Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Ürünün maliyeti, her bir ürünün işletmeye olan gerçek katkısını ortaya koyar. Maliyet Nedir? Arapça kökenli bir kelime olan maliyet kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Günlük hayatta bile sık sık kullandığımız maliyet kelimesi, muhasebe alanında daha da önemli bir yere sahip bulunuyor.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Satış maliyeti, satıcının mal ya da hizmeti satabilmek için yaptığı harcamadır. Bu harcamaya kira, maaş, reklam, promosyon ve komisyon gibi gider kalemleri dahildir.
Satış Maliyeti Formülü
Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
İlgili 37 soru bulundu
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
Satış fiyatı nasıl hesaplanır? Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Maliyet değeri; işletmenin edindiği finansal varlıkların ve yükümlülüğe girdiği finansal borçların tutarıdır (Demir, 2008: 69).
Gider kavramı literatürde masraf olarak da kullanılabilmektedir. Özet olarak ifade edilecek olursa gider, gelir sağlamak için tüketilen mal ve hizmetlerin parasal tutarıdır.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Tekdüzen hesap planı açıklamasından görüleceği üzere 780 Finansman Giderleri hesabı borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkı, komisyon ve benzeri borçlanmanın maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Finansman giderleri borçlanılan tutarların maliyetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri