Yasalara göre uzun yola çıkan otobüsler veya ticari araçlar için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor ve bu molalar genellikle 15 ile 30 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
Otobüsler trafik, geciken yolcu ve operasyonel sebeplerden dolayı 1 saate kadar rötar yapabilir.
Madde 6- Bu kapsamda aşağıdaki tedbirler alınmıştır. Şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında bunların acentelerinde, bilet satış yerlerinde 18 (on sekiz) yaşından küçüklere bilet satışı yapılamaz.
Otobüs firmalarının yasal olarak yolcuları terminal içerisinde indirmesi gerekiyor. Ancak denetimler olmadığından dolayı rahat rahat yolcuları şehir merkezinde yol kenarında indiriyorlar.
Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
İlgili 25 soru bulundu
Kanunda yazıldığı şekliyle belirlenen mola süreleri şu şekildedir: 4 saat ya da daha kısa süreli işler için 15 dakika. 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için 30 dakika. 7,5 saatten daha fazla olan işler için 60 dakika.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
6.1 Yolcuların kalkış noktasında aracın hareket saatinden 15 dakika önce bulunmaları tavsiye edilir.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN: DENETİMİ Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri yapıyor. Otobüslerimiz, otogardan çıkmadan önce taşıt kartı, sigorta ve takometre ile çıkış evrakı alır, polislere teslim eder.
Otobüsler tarifeli ve bir planlamaya bağlıdır. Bu nedenle aracın beklemesi yönünde talepte bulunamıyoruz. Kalkış saatinden en az 15 dakika önce otogarda hazır bekliyor olmalısınız.
Bebek ve çocuk yolcular
Seyahatin başladığı gün 7. yaş gününü kutlamış, ancak 12. yaş gününü kutlamamış 7-11 yaş arası yolcularımız ebeveynlerinin ya da kanuni temsilcilerinin izniyle, Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi imzalandıktan sonra tek başlarına seyahat edebilirler.
18 yaş altı yolcular Covid-19 öncesinde olduğu gibi tek başına seyahat edebilir. Yanında velisinin olma zorunluluğu veya seyahat izin belgesi alma zorunluluğu yoktur.
18 YAŞ ALTI TEK BAŞINA SEYAHAT EDEBİLİR Mİ? İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı son genelgeye göre, 18 yaş altı çocuk ve gençler artık yanlarında velisi bulunmadan da seyahat edebilecek.
Yasalara göre uzun yola çıkan otobüsler veya ticari araçlar için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor ve bu molalar genellikle 15 ile 30 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
Otobüsümü kaçırdığımda Yanmaz Biletimi kullanmak için ne yapmalıyım? Herhangi bir sebeple hareket saatini kaçıran yanmaz biletli yolcularımız, kaçırdıkları otobüsün hareket saati itibariyle 2 saat içinde yeni bilet başvurusu yapmak zorundadır. 2 saati aşan başvurularda yanmaz bilet geçerli değildir.
Rötar kelimesi, uçakların planlanan iniş saatinden geç olarak inmesi ve planlanan kalkış saatinden de geç kalkması durumunda kullanılan bir kelimedir. Yani rötar kelimesi gecikme olarak da ifade edilebilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi (KTBİM ALO 176), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gelecek her türlü talep, şikâyet, görüş, öneri, ihbar ve soruları etkin ve hızlı çözüme kavuşturmak amacıyla “vatandaş memnuniyeti” odaklı olarak yaklaşık dört yıldır faaliyet göstermektedir.
Otobüs bilet kesen kişi, genellikle seyahat şirketlerinde veya otobüs terminallerinde çalışan ve yolculara bilet satan, onların seyahat planlarını organize eden profesyonel bir çalışandır. Bu kişiye 'bilet satıcısı' veya 'bilet temsilcisi' denir ve önemli bir hizmet sunar.
Otobüs durağı, otobüs servisi'nin bir parçası olarak yolcuların otobüse binip inmesi için otobüslerin durduğu bir yerdir.
Başkan Öztürk, alınan karar çerçevesinde otobüslerde ücretsiz olarak taşınan 65 yaş üstü vatandaşların artık ücretsiz taşımayı kullanamayacaklarını belirterek, “15 Ekim 2023 tarihinden sonra bu vatandaşlarımızın artık ücretsiz binişe son veriyoruz.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım:”25 Ekim 2017'de Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 24'üncü maddesine göre yolcu taşımacılığı faaliyetinde kullanılacak taşıtlara kamera zorunluluğu getirildi. Buna entegre olan diğer sistem de kara kutu uygulamasıydı.
Bilirsiniz; Türkiye'deki şehirler arası otobüsler, güzergah üzerindeki hemen her otogara uğrarlar. Ayrıca en fazla 4-5 saat arayla molalar verilir. Yolcular da bu molalarda tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Acil durumlarda ise rica edilmesi durumunda bulunan ilk tuvalette zaten durulmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Otobüs Şoförü 2023 yılında ortalama 25.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Otobüs Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 19.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.276 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri