Yer çekimsiz ortamda vücudumuzdakiler olması gerektiği gibi 'aşağıya' inmezler, bu yüzden uzay tuvaletlerinde idrar ve dışkıyı vücuttan uzaklaştırmak ve uygun kaplara çekmek için hava akışını kullanır.
Uzay kıyafetleri içindeki tuvalet problemleri bir yana uzay istasyonun da bu sistemlerde bir değişim söz konusu oldu. Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
Uzay istasyonunda Dünya'daki gibi banyo yapmak yok. Burada astronotlar saçlarını, köpürmeyen ve durulama gerektirmeyen özel bir şampuanla temizlerler. Bedenlerini de ıslak ve sabunlu bir havluyla silip kurularlar.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uzay istasyonunda duş yoktur. Sabunlu bezle vücudunu silen astronot ıslak kağıtla sabunu temizleyip kurulanır. Saçlar, su ile durulamaya gerek olmayan özel şampuanla yıkanıp kağıt peçeteyle kurulanır.
İlgili 18 soru bulundu
Uzayda regl olmanın sağlık açısından hiçbir problem oluşturmadığını gören bilim insanları mutlaka rahatlamıştır.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Kısalması bir yana, uçuş sonrası yapılan deneylerde, astronotların telomerlerinin uzadığı kaydedilmiştir. Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor.
Vücut kısa zamanda çok yüksek UV, X-ışını ve Gamma radyasyonuna maruz kalacaktır. Aynı zamanda uzayın inanılmaz derecede soğuk bir ortam olduğunu düşünürsek, bir yandan donma da başlayacak ama daha vücuttaki tüm ısı dışarı atılmadığı için donma hemen oluşmayacaktır.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Uzaydaki herhangi bir gezegen ve/veya doğal uydu üzerinde yürüyecek astronotun elbisesi öncelikli olarak yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı olmalıdır. Bunun için astronot iki elbise giyer. Birinci elbisenin içinde (Buna uzay çamaşırı da diyebiliriz.) soğuk su akımı sağlayan ince tüpler vardır.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Bu kapsamda çok sayıda araştırma yapılmış, çok sayıda uzay aracı Aya gönderilmiştir. Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır.
Astronotlar boş zamanlarında en çok dünyayı izlemek ve kitap okumakla meşgul olurlar.
Yörüngesi ve Dünya ile olan ilişkisi
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Yıldız yılı: Bir yıldız yılı, Güneş'in uzaydaki yıldız fonu üzerinde aynı konuma gelmesi için geçen süredir. Yıldız yılı, 365 gün 6 saat 9 dakika ve 10 saniyedir.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Body Back adlı bir süreçle ölen kişinin cesedi vakumlu haldeki bir uyku tulumuna konuyor ve uzay boşluğuna bırakılıyor. Burada bir süre tutulan ceset, araca geri çekiliyor ve toz parçalarına dönüşene kadar yoğun şekilde titreştiriliyor. Bu süreç sonunda tulumda bir nevi insan tozları oluşmuş oluyor.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri