Mevsiminde bolca tüketebileceğiniz şeftali, ishal rahatsızlığı yaşadığınız dönemlerde imdadınıza koşacak! Potasyum zengini bu meyve sindirim sisteminizi düzenler.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Şeftalideki çözünmez lif, dışkı hacmini artırarak bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. İshalken şeftali yemek, bağırsak hareketlerini artırabilir ve ishal semptomlarını kötüleştirebilir. Şeftalideki çözünmez lif kabuğundan kaynaklanır.
İshal olan çocuğun nasıl beslenmesi gerekir? İshalde kullanacağımız en önemli tedavi yoğurt ve kefir tüketiminin artırılması; muz, şeftali, yağsız pilav-makarna patates tüketilmesidir.
Haşlanmış patates, limonlu kahve, bal yöntemi ve bazı bitkisel çaylar ilaçsız bir şekilde ishalı azaltmaya ve durdurmaya yardımcı olur. Ancak sürekli geçmeyen ishal durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Şeftali çayı faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sistemini desteklemesi sayılabilir. Mide bulantısını azaltma ve lif alımını destekleyerek bağırsak hareketlerini hızlandırma etkileri gösteren şeftali çayı daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olunmasına yardımcı olabilir.
Önemli meyvelerden birisi olan şeftali çözünmez lifleri çözmeyi sağlar. Bu sayede bağırsaklar daha iyi çalışır. Bağırsaktan geçen dışkı yumuşatılır ve çok çabuk çıkar. Dolayısı ile şeftali kabızlığa şifa olan besinlerden birisidir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
Meyve suları potasyum bakımından zengin olduklarından ishal sürecinde vücuda faydalı olurlar. Muz ishal kesmede en etkili meyvelerden birisidir. Lif ve potasyum bakımından zengin olan muzun her şekilde tüketimi ishalin geçmesinde etkili olur.
Peki, ishal sancısına ne iyi gelir? Şeftali, muz, elma gibi meyvelerin püreleri, yoğurt ve ayran, ayrıca pirinç lapası ve yağsız yayla çorbası karın ağrısı ve ishalin tedavisini destekler.
Ev yapımı şeftali suyu yapmak için şeftalilerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp tencereye alın. Suyunu ilave edin ve kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra toz şekeri ekleyin ve şeftaliler tamamen yumuşayana kadar pişirin. Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
Nane, mide ve bağırsak hareketlerini yatıştırmaya yardımcı olabilir ve bağırsak hareketlerini yavaşlatarak ishalin sıklığını azaltabilir. Ayrıca, nane çayı, sindirimi kolaylaştırarak bağırsak hareketlerini normalleştirmeye yardımcı olabilir. Papatya çayı, ishalin tedavisinde kullanılan başka bir bitkisel çaydır.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Bir şeftali kişinin günlük lif ihtiyacının %9 unu karşılar. Yüksek lifli gıdalar yemek ise sindirim sistemi için çok önemlidir. Kişinin kabızlıktan kurtulmasını sağlar.
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Ortalama boyuttaki bir şeftali yaklaşık olarak 1.5 gram lif içermektedir. Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır.
Bağırsakların daha hızlı çalışması için elma suyu içmeniz önerilir. Çünkü elma suyu bağırsakların çalışmasına yardım ederek sindirim sistemine destek olur. Eğer kabızlık ve ödem gibi sorunları doğal yolla iyileştirmek isterseniz; elma suyunu düzenli şekilde içebilirsiniz.
2- Meyve: Potasyum açısından çok zengin olan mide, kusma şikayetlerini azaltan, en etkili meyvelerden biridir. Bunun yanında elma, armut ve şeftali gibi bağırsak faaliyetlerini düzenleyen meyveler de sık sık tüketilmelidir.
Bir ana öğünün hemen ardından şeftali yemek, sindirim sırasında diğer gıdalar ile birleştiğinde midede mayalanmaya neden olabilir bu da hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ana öğününüzün hemen ardından şeftali yememelisiniz.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir. Zaten hasar gören bağırsaklara zarar verebilir.
Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri