Buna göre, peygamberlerin dışındaki insanların cesetleri -veli ve şehit de olsa- çürür.
S-3) Peygamberlerin cesedi çürür mü? C-3) Peygamberlerin, şehitlerin, hafızların cesedi çürümez. Zira Peygamberimiz bir hadisinde: "Allah toprağa Peygamberlerin cesedini yemeği yasaklamıştır" buyurmuştur. Toprak elbette ki cesetleri çürütür.
Şehitlik, Müslümanlara özgü bir niteliktir. Müslüman olmayanlar şehit olamazlar. Dinimiz islama göre savaş alanında kâfirler tarafından öldürülen gerçek şehitler, yıkanmaz, üzerlerindeki kanları yıkanıp temizlenmez ve elbiseleri çıkarılmaz.
"Şehitler" ölmez. Onların bedenlerinden gül kokusu gelir.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Şehit, ölüm anında sizlerden birinizin ısırıldığında hissettiği kadar acı hisseder.»
İlgili 30 soru bulundu
Şehit, kanının ilk damlasında günahları affolur. Kabir azabından ve Kıyamet korkusundan emindir. Şehidin, kul haklarından başka bütün günahları affolur. Kul haklarını da, Allahü teâlâ Kıyamette helalleştirecektir.
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
Prof. Dr. Ali Erbaş "Depremde vefat edenlerin hükmen şehit olduklarını" ifade etti.
Dinimizin hükümlerine göre; cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınları tarafından son kez bakılması ya da öpülmesi uygun görülmüştür.
Buna göre, peygamberlerin dışındaki insanların cesetleri -veli ve şehit de olsa- çürür.
İdris'in (as) kabri yoktur, zira o bedeni ile Cennettedir. Peygamberimiz (sav) Mirac'a çıkarken onu dördüncü kat semada görmüş ve kendisi ile konuşmuştur.
Peygamber efendinizim kabri Medine'de, Mescid-i Nebevi'nin içinde bulunmaktadır. Bu mescidin içerisinde peygamber efendimizin dışında Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in de kabirleri bulunur.
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça bakmaları mekruh görülmüştür. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâî', I, 304-305; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 531-532).
Tam şehit olan ve dünyâ şehidi olan, öldükleri vakit üzerinde bulunan kanlı elbiseleriyle gömülür ve yıkanmazlar. Allahü teâlânın huzuruna, harpte yaralanıp şehit oldukları andaki durumlarıyla gelirler. Yaralarından akan kan misk ve amber gibi kokar.
Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmî şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.
Onlara ruhen olduğu gibi bedenen de nimetler lütfeder. Diğer insanların cennete girdiklerinde istifade edecekleri nimetlerden, şehitler kabir hayatında istifade ederler. Allah dirilişten önce berzahta onlardan başka hiç kimseye bu nimetleri ikram etmemektedir; bu, şehitlere has kıldığı bir özelliktir.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Şehit Asker Yıkanır mı? Savaş alanında kafirler tarafından öldürülmüş olan bir kişi şehit olarak sayılır ve bu kişi cünüp olsa bile yıkanmaz. Bunun yerine kefen olmayan bir elbise giydirilerek defnedilir.
Cenazelerin geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir.”
Çürüyor ama yapısı gereği toprak altında oksijensiz ortamda yüzlerce yıl kalabilir. Özel falan değil sadece oksijensiz bir ortam ve çabuk çürüyen organları alıyorlar. İç organlar beyin göz vs sadece deriye yakın et kalıyor.
Karnındaki bir hastalıktan dolayı ölen kimse, denizde haram olmayan bir sefer ederken boğularak ölen kimse, duvar göçmesi gibi yıkıntı altında kalarak ölen kimse ve Allah yolunda şehit olan kimsedir ve bunların arasında en üstünüdür. Aynı şekilde savaş haricinde Allah yolunda ölen kimse şehittir.
Şimdi herkes, "Şehitler ölür mü, ölmez mi..?" bunu tartışıyor.. Ayet-i Kerime Allah için ölenlerin bizim anladığımız anlamda ölmediklerini ifade ediyor. "Şehitler ölmez..!" ilkesi de burdan kaynaklanıyor. Allah inancıyla vatanı ve millet gibi yüce değerler uğruna savaşanlar da aynı kategoride değerlendirilir.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Ölmüş olan kimseyi öpmekte beis yoktur. Zira Hz. Peygamber /sav( ruhunu Mevlasına teslim etmiş olan Osman bin Maz`un`u öptü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri