Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır. Sultanların çocukları Osmanlı hanedan üyesi sayılmazlar. Sultanların erkek çocukları "beyzade" olarak anılırlardı.
Kız çocuğuna ise: Mürâhika denir.
Doğrulanmış Cevap. öncelikle Padişah Nedir? Padişah,Osmanlı imparatorluğunu yöneten kişi demektir. *Padişahın doğmuş ya da doğacak olan kız çocuğuna "Sultan" denir.
Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır.
Padişahın saray dışına çıktığı zamanlarda, padişah atının sağ ve solunda ikişer haseki kumandanı bulunurdu. Haseki bölükleri atlı ve yaya olarak iki sınıfa ayrılmaktaydı. Baş haseki, haseki ortalarının en kıdemli kumandanı sayılırdı ve terfi ettiğinde turnacıbaşı unvanına sahip olurdu.
İlgili 34 soru bulundu
19 KARDEŞİNİ KATLETTİ 4.Murat'ın evliliklerinden 100'u aşkın çocuğu oldu. Ancak bunların büyük bir bölümü henüz bebekken öldü. 30'u kız, 19'u erkek olmak üzere toplam 49 evladı hayatta kaldı.
Kaynaklarda adı Turhan Hatice, yeni araştırmalarda Hatice Turhan şeklinde geçer. Haremde yetişen ve Sultan İbrâhim'e sunulan ilk câriye olan Turhan Sultan, on beş yaşlarında 2 Ocak 1642'de IV. Mehmed'i dünyaya getirince haseki sultan unvanını aldı.
Sultan oğullarına “sultan-zade” ve “beyefendi” denir (bazıları paşa); sultan kızlarına ,hanım-sultan- denirdi Bunlar ve prens ve prenses idiler.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır. Bu sayede Osmanlı Devletinde ilk defa mevcut padişahtan sonra tahta kimin geçeceği belli olmuştur.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
Valide sultan (Osmanlıca: والده سلطان), Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen unvandı. Kaynaklarda "vâlide-i pâdişâh", "vâlide-i saâdetpenâh", "mehd-i ulyâ-yı saltanat" şeklinde de geçmektedir.
Osmanlı tarihindeki en güçlü kadın değişir ne anlamda değişir. Osmanlı'da başı çeken iki üç kadın sultan vardır en önemlileri kuşkusuz kösem ve hürremdir. Bunlar döneminin en nüfuzlu insanlarıdır. Kösem sultan çocukları tahtta olduğu için çok güçlüdür ve inanılmaz gaddardır.
Eski Türkçe kıs/kız (hasis, eli sıkı, az, kıt - Uy, Kaş, Kıp, TS). Sözcüğün iki anlamı arasındaki ilişki muğlaktır. “Henüz doğurmayan, verimsiz” anlamı düşünülebilir.
sabaya. (Tekili: Sabiyye) Büluğ çağına varmamış küçük kızlar. Kız çocukları.
Sancakta bulunan şehzadelere Çelebi sultan denirdi. Osmanlılarda şehzadeler on - onyedi yaşına geldiklerinde sancaklara gönderilir, lala dediğimiz çok tecrübeli bir devlet adamının gözetiminde hem işleri yürütür hem de yetiştirilirlerdi.
Hanım sultanların babalarının hânedan mensubu olmaması gerekirdi. Nitekim sultan, şehzade veya şehzade oğullarından biriyle evlenirse kız çocuğuna yine sultan denilirdi. Hanım kelimesinin sultanlar tarafından isim olarak da kullanılması zaman zaman karışıklıklara sebep olmuştur.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Hem kız hem de erkek isminde kullanılan Sultan, Kur'an'da birçok ayette geçmektedir. Sevilen, beğenilen, baş tacı edilen.
Kız çocuğa Hanım Sultan, erkek çocuğa (II. Mehmed'e kadar) Çelebi Sultan, annelere Valide Sultan, padişaha çocuk doğurmuşlara Haseki Sultan, erkek kardeşe Mihraç Sultan, kız kardeşe Mihrace Sultan unvanı verilmiştir.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri