Şehitler kabir hayatında serbest dolaşırlar. Bu nedenle Peygamberimiz (asm), “Şehit ölüm acısını hissetmez.” buyurur. İşte Kur'an-ı Kerim'deki, "şehitler için ölüler demeyiniz" ifadesi bu anlamdadır. Yani kendilerinin öldüğünün farkında değiller, kendileri hayatta ve diri olarak zannediyorlar, demektir.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Şehit, ölüm anında sizlerden birinizin ısırıldığında hissettiği kadar acı hisseder.»
Şimdi herkes, "Şehitler ölür mü, ölmez mi..?" bunu tartışıyor.. Ayet-i Kerime Allah için ölenlerin bizim anladığımız anlamda ölmediklerini ifade ediyor. "Şehitler ölmez..!" ilkesi de burdan kaynaklanıyor. Allah inancıyla vatanı ve millet gibi yüce değerler uğruna savaşanlar da aynı kategoride değerlendirilir.
Kim, nerede, nasıl ölürse ölsün, Müslüman değilse şehit olmaz. Gayrimüslim ise, zulmen de öldürülse şehit olmaz. İmanı varsa, yani itikadı düzgün bir Müslümansa, günahları çok olsa da, savaşta ölsün, anarşide ölsün, görevde ölsün, kanser gibi hastalıklardan ölsün, şehit olur.
"ŞEHİTLER ÖLMEZ"
Bilakis onlar diridirler. Onlar, Rableri katında rızıklandırılırlar. Allah'ın lütfundan kendilerine verdiği nimetler ile sevinirler, arkalarından kendilerine ulaşamayan, henüz şehit olmayan kimselere 'kendileri için hiçbir korku olmayacağını ve üzülmeyeceklerini' müjdelemek isterler.
İlgili 19 soru bulundu
- Biz şehitlerin cesedininin çürümediğini görebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, "Şehitlerin cesedi çürümez." diye bir kaide bulunmamakla birlikte, bazı şehitlerin cesetlerinin çürümediği bilinmektedir.
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
İmanı varsa, yani itikadı düzgün bir Müslümansa, günahları çok olsa da, savaşta ölsün, anarşide ölsün, görevde ölsün, kanser gibi hastalıklardan ölsün, şehit olur. Doğal âfetler sebebiyle, mesela depremde, yangında, sel felaketinde, çığ altında kalmakla, yıldırım düşmekle, tsunamide, denizde ölmüş olsa yine şehit olur.
Dökülen ilk kanı ile beraber bütün günahları affolunur. 2. Cennetteki makamı kendisine gösterilir. 3. Kabir azabından kurtulur.
Kıyamet günü ise üç kişi şefaat eder. Bunların ilki peygamberler diğerleri alimler ve son olarak ise şehitlerdir. Allah yolunda ve vatan yolunda can vermiş kişilere şehit denilmektedir. Şehitlerin ise 100 kişiye şefaat etme hakkı vardır.
Şehit elbiseleriyle kefenlenir, kanı yıkanmaz, üzerinde kürk, palto, parke, silah, mest, ve benzeri fazlalıklar çıkarılıp öylece gömülür. Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Şehitleri yıkamayınız.
Şehitlerin, kul hakları hariç tüm günahları affedilir. Peygamberlerden sonra en yüksek manevi makama sahiptirler. Cenazeleri yıkanmaksızın, elbiseleriyle defnedilmeleri gerekir, çünkü üzerlerindeki kanın onlar için ahirette madalya gibi olacağına inanılır.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
“Şehîd kimsenin ölüm anındaki duyduğu acı, çimdiklemeden dolayı duyduğu acı kadar basittir.” Hadisten kastedilen mana şöyledir: Allah Teâlâ şehidi korur. Bu nedenle şehit, öldürülmeden dolayı acı ve ızdırap duymaz.
Evet, şehitlerin günahları bağışlanır ve cennete girerler. Zira günahlar veya günahkar olmak, şehid olmaya engel değildir.
Tam şehit olan ve dünyâ şehidi olan, öldükleri vakit üzerinde bulunan kanlı elbiseleriyle gömülür ve yıkanmazlar. Allahü teâlânın huzuruna, harpte yaralanıp şehit oldukları andaki durumlarıyla gelirler. Yaralarından akan kan misk ve amber gibi kokar.
a. Şehid eşiyle evlenmekte bir sakınca yoktur.
Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün.
Hakiki Şehit
İslam'ın yücelmesi (ila-i kelimetullah), vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir.
Hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle enkaz altında iken ulaşabiliyorsak yudum yudum da olsa su içmeye çalışmalıyız.
Çürüyor ama yapısı gereği toprak altında oksijensiz ortamda yüzlerce yıl kalabilir. Özel falan değil sadece oksijensiz bir ortam ve çabuk çürüyen organları alıyorlar. İç organlar beyin göz vs sadece deriye yakın et kalıyor.
Ancak şehitlerin -diğer veliler gibi- bazen temessül etmeleri ve dünyada bazı kimselere görünmeleri, onların yardımına koşmaları Ehl-i sünnet akidesine göre caizdir ve vakidir.
Cenazelerin geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir.”
Şehid yıkanmaz ve cenaze namazı kılınmaz, yani bu ikisini yapmak haramdır. Çünkü; [*] - Kur'an'ın açık ifadesine göre şehid diridir. Bu hadis hem zayıf hem de yanlıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri