibi önemli rollere sahip olan E vitamini, şeftali tüketimiyle vücuda alınabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Sindirim sistemini hızlandıran şeftali kabızlık sorununu çözebilir ancak fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir. Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Anti kanserojen özelliğine sahiptir. İçinde bulunan vitaminler nedeniyle, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesine yardımcı olması, şeftali suyunun faydaları arasında önemli yer tutmaktadır.
Haziran ve eylül aylarına kadar olgunlaşan ve taze olarak yenilebilen şeftali; kışın komposto, marmelat, reçel ve meyve suyu şeklinde tüketilir. Portakal çiçeklerinin kaynatılması ile hazırlanan çay, bağırsak kurtlarını düşürmektedir. Şeftali soyulup püre haline getirildikten sonra yüze maske şeklinde uygulanabilir.
📌Şeftali aynı zamanda basur sorununu azaltır, ateş düşürücüdür, kanı temizler, kansere karşı korur, kalp. krizi riskini azaltır.
Kabuğu soyulan şeftalide sadece çözünür lif kalır. Çözünür lif, kalın bağırsaktaki iyi bakteriler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Özellikle enfeksiyon kaynaklı ishallerde bağırsak florasındaki iyi bakteri sayısında düşüş gözlenir. İshal kesmek için şeftali kabukları soyularak tüketilebilir.
Şeftali: Antioksidan açısından iyi bir kaynak olan şeftali, bağırsakların çalışmasını hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor. Kuru Meyve: Diyette yaş meyvelerle birlikte kuru meyvelerin de tüketilmesi yağ yakımını artırmada daha etkili olarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir.
Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar. Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Şeftali, sıcak bölgelerde daha fazla yetişir. Bundan dolayı da en fazla Ege ile Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Şeftali yüksek lif kaynağına sahip meyvelerdendir. Bağırsakların çalışmasına; kabızlık ve idrar söktürmeye destek olur. Bağırsakların düzenli çalışması, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliği, metabolizmaya desteği ile kilo verme sürecine yardımcı olur.
Şeftali çekirdeğinin insan sağlığına pek çok yararı bulunmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarını önleyen şeftali çekirdeği aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlemesi ile de biliniyor. Baş ağrılarını gidermekte de kullanılan şeftali çekirdeği bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yarıyor.
Şeftalinin vitamin ve mineral açısından zengin içeriğinden tam anlamıyla faydalanmak için soyulmadan tüketilmesi önerilir. Kabuğa yakın kısım, şeftalinin besin değerinin en yüksek olduğu kısımlardır.
Şeftali kabukları cilt bakımında önemli yardımlarda bulunur
Yüze sürüldüğünde toksinlerden arınmanızı sağlayan şeftali kabuklarını, günlük cilt bakımı için de kullanabilirsiniz. Çünkü bu kabukların bol miktarda içerdiği potasyum ve A vitamini daha parlak bir cilt verir ve nem miktarını korur.
Şeftali anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur ve özellikle hipertansif, obez veya diyabet hastaları için etkilidir.
Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva etmektedir. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali demir ve sodyum açısından da zengindir. Faydalarını sıralayacak olursak; Safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır.
Bol miktarda meyve ve sebze tüketin: Antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olan meyve ve sebzeler, grip döneminde vücut direncinizi artırabilir. Portakal, mandalina, elma, brokoli, şeftali, ıspanak gibi besinleri düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.
Oldukça az kaloriye sahip olduğu bilinen şeftali meyvesinin tok tutucu olması nedeniyle de kilo aldırmaya değil verdirmeye yardımcı olduğu söylenebilir.
Şeftali birçok şeye fayda eder. Bunlardan birisi de kesinlikle midedir. Şeftalinin mideye olan faydası oldukça büyüktür. Gastrit ve kolit gibi sindirim problemlerinin tedavisinde kullanılır ve iyi gelir.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri