Şehitkamil ilçesinin tek yerli Arap yerleşimidir. Bağlı mezralar Kürt, merkez mahalle Mihmadlı Türkmeni'dir.
Şehitkamil ilçesinin tek yerli Arap yerleşimidir. Bağlı mezralar Kürt, merkez mahalle Mihmadlı Türkmeni'dir.
İlçemiz "Şehitkamil" adını, Gaziantep Savunması sırasında 14 yaşında iken şehit edilen "Mehmet Kamil" den almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında yer alan ilçemiz 1.268 km²'lik (2015) bir alanı kapsar.
Nurdağı merkez, Naimler, Hocalar,Yalangoz, Sakçagözü ve İncirlide yerleşiklerdir. Çelikan ve Bruki aşiretine mensup Kürtlerden oluşur. Nogaylar köyü Yörük Türkmenlerden oluşmaktadır.
Araban'da 46 yerleşim . Çoğunlukla Bruki azınlık olarak Zivikan ve Şıkaki Kürtlerinden oluşur.
İlgili 26 soru bulundu
Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu tek ilçe Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır. Buradaki Kürtler de buraya 1900 lü yılların başında getirilmiştir.
Günümüzdeki şehirde yerli Türklerle beraber, güneydoğudaki şehirlerden sanayi ve ticaret amaçlı göç etmiş 450 binden fazla Kürt de yaşamaktadır.
Karkamış'da 40 yerleşim . Barak aşiretinin Abdürrezzak oymağına mensuptur. Köy halkı Pijan aşiretine mensup Kürtlerden oluşur Barak kültürü etkisi altında kalan bir köydür.
Halkının tamamı Türk ve Müslüman'dır. Kasabanın kurulduğu yıllarda Kınık boyunun başında Göç Eri Hamza Bey bulunmaktadır. Kasabanın Kınık nahiyesi adıyla ayrı bir kanunnamesi de vardır. 1572 yılından sonra bir daha nüfus ve arazi tahriri yapılmadığı için kasabanın ne zaman harap olduğu ve terk edildiği bilinmemektedir.
Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu tek ilçe Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır.
Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus” yüzük kalesi demektir.
Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2015 Sonuçları''nı açıkladı. Erkek nüfusun oranı yüzde 50,2 (39 milyon 511 bin 191 kişi), kadın nüfusun oranı ise yüzde 49,8 (39 milyon 229 bin 862 kişi) oldu.
Birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep günümüzde hala çeşitli kültürleri içerisinde barındırmaktadır. Anadolu coğrafyasında birçok ilde bulunduğu gibi Gaziantep ilinde de Alevi-Bektaşi cemaatinin varlığı bilinmektedir.
Köy halkının çoğunluğu Barak Türkmeni'dir. Türkmenler'in yanı sıra Arap ve Kürt aileler de yaşamaktadır. Köy bazı kaynaklarda Yunanistan göçmeni bazı kaynaklarda ise Kürt olarak görünüyor.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
İstatistiklere göre Adana'da 2 milyon 270 bin kişi yaşıyor. Kentin nüfusunun yüzde 20'sinden fazlası ise Kürt vatandaşlardan oluşuyor. Kürt nüfusun fazlalığı, Kürtlerin kültürleriyle Adana'ya etkide bulunmasına neden oluyor.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Nüfusu Karapapaklar (Terekemeler), Şii Azeriler, Kars çevresinden Yerliler ile daha sonra Erivan(Revan)'dan Kürtler oluşturur. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
Belgelere göre Gaziantepte bulunan aşiret ve cemaatler (oymaklar) şunlardır: Rişvan Aşireti, Reyhanlı Aşireti (Mandulli eşkiyaları), Karakoyunlu Aşireti, Bezan Aşireti (Sebişhane Cemaati), Ekrad-1 Keykan Aşireti, Mehmani Türkmen Aşireti, Cerid Aşireti, İluklu Aşireti (Tafli Cemaati), Dergezenli Cemaati, Killi Cemaati, ...
Örneğin Musa Anter'in Ferhenga Khurdî-Tirkî adlı sözlüğünde Antep şehrinin Kürtçe adı Antabê, Dengbêj Huseynê Mûşî'nin en çok bilinen klamlarından birinin adı ise Şerê Entabê'dır.
Van (Ermenice: Վան, Kürtçe: Wan, Osmanlıca: فان Fân),(Azerice) Van, Türkiye'nin Van ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri